Noah fra Skæring elsker at konkurrere og at omstille sig. Han er klar til EuroSkills
Noah Borup Thayssen er 21 år og industritekniker. Til september skal han forsvare Danmarks farver til EuroSkills i Herning. Han glæder sig mest til det, de fleste andre frygter: at opleve presset.

Navn: Noah Borup Thayssen
Alder: 21 år
Uddannelse: Industritekniker
Virksomhed: Grundfos
Skole: Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier
Konkurrence: CNC Milling (Industritekniker – fræsning)
Hvad laver en industritekniker?
- En industritekniker bearbejder metal og plastik. For at tage noget, man kender, så kunne det fx være solbriller. De er tit støbt i en form – og det er en industritekniker, der laver formen.
Hvorfor valgte du denne uddannelse?
- Jeg kunne godt tænke mig at lave noget teknisk. Jeg valgte industritekniker, fordi der er rigtig meget med computere, automation og programmering, som jeg synes er sjovt. Mit fag handler også meget om processer, og jeg kan rigtig godt lide at nørde og dygtiggøre mig i processerne. Hvis man er dygtig til processerne, kan man blive ekstremt hurtig til at lave både nemme og svære ting, fordi det er de samme processer, man skal igennem. Samtidig er det forskelligt hver gang, så man skal bruge hovedet.
Var der noget, der overraskede dig, efter du startede på uddannelsen?
- Det eneste, der overraskede mig, var beløbene, vi snakker om. De maskiner, vi står ved, er ret dyre – og det værktøj, vi bruger, er også rigtig dyrt. Der er ret mange penge, man har mellem hænderne. Det er også det, der er med til at gøre det sjovt, at man fx står med noget til 100.000 kr., der skal være færdigt om en uge.
Hvad er det bedste ved dit fag?
- Det er, at man bliver udfordret hver dag. Hver gang man sætter sig ned med en ny tegning, skal man lige forstå, hvad ingeniøren har tænkt her.
- Og så handler det meget om tolerancer inden for vores fag. Hvis man har to ting, der skal passe sammen, lægger man en tolerance på, dvs. hvor meget emnerne må afvige fra målene. Der snakker man i tusindedele af 1 mm. Det er også med til at gøre det interessant. Det dér med hele tiden at få tingene til at passe.
Hvis du mødte en person, der var i tvivl, om han/hun skulle vælge din uddannelse, hvad ville du så sige til ham/hende?
- Jeg ville sige, at det er et rigtig godt springbræt til rigtig mange ting. De ting, man lærer, kan også bruges i mange andre erhverv. Og så kommer man ind i industribranchen. Hvis man godt kan lide at arbejde, så er industribranchen ekstremt god. Der er rigtig mange muligheder. Hvis man tager en uddannelse til industritekniker, kan det føre til mange forskellige job – fx som servicetekniker, programmør eller opstiller. Man kan også fokusere mere på automation og robotter. Det er en uddannelse, der åbner mange døre.
Hvad er din rolle i Grundfos, og hvad er dine primære opgaver?
- Jeg er lærling og står i vores udviklingsafdeling. Så min opgave er at udvikle nye produkter. Alt det, jeg laver, skal bruges til at udvikle pumper, men forskellige steder i processen. Det kan være en del til selve pumpen eller til et system, der skal teste pumpen – eller noget nyt værktøj til at lave indmaden i en pumpe.
- Jeg taler dagligt med ingeniørerne om, hvordan vi gør det smartest. Jeg kan godt lide, at det hele tiden er noget nyt, jeg skal lave, og at jeg hele tiden skal tage stilling til en masse ting, som jeg har lært på min uddannelse.
- Jeg er også med til at oplære lærlinge. Det er dejligt at kunne lære fra sig og at se ens kollegaer udvikle sig rigtig meget på kort tid. Jeg lærer også selv en masse, fordi de stiller en masse spørgsmål, undersøger en masse ting og fortæller om, hvad de kommer frem til.
Hvad kan du bedst lide ved at arbejde som industritekniker?
- Den daglige omstilling. Der er ikke noget, der er det samme ret længe ad gangen. Hver dag kommer du ind til noget nyt. Fordi vi er en udviklingsafdeling, kan der pludselig komme et projekt, der haster. Så bliver man taget ud af den opgave, man er i gang med, fordi der er noget andet, der er førsteprioritet. Det er hele tiden rigtig meget omstilling. Vi skal være meget omstillingsparate. Det kan jeg rigtig godt kan lide.
Er der noget, du har fået særlig ros for at være god til?
- Vores fag er delt op i to primære ting – drejning og fræsning. Det, jeg er bedst til og har konkurreret i, er fræsning. I en fræser er det værktøjet, der drejer rundt, og emnet, der står stille. På en drejebænk er det emnet, der drejer rundt, og værktøjet, der står stille. På en drejebænk laver man mest runde ting, og i en fræser laver man firkantede ting og andre former.
Hvor meget fylder den grønne omstilling i din uddannelse og dit arbejde?
- I Grundfos arbejder vi hen imod, at vores produktion skal være CO2-neutral. Vi bruger mange materialer i vores fag, så det handler meget om at genbruge materialer og at sørge for, at der er så lidt spild som muligt. Jeg synes, det er spændende at arbejde med. Det gør jo, at der kommer en masse nye ting, man skal tage højde for. Det gør hverdagen lidt mere spændende og udfordrende.
Hvordan er du blevet så god til dit fag, at du nu skal med til EuroSkills?
- Jeg tror ikke, at jeg bruger mere tid på det end andre, men jeg tror, at jeg er mere nysgerrig. Jeg tror, at min interesse for faget og min nysgerrighed har gjort, at jeg har dykket mere ned i tingene. Når man prøver en masse ting af, finder man ud af en masse ting. Det tror jeg, at man bliver rigtig dygtig af.
Hvad betyder det for dig at deltage i EuroSkills?
- Jeg er rigtig glad for, at jeg er blevet udtaget. Jeg tror, det bliver en helt fantastisk oplevelse. Jeg glæder mig til at få en masse erfaringer og blive superdygtig.
Hvad gør du for at forberede dig til konkurrencen?
- Fra 1. juni har jeg haft fri fra arbejde, så jeg træner fuldtid nu og frem til EuroSkills. Mit trænerteam og jeg startede med en lægge en baseline for, hvor hurtig jeg var til de forskellige processer. På den måde fandt vi ud af, hvor det var muligt at spare tid, og så lavede vi en træningsplan med det fokus.
Hvad glæder du dig mest til?
- At se mig selv på en stor scene. Og at prøve at blive presset lidt mere, end jeg gør til daglig.
- Jeg elsker konkurrencer, så jeg glæder mig bare til konkurrencen og til den mentale udfordring i at skulle køre på med nogle processer, jeg kender, men med en opgave, jeg ikke kender.
Hvad er dit mål?
- At blive så dygtig som overhovedet muligt. Og så håber jeg bare at få en megagod oplevelse og nogle nye bekendtskaber. Kigger vi længere frem, kunne jeg også godt tænke mig at deltage i WorldSkills.
Noah er en del af Metalindustriens landshold v. DI – Dansk Industri, Dansk Metal og Tekniq.
Nøgleord
Kontakter
Marcus Wennberg Hauerslev
Tlf:33779120mhb@iu.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Frida fra Fredericia er god til at få idéer. Så god, at hun nu skal til EuroSkills25.6.2025 10:58:53 CEST | Pressemeddelelse
Når Frida får en opgave, skriver hun alle idéer ned, også de skøre og mærkelige. ”I starten handler det om at give plads til det hele,” siger hun. Fridas metode er velafprøvet. Til EuroSkills er hendes mål at stole på sine evner.
Ny hæderspris hylder lærlinge i industrien19.6.2025 13:16:24 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Industri og 3F Industri lancerer nu en helt ny hæderspris, der hylder lærlinge i industrien. Den nye hæderspris skal sætte fokus på nogle af industriens særligt dygtige lærlinge. Den uddeles første gang i maj 2026.
William fra Østerbro blev automatiktekniker på anbefaling fra en ven. Snart dyster han til EuroSkills17.6.2025 12:31:37 CEST | Pressemeddelelse
24-årige William Rasmus Prior arbejdede som kviktestpoder under corona, da en af hans kammerater tippede ham om uddannelsen til automatiktekniker. For William var uddannelsen ukendt, men interessen for faget har siden vokset sig stor, og nu stiller han op til EuroSkills i Herning i kategorien Robotics System Integration sammen med sin holdmakker Frederik. Sammen har de aftalt at gå efter en podieplads.
Malthe lavede sin første 3D-printer i 7. klasse. I dag er han elektriker og vil tage sin faglighed til nye højder ved EuroSkills13.6.2025 10:57:48 CEST | Pressemeddelelse
Når dørene bliver slået op til EuroSkills 2025 i Herning, er det første gang, Danmark er med i konkurrencen Industry 4.0. Malthe Naundrup Nielsen glæder sig til at bevise, at Danmark også kan være med, hvor det gælder.
Lastvognsmekaniker Tobias Kjærgaard Madsen: Jeg går gerne mine egne veje6.6.2025 11:05:11 CEST | Pressemeddelelse
Lastvognsmekaniker Tobias Kjærgaard Madsen har aldrig været bange for at prøve noget nyt og gå sine egne veje. Med erfaring fra både DM i Skills og WorldSkills er han nu klar til at tage udfordringen op ved EuroSkills i Herning. Tobias håber, at hans deltagelse kan inspirere andre unge til at få øjnene op for de mange muligheder i mekanikerfaget.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum