Industriteknikernes svendeprøve bliver mere individuel og innovativ
Revideringen af industriteknikernes svendeprøve, som IU har foretaget i samarbejde med faglærere på landets erhvervsskoler, betyder, at sværhedsgraden for de individuelle prøver er nivelleret, så de ligger på samme høje niveau landet over. Der indføres samtidig et pointsystem, som skal sikre en objektiv vurdering af den enkeltes kompetencer.
Fokus på faglighed og designfrihed
Der er også ændret i opgavernes tid, indhold og hvor meget de tæller i den samlede bedømmelse. De individuelle CNC-opgaver er blevet tilføjet C-akse-programmering og spåntagning med roterende værktøjer, ligesom opmåling af de CNC-fræsede emner fremover skal gennemføres på en 3-koordinat målemaskine, hvorfra der desuden kan laves en målerapport. Tiden og vægtningen af de individuelle opgaver og teoriprøven er øget, mens projektopgaven kommer til at fylde mindre. Denne går samtidig fra en bunden opgave til en opgave, der giver eleverne mulighed for selv at designe og udvikle en prototype.
Ændringerne skal sikre elevernes faglige kompetencer og samtidig give dem mulighed for at tænke stort og vise, hvad de kan.
Faglærerne er klædt på
Faglærere, som til dagligt underviser på industriteknikeruddannelsen, fik på en konference arrangeret af IU på TECH College i Aalborg i juni præsenteret den nye svendeprøves opgaver og organisering og mulighed for at se og gennemgå mange af de nye tegninger og produktionsgrundlag, så de er klar til at implementere den nye svendeprøve på uddannelsen.
Den nye prøve forventes at være fuldt integreret senest fra den 1. januar 2023.
Den komplette liste over ændringer i svendeprøven ser således ud:
- Sværhedsgraden på individuelle prøver er nivelleret og højnet
- Der er udarbejdet skemaer for objektiv pointbedømmelse af begge de individuelle opgaver
- Der indføres en multiple choice-teoriprøve
- Projektopgaven går fra bunden opgave til designfrihed i udviklingen af en prototype, hvor der skal indgå 6 ud og 15 mulige processer
- Tiden til teoriprøven og de individuelle opgaver er øget med 25%, som tages fra projektopgaven
- Der er ændret på eksamensformen, så den bliver mere individuelt orienteret
- Der er justeret i den procentvise vægtning af karakteren. Teoriprøven vægter 20%, de to individuelle CNC-opgaver vægter hver 30% og projektprøven vægter 20%
Kontakter
Astrid Sandvad KudahlKommunikationskonsulent
Tlf:21894848ask@iu.dkInformation om Industriens Uddannelser
Følg pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Noah fra Skæring elsker at konkurrere og at omstille sig. Han er klar til EuroSkills1.7.2025 12:50:29 CEST | Pressemeddelelse
Noah Borup Thayssen er 21 år og industritekniker. Til september skal han forsvare Danmarks farver til EuroSkills i Herning. Han glæder sig mest til det, de fleste andre frygter: at opleve presset.
Frida fra Fredericia er god til at få idéer. Så god, at hun nu skal til EuroSkills25.6.2025 10:58:53 CEST | Pressemeddelelse
Når Frida får en opgave, skriver hun alle idéer ned, også de skøre og mærkelige. ”I starten handler det om at give plads til det hele,” siger hun. Fridas metode er velafprøvet. Til EuroSkills er hendes mål at stole på sine evner.
Ny hæderspris hylder lærlinge i industrien19.6.2025 13:16:24 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Industri og 3F Industri lancerer nu en helt ny hæderspris, der hylder lærlinge i industrien. Den nye hæderspris skal sætte fokus på nogle af industriens særligt dygtige lærlinge. Den uddeles første gang i maj 2026.
William fra Østerbro blev automatiktekniker på anbefaling fra en ven. Snart dyster han til EuroSkills17.6.2025 12:31:37 CEST | Pressemeddelelse
24-årige William Rasmus Prior arbejdede som kviktestpoder under corona, da en af hans kammerater tippede ham om uddannelsen til automatiktekniker. For William var uddannelsen ukendt, men interessen for faget har siden vokset sig stor, og nu stiller han op til EuroSkills i Herning i kategorien Robotics System Integration sammen med sin holdmakker Frederik. Sammen har de aftalt at gå efter en podieplads.
Malthe lavede sin første 3D-printer i 7. klasse. I dag er han elektriker og vil tage sin faglighed til nye højder ved EuroSkills13.6.2025 10:57:48 CEST | Pressemeddelelse
Når dørene bliver slået op til EuroSkills 2025 i Herning, er det første gang, Danmark er med i konkurrencen Industry 4.0. Malthe Naundrup Nielsen glæder sig til at bevise, at Danmark også kan være med, hvor det gælder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum