Høring: Fælles ansvar at stoppe seksuel chikane
Seksuel chikane på arbejdspladsen er et alvorligt problem, der skal forebygges med en fælles indsats. Det mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og ligestillingsminister Karen Ellemann, som i dag afholder en høring om problemet på baggrund af #MeToo-bevægelsen og de mange fortællinger om seksuel chikane.
Formålet med høringen er at drøfte, hvad der skal til for at komme seksuel chikane til livs og at forpligte alle relevante aktører til at understøtte en arbejdskultur, hvor der er nultolerance over for seksuel chikane.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:
"Vi har alle sammen et ansvar for at få gjort op med tabuiseringen af seksuel chikane og sætte en stopper for problemet. Ingen bør melde "hus forbi" i denne sag, og det gør jeg heller ikke. Derfor vil jeg nu sætte større fokus på forbuddet mod seksuel chikane i ligebehandlingsloven, og jeg ønsker også at hæve godtgørelserne i sager om seksuel chikane, der i mine øjne er for lavt og utidssvarende."
"Politiske initiativer kan ikke stå alene. Det er ude på landets arbejdspladser, at ændringen skal ske, og derfor er jeg rigtig glad for, at vi i dag skal drøfte udfordringerne med arbejdsmarkedets parter. Jeg mener, at man på de enkelte arbejdspladser skal se kritisk på omgangstonen og kulturen, og om den måde, medarbejderne omgås hinanden på, kan opleves krænkende. Vi skal udvise respekt for hinanden, og det er vigtig med klare retningslinjer og personalepolitikker for at minimere risikoen for seksuel chikane."
Ligestillingsminister Karen Ellemann siger:
"De lovgivningsmæssige rammer skal selvfølgelig være på plads. Men jeg tror, at rigtig meget også handler om kulturen. Derfor er det så vigtigt, at vi får brudt med en kultur, hvor den enkelte risikerer, at grænseoverskridende adfærd bliver bagatelliseret og legitimeret. Det danske frisind skal kombineres med respekt."
"Vi skal fremme en åben arbejdspladskultur, hvor det er i orden at stå frem og at sige fra over for seksuel chikane. Hvor det er tydeligt, hvad det er for en kultur, omgangsform og tone, man har på en arbejdsplads. Det skal være klart, at seksuel chikane ikke tolereres. Det er et fælles ansvar, og det er derfor vi afholder høringen i dag. Jeg ser frem til at høre input fra arbejdsmarkedets parter og til at fortsætte samarbejdet."
På dagens høring deltager repræsentanter for arbejdsmarkedets parter. Der vil i løbet af dagen være en fælles drøftelse af udfordringerne med seksuel chikane på arbejdspladsen, og deltagerne vil samtidig få mulighed for at udveksle gode erfaringer med at håndtere seksuel chikane og eventuelle behov nye tiltag på området.
Høringen finder sted i dag, mandag den 9. april kl. 9.00-12.00 i Eigtveds Pakhus.
Kontakter
Pressemedarbejder Peter Birck Christensen
Tlf: 20 90 91 62
pbc@bm.dk
Presserådgiver Anna Munck
Tlf.: 61 97 90 33
annmun@um.dk
Information om Beskæftigelsesministeriet
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
EU’s beskæftigelsesministre sætter tydelig retning for mere fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder8.7.2025 15:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Konstruktive drøftelser på det netop overståede uformelle ministermøde for EU’s beskæftigelsesministre peger frem mod mere fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU. I Aalborg havde EU-ministrene særligt fokus på at sikre fair arbejdsvilkår og undgå social dumping. Det blev også drøftet, hvordan man kan skabe mere konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU, og mødedeltagerne blev introduceret til partssamarbejdet i praksis i den danske model.
Invitation til uformelt ministermøde for EU’s beskæftigelsesministre den 7.-8. juli i Aalborg om fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU3.7.2025 07:57:06 CEST | Pressemeddelelse
Den 7.- 8. juli afholdes det første uformelle ministermøde under det danske EU-formandskab i Aalborg. Fri og fair bevægelighed i EU og EU-landenes konkurrenceevne er på dagsordenen for EU’s beskæftigelsesministre.
Ny overenskomstordning for udenlandsk arbejdskraft og nye initiativer mod social dumping30.6.2025 11:23:03 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen præsenterer en ny overenskomstbaseret erhvervsordning, som skal sikre dansk erhvervsliv nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft fra udvalgte lande på danske løn- og arbejdsvilkår. Derudover præsenterer regeringen nye initiativer mod social dumping, herunder krav om ID-kort på større bygge- og anlægsprojekter.
Invitation til doorstep om udenlandsk arbejdskraft og initiativer mod social dumping30.6.2025 09:36:22 CEST | Pressemeddelelse
Der afholdes i dag doorstep om en ny ordning for udenlandsk arbejdskraft og nye initiativer mod social dumping.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for april 202520.6.2025 08:08:23 CEST | Pressemeddelelse
I april 2025 var der 3.055.700 lønmodtagere i job. Det er 5.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden april 2024 er der dermed samlet set kommet 35.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 5.200 flere lønmodtagere fra marts til april 2025. I samme periode er der kommet 200 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Der er fortsat stor aktivitet i vores virksomheder, og beskæftigelsen har endnu en gang taget et hop opad. Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at dansk erhvervsliv formår at stå så stærkt i en urolig verdensøkonomi med konstante trusler om international handelskrig". "Virksomhederne har stadig brug for nye medarbejdere og rigtig mange - herunder seniorer - er i job og spiller en vigtig rolle på vores arbejdsmarked. Der er også masser af potentiale i de 43.000 unge, der i dag står uden job og uddannelse. Det glæder mig, hver gang virksomheder giver unge mennesker med udfordringer
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum