Gigtforeningen

Prisregn over Aarhus

Del

Unge lægetalenter i gigtforskning fra Aarhus Universitetshospital stod nærmest i kø for at modtage Gigtforeningens hæder.

Seks af de otte lægestuderende, der har lavet studier, der skal hjælpe gigtpatienter. Fra venstre Nicoline Stidsen, Lærke Espelund Borgen, Tobias Gaster, Carl Christian Burvil, Tobias Kokholm, og Laura Nørgaard.
Seks af de otte lægestuderende, der har lavet studier, der skal hjælpe gigtpatienter. Fra venstre Nicoline Stidsen, Lærke Espelund Borgen, Tobias Gaster, Carl Christian Burvil, Tobias Kokholm, og Laura Nørgaard. Foto: Linda Johansen

Hele otte medicinstuderende fra Aarhus har netop modtaget Gigtforeningens prestigefyldte studenterpriser for deres imponerende specialeprojekter.

Det er ikke bare en anerkendelse – det er et tydeligt bevis på, at Aarhus Universitetshospitals Afdeling for Led- og Bindevævssygdomme er et kraftcenter for forskning og talentudvikling, lyder det fra Gigforeningen.

Ud af de 16 priser, som blev uddelt ved Gigtforeningens repræsentantskabsmøde den 22. maj, gik hele otte til specialeprojekter udarbejdet i Aarhus. 

Skarpe hjerner med fokus på fremtidens gigtbehandling

De prisvindende studerende har kastet sig over aktuelle og vigtige emner inden for gigtsygdomme – og det med stor faglig tyngde og nysgerrighed.

Lærke Espelund Borgen har undersøgt, om den såkaldte Bankart-operation, som er en skulderstabiliserende operation, egner sig til patienter med et ustabilt skulderled.

Carl Christian Burvil har i sit studie sammenlignet knogleforankringen ved to forskellige typer plastindsatser ved knæoperationer for artrose i knæet. 

Tobias Gaster har i sit projekt undersøgt, hvor stor risiko patienter med den særlige type blodkarsygdom (antineutrofilocyt cytoplasmatisk antistof associerede vaskulitis) har for, at sygdommen vender tilbage efter fire års behandling uden tilbagefald.  

Tobias Benjamin Kokholm har set på, hvordan man tidligt kan forudsige, hvilke patienter med muskelgigt der får et sværere sygdomsforløb og har brug for højere dosis medicin.

Laura Nørgaard, Aarhus Universitet har i sit projekt kortlagt, hvad man ved om, hvorfor patienter med lupus (systemisk lupus erythematosus) får blodpropper og hvordan, man identificerer patienter med høj risiko.  

Nicoline Hvitfeldt Henriksen har i sin opgave vurderet, hvor mange patienter med lupus (systemisk lupus erythematosus), der havde en autoimmun hæmolytisk anæmi, og set på mulighederne for behandling.

Nicoline Stidsen har undersøgt, om en høj dosis B1-vitamin modvirker den kroniske træthed, der ofte opstår i kølvandet af at have leddegigt.

Elisabeth Lindrup Nielsen har sammenlignet udredningen af muskelgigt før og efter etableringen af en hurtighenvisningsklinik især mht. antal, ventetid mv.

Et vigtigt skridt for reumatologien

Hos Gigtforeningen vækker den østjyske prisregn over de nye forskningstalenter stor glæde:

”Vi står med to store udfordringer: Flere danskere vil få gigt i fremtiden, og vi mangler reumatologer. Derfor er det vigtigt at motivere unge læger til at vælge reumatologien som speciale – og studenterprisen er en af de måder, vi gør det på. Når vi samtidig ser projekter af så højt et niveau, ser fremtiden jo lovende ud,” siger næstformand for Gigtforeningens Forskningsråd, professor Anders Odgaard, der står bag udvælgelsen af priserne.

Udover æren får hver af de unge prismodtagere 15.000 kr.

Kontakter

Om Gigtforeningen

Gigtforeningen er en dansk patientforening med mere end 80.000 medlemmer og støtter. Patientforeningen blev grundlagt i 1936 og har som vision at sikre et bedre liv for de mere end 700.000 mennesker med sygdomme og smerter i led, ryg og muskler.

Følg pressemeddelelser fra Gigtforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gigtforeningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye