VIVE

Hver tiende anbragte ung oplever hjemløshed i ungdommen

Del

Tidligere anbragte unge er i høj risiko for at blive ramt af hjemløshed i deres ungdomsår. Næsten hver tiende oplever en periode med hjemløshed, når de er mellem 18 og 24 år. Det samme gælder blot for en 1 ud af 200 unge, der ikke har været anbragt. Det viser en ny VIVE-undersøgelse om hjemløshed blandt unge.

En tredjedel af de danskere, der lever i hjemløshed, er mellem 18 og 29 år. Unge med anbringelser i bagagen er stærkt repræsenteret i denne statistik, da de udgør omkring hver tredje af de hjemløse unge, hvilket betyder, at omtrent en ud af ti tidligere anbragte oplever hjemløshed i ungdommen.

Tallene stammer fra en ny undersøgelse, som VIVE – Det nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har udarbejdet for Hjem til Alle alliancen. Formålet med undersøgelsen er at se på, hvad der kendetegner unge både før og efter hjemløsheden.

”Tidligere anbragte er massivt overrepræsenteret i statistikken over hjemløse. De her unge har været kendt i det sociale system siden barndommen, og derfor er det bekymrende, at hver tiende af dem kommer ud i hjemløshed i løbet af deres ungdom siger seniorforsker Lars Benjaminsen, der står bag undersøgelsen.

Kombinationen af psykisk lidelse og misbrug øger risikoen for hjemløshed
De tidligere anbragte, der kommer ud i hjemløshed, kæmper ofte med komplekse problemstillinger. En stor del har for eksempel en dobbeltdiagnose, hvilket vil sige, at de både har en psykisk lidelse og et misbrugsproblem.

”Det er særligt de anbragte unge med psykiske lidelser og misbrugsproblemer, som har en betydelig risiko for at komme ud i hjemløshed. Vi kan også se, at efterværnet har været væsentligt kortere for de anbragte unge, der kommer ud i hjemløshed. Det tyder på, at der er behov for en mere specialiseret støtte til denne gruppe,” forklarer Lars Benjaminsen.

Efter hjemløsheden hænger problemerne ved
Selvom de fleste unge kommer ud af hjemløsheden igen senere i livet, er det ikke ensbetydende med, at de får en nem tilværelse. Mange står i en udsat livssituation, hvor de fortsat kæmper med deres problemer og aldrig for alvor har fået foden inden for på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet.

”Det er på mange måder nogle ikke særlig opmuntrende konklusioner, som undersøgelsen kommer frem til. De viser tydeligt, at mange tidligere hjemløse unge fortsat befinder sig i en marginaliseret position og har svært ved at finde fodfæstet i voksenlivet,” siger Lars Benjaminsen.

Han tilføjer, at særligt de tidligere anbragte unge har det svært efter hjemløsheden, hvor mange fortsat har tegn på psykiske vanskeligheder eller misbrugsproblemer. Men også andre unge i hjemløshed med for eksempel psykiske lidelser, har svært ved at blive en del af samfundet igen, når de er kommet ud af hjemløsheden.

Fakta om hjemløse unge

  • Dødeligheden blandt unge i hjemløshed er væsentligt højere end blandt unge i almenbefolkningen.
  • Unge kvinder i hjemløshed har ofte psykiske lidelser.
  • Unge mænd i hjemløshed har ofte misbrugsproblemer.
  • Unge indvandrere og efterkommere i hjemløshed har ofte en fængselsdom bag sig.
  • En sjettedel af de unge i hjemløshed har forældre med videregående uddannelser.
  • Unge i hjemløshed har et stort forbrug af indsatser og ydelser på tværs af forskellige dele af velfærdssystemet, for eksempel i psykiatrien, på socialområdet og i kriminalforsorgen.


Om undersøgelsen 
VIVE har udarbejdet undersøgelsen Hjemløshed i Ungdommen for Hjem til Alle alliancen med støtte fra Helsefonden og Bikubenfonden. Undersøgelsen er baseret på omfattende data fra de nationale kortlægninger af hjemløshed, data om ophold på § 110-boformer for borgere i hjemløshed, samt registerdata fra Danmarks Statistik og Sundhedsdatastyrelsen. Kombinationen af data har gjort det muligt at give et detaljeret indblik i, hvem de unge er, og hvad der kendetegner deres livsforløb.


Læs hele rapporten!

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om VIVE

VIVE
VIVE
Herluf Trolles Gade 11
1052 København K

+45 44 45 55 00https://vive.dk/

VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Social- og Indenrigsministeriet.

Følg pressemeddelelser fra VIVE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIVE

Udsatte unge har størst risiko for at blive voldsofre28.5.2020 09:00:00 CESTPressemeddelelse

16-19-årige kvinder, der kommer fra en svag social og økonomisk baggrund, har markant højere risiko for at blive udsat for seksuel vold end andre kvinder. Mænd med samme baggrund og alder har større risiko for at blive udsat for grov vold end andre mænd. Det er to af konklusionerne fra en ny VIVE-rapport, der for første gang kortlægger både risikoen for vold og de langvarige konsekvenser for offer og familie.

De mest udsatte unge føler sig mindst inddraget, når kommunen behandler deres sag27.5.2020 06:00:00 CESTPressemeddelelse

Lytter din sagsbehandler til dine holdninger, er du med til at bestemme, hvad der skal ske i din sag, og kender du dine rettigheder? Det er nogle af de spørgsmål, VIVE har stillet til ca. 2.300 udsatte unge, der har en sag i kommunen. Undersøgelsen viser bl.a., at unge med dårlig mental trivsel eller psykiatriske diagnoser føler sig mindre inddraget i sagsbehandlingen end de øvrige deltagere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum