Humanistisk Samfund

Humanistisk Samfund fejrer Folketingets åbning med ikke-religiøs ceremoni

Del

I anledning af Folketingets åbning tirsdag den 4. oktober afholder Humanistisk Samfund for femte gang en sekulær åbningsceremoni som supplement til den gudstjeneste, der bliver holdt i Christiansborg Slotskirke.

Humanistisk Samfunds åbningsceremoni i 2021
Humanistisk Samfunds åbningsceremoni i 2021

Humanistisk Samfunds åbningsceremoni finder sted tirsdag den 4. oktober 2022 på Johan Borups Højskole kl. 11.00-11.30. Ceremonien er planlagt, så folketingsmedlemmerne kan nå at deltage i både gudstjenesten og den sekulære ceremoni, hvis de ønsker det. Ceremonien slutter, så folketingsmedlemmerne kan nå tilbage, inden folketingets første møde starter kl. 12.00.

Festdag for demokratiet

Åbningsceremonien er en fejring af demokratiet, fortæller Lone Ree Milkær, forperson i Humanistisk Samfund:

”Folketingsårets begyndelse er hvert år en milepæl i demokratiet, som vi ikke må tage for givet. Vi mener, det er vigtigt at fejre de betydningsfulde milepæle og overgange i livet – både i den enkeltes liv, men også i vores fælles samfund. Med ceremonien vil vi fejre demokratiet og skabe rum til refleksion over det kommende folketingsår.”

Ceremoni med plads til alle livssyn

Humanistisk Samfund har siden 2018 holdt den sekulære åbningsceremoni for folketingsmedlemmerne for at vise, at man kan markere officielle begivenheder med baggrund i forskellige værdigrundlag, der afspejler befolkningens mangfoldighed.

”Der er mange forskellige livssyn i det danske samfund, og vi vil gerne gøre det muligt at fejre demokratiet og deltage i en højtidelighed, der kan rumme alle livssyn” forklarer Lone Ree Milkær, og understreger, at det ikke er foreningens ønske, at den traditionelle gudstjeneste skal afskaffes fra det officielle program.

”Vores ceremoni har ikke til formål at bryde traditionen med gudstjenesten ved Folketingets åbning. Vi afholder den med ønsket om, at der er et ligeværdigt alternativ til dem, der ønsker at deltage, og derfor anmodede vi igen i år om at få vores ceremoni med som en del af det officielle program,” fortæller hun.

Sekulær ceremoni må ikke blive del af officielt åbningsprogram

Anmodningen om at få ceremonien med som en del af det officielle åbningsprogram blev dog afvist. Samme anmodning fik også afslag sidste år.

Årsagen er, ifølge et skriftligt svar fra Folketingets formand Henrik Dam Kristensen, at:

”folkekirkens grundlovssikrede særstilling på afgørende vis binder kirke og stat sammen, og derfor har den traditionsrige åbningsgudstjeneste, der går helt tilbage til 1848, en særlig plads i det officielle program.”

Svaret ærgrer Lone Ree Milkær, der ikke kan se, at folkekirken mister noget ved, at der tilbydes en alternativ ceremoni:

”Folkekirken mister hverken rettigheder eller gudstjeneste ved at give plads til vores ceremoni på det officielle program. Afslaget ærgrer os, da vi mener, det er vigtigt, at der er et tilbud til de medlemmer af folketinget, der har et andet livssyn end det kristne,” fortæller hun.

Ufred, hjælpsomhed og demokratiske rettigheder danner rammen for indhold

Åbningsceremonien byder bl.a. på tale, musik og højtlæsning af et tekststykke. Temaet for ceremonien vil i år være præget af situationen i Ukraine og demokratiske rettigheder i Europa. Ceremoniens tekster og sange kommer til at handle om ufred og at bryde aftaler, men også om at hjælpe, byde velkommen og lade det nye gro frem.

Alle medlemmer af folketinget er inviteret. Sidste år deltog 16 folketingsmedlemmer til åbningsceremonien, og indtil nu har 10 takket ja til at deltage i dette års ceremoni.

Nøgleord

Kontakter

Stina Høiberg-Højerup, kommunikations- og pressemedarbejderHumanistisk Samfund

Tlf:81114259shh@hs.dk

Billeder

Humanistisk Samfunds åbningsceremoni i 2021
Humanistisk Samfunds åbningsceremoni i 2021
Download

Links

Information om Humanistisk Samfund

Humanistisk Samfund
Humanistisk Samfund
Blågårdsgade 19, kld.
2200 København N

http://www.humanistisksamfund.dk

Humanistisk Samfund er en forening, der arbejder for et samfund, hvor alle livssyn er ligestillede. Derfor arbejder vi for adskillelse af kirke og stat. Samtidig arrangerer vi ceremonier ved livets store overgange: Navngivning, konfirmation, bryllup og begravelse.

Hvad gør vi?

  • Tilbyder ceremonier ved navngivning, konfirmation, bryllup og begravelse.
  • Afholder debatmøder om etiske og filosofiske spørgsmål.
  • Arbejder for at staten ikke skal støtte bestemte religioner.

Følg pressemeddelelser fra Humanistisk Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Humanistisk Samfund

Kirkeministeriet trænger til mere fornyelse end blot en ny minister17.8.2021 10:02:40 CEST | Pressemeddelelse

Humanistisk Samfund hilser Ane Halsboe-Jørgensen velkommen som ny kirkeminister. Og håber hun er klar til at opdatere den danske lovgivning, så den følger FN’s anbefalinger og livssyn bliver ligestillet - uanset om de er religiøse eller ej. Den danske stat har givet en række fordele til religiøse livssyn. FN har ved flere lejligheder kritiseret Danmark, fordi lovgivningen ikke indeholder de samme fordele til ikke-religiøse livssyn, udtaler Lone Ree Milkær, forperson for Humanistisk Samfund. - Det vil altid være et problem for en dansk minister, at vi ikke følger FN’s anbefalinger. Derfor er ligestilling af religiøse og ikke-religiøse livssyn en af de store sager, som ligger på den nye kirkeministers bord. Vi ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde med hende, siger Lone Ree Milkær. Det har i mange år været Humanistisk Samfunds erklærede mål, at sekulariseringen af den danske stat skal styrkes. Der er fortsat alt for mange områder, hvor religion og stat er blandet sammen på helt

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum