Gigtforeningen

Hver femte voksen har kroniske smerter – hvad kan lægen gøre?

Del
Hver femte voksne dansker står hver morgen ud af sengen og har ondt. Mange starter dagen med en pille for at komme i gang og for at klare jobbet. Alligevel er de fleste tilbageholdende med at tale med deres læge om problemet. De oplever, at der ikke er tid.

Det tværfaglige team i Gigtforeningens rådgivning taler hver dag med gigtpatienter, som har brug for hjælp til at tackle deres smerter. Sygdomme i led, ryg og muskler er nemlig den mest almindelige årsag til kroniske smerter.

”En af de ting, som går igen, er, at de her mennesker føler sig overladt til selv at finde ud af livet med smerter. Og at de helst ikke vil belaste familien eller sundhedsvæsenet med problemet. Det kan godt føles meget ensomt,” fortæller Nanna Bacci Hartz, som er sygeplejerske i Gigtforeningens rådgivning.

De fleste af patienterne tager forskellige lægemidler for deres smerter og er løbende i dialog med deres praktiserende læge eller konsultationssygeplejerske om den medicinske behandling. Men mange oplever, at der ikke er tid til at tale om andet end helt specifikke emner. De giver udtryk for, at de har brug for mere tid til at komme rundt om alt det, der følger med, når man lever med kroniske smerter. Og de savner viden om, hvad f.eks. træning, mentale værktøjer, vægttab og behandling på en smerteklinik kan gøre for dem.

”Kroniske smerter er komplekse, og der findes ikke en formel, der virker for alle. Så det tager tid og kræver ofte flere samtaler at hjælpe den enkelte patient videre. Ikke til et liv uden smerter, men til en hverdag, hvor de fylder mindre,” slutter Nanna Bacci Hartz.

Her er eksperternes gode råd til læger, der møder kroniske smertepatienter i deres konsultation:

  • Giv dig tid til en dialog med patienten om smerter. Tag afsæt i patientens aktuelle viden om smerter og behandlingsmuligheder, både medicinske om ikke-medicinske.
  • Spørg ind til, om patienten har brug for støtte og information om træning, vægttab, mentale værktøjer m.m., og henvis meget gerne til de kommunale tilbud, der er gratis.
  • Vær opmærksom på patientens mentale sundhed. Mange smertepatienter har tegn på angst og depression, og en del har også selvmordstanker.
  • Overvej, om en henvisning til en smerteklinik eller et rehabiliteringsophold kunne være relevant.

Få viden om smerter
På Gigtforeningens hjemmeside får du viden om kroniske smerter og konkrete råd om, hvad du selv kan gøre for at lindre dem. Læs mere her: www.gigtforeningen.dk/smerteraad

Information om Gigtforeningen

Gigtforeningen
Gigtforeningen
Gentoftegade 118
2820 Gentofte

3977 8000http://www.gigtforeningen.dk/

Gigtforeningen er en dansk patientforening med mere end 80.000 medlemmer og støtter. Patientforeningen blev grundlagt i 1936 og har som vision at sikre et bedre liv for de mere end 700.000 mennesker med sygdomme og smerter i led, ryg og muskler.

Følg pressemeddelelser fra Gigtforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gigtforeningen

Gigtforeningen udpeger ny bestyrelsesformand25.5.2023 09:44:35 CEST | Pressemeddelelse

Martin Bøge Mikkelsen er udpeget som ny formand for Gigtforeningens bestyrelse. Det skete den 24. maj i forbindelse med foreningens årlige repræsentantskabsmøde. Martin Bøge Mikkelsen har en lang karriere som topleder i en række store danske og internationale virksomheder bag sig – herunder bl.a. som koncerndirektør i Tryg. I dag arbejder han som professionelt bestyrelsesmedlem, investor og rådgiver. Han ser frem til at fortsætte og udvikle foreningen til gavn for de mere end 700.000 danskere med gigt: ”Gigtsygdomme er indgribende – både for de mennesker, de rammer, og for vores samfund. Gigtforeningen er båret af et stærkt formål med en stærk strategi og klare værdier. Jeg glæder mig til – sammen med passionerede medarbejdere og den øvrige bestyrelse – at gøre en positiv forskel for sagen i de kommende år. Med fokus på forskning, forebyggende indsatser, relevante tilbud til nydiagnosticerede og partnerskaber med andre organisationer, der deler vores ambitioner om at forbedre livet for

Gigtforeningen: Forringelse af seniorpensionen rammer geografisk og økonomisk skævt2.5.2023 11:01:39 CEST | Pressemeddelelse

Den typiske seniorpensionist bor i en landdistriktskommune og havde en indkomst under 30.000 kr. om måneden forud for seniorpensionen. Det viser en opgørelse, Gigtforeningen har lavet på baggrund af svar fra Beskæftigelsesministeriet. Ifølge den er det i høj grad kommunerne i yderområderne, der har den højeste andel af borgere på seniorpension. Kun en enkelt hovedstadskommune befinder sig i top ti. Ser man omvendt på, hvor færrest er på seniorpension, så slår hovedstadskommunerne igennem. Alle kommuner i top ti ligger i hovedstadsområdet. Opgørelsen viser også, at hver tredje af seniorpensionisterne kommer fra 3F og FOA’s a-kasser. 75 pct. har grundskolen og erhvervsskolen som længst fuldførte uddannelse. Og indkomsten var for langt de fleste på under 30.000 kr., før de kom på seniorpension. Derudover er muskel- og skeletlidelser hoveddiagnosen for 48 pct. af de personer, der har fået tilkendt en seniorpension. Det billede bekymrer direktør i Gigtforeningen Mette Bryde Lind: - Nu kan v

Ny undersøgelse: Danskerne foretrækker seniorpension frem for Arne- og Arne Plus-ordning1.5.2023 13:13:19 CEST | Pressemeddelelse

Et stort flertal af danskerne mener, at det skal vægte tungere, at man er nedslidt end hvor mange år, man har været på arbejdsmarkedet, når det gælder retten til tidlig pension. En klar opbakning til at bevare den seniorpension, som SVM-regeringen har planer om at afskaffe og erstatte med den stærkt forringede Arne Plus-ordning. Det viser en ny meningsmåling, YouGov har lavet for Gigtforeningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum