Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret

Holstebro-skuespillere fanget på corona-hotel i Sydkorea inden vigtig premiere

Del

Det er ikke uden forhindringer at lave internationalt teater i en corona-plaget verden. I december måtte Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret aflyse en forpremiere i Holstebro. Nu sættes der alt ind på at få verdenspremieren den 27. januar i Sydkorea til at klappe.

I perioder måtte den danske trup afholde prøver med dukker i stedet for de sydkoreanske skuespillere, som først fik lov til at rejse ind i landet på et senere tidspunkt. Foto: Keun Ou Choi
I perioder måtte den danske trup afholde prøver med dukker i stedet for de sydkoreanske skuespillere, som først fik lov til at rejse ind i landet på et senere tidspunkt. Foto: Keun Ou Choi

I 2019 indledte Holstebros verdensberømte teater, Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret, et samarbejde med det store kulturcenter i millionbyen Gwangju i Sydkorea, Asia Culture Center.

Centret og det sydkoreanske kulturministerium skød 6,4 millioner kroner i samarbejdet, der blandt andet skulle indeholde en fælles sydkoreansk-dansk og international teaterforestilling med titlen After War, mendengang kunne ingen forudse, hvordan store dele af verden allerede året efter ville blive lukket ned på grund af corona, og hvor meget det skulle komme til at påvirke forestillingssamarbejdet.

Måtte øve med stand-in-dukker
Pandemien kom til at betyde meget store udfordringer. Ikke bare undervejs i tilblivelsen af den fælles forestilling, men den spøger også stadig her i den afsluttende fase, hvor verdenspremieren finder sted den 27. januar i næste uge i Sydkorea, og det deltagende hold fra Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret først nu er kommet ud af en streng isolation.

Forestillingsarbejdet med After War begyndte tilbage i 2020 og blev bygget op dels med deltagelse af en række internationale teaterfolk med navnet MOA under Nordisk Teaterlaboratorium og dels med et hold af sydkoreanske skuespillere, dansere og musikere. For os, der har oplevet 2020, er det nemt at regne ud, hvor svært den form for samarbejde må have været under pandemien. Alene det at skrive stykket var en stor udfordring.

På grund af diverse ind- og udrejseregler, betinget af coronaen, vidste ingen, hvor mange af de sydkoreanske kunstnere, der kunne komme til Danmark for at øve, og hvornår? MOA måtte derfor i perioder afholde prøver med dukker i stedet for sine sydkoreanske kolleger, som man kun kunne håbe på kunne få lov til at komme til Danmark på et eller andet tidspunkt.

Men det lykkedes i efteråret 2021. I oktober kunne sydkoreanerne og MOA mødes fysisk for første gang, og planen var, at der skulle være en forpremiere på After War på teatret i Holstebro i december, efterfulgt af verdenspremieren i januar 2022 i Sydkorea. Desværre blev forpremieren i Vestjylland aflyst på grund af corona.

Streng isolation i Sydkorea
Aflysningen gjorde verdenspremieren i Sydkorea endnu vigtigere, og for nogle uger siden, i begyndelsen af januar, rejste de 10 personer i MOA-gruppen så til Gwangju for at forberede premieren senere på måneden. Her blev de straks blev sat i karantæne i 10 dage på et coronahotel. MOA vidste godt, at de skulle isoleres, så snart de ankom til Sydkorea – men de havde ikke nogen anelse om, hvor udfordrende det skulle vise sig at blive.

Strabadserne begyndte, så snart gruppen satte foden på sydkoreansk jord, hvor de blev mødt af en række mennesker i anonyme beskyttelsesdragter og ført til et isoleret sted i lufthavnen. Her blev alting kontrolleret, og alle skulle udfylde alenlange spørgeskemaer med forskellige oplysninger.

Det i sig selv varede i syv timer – i øvrigt uden vådt eller tørt – og derefter gik turen direkte til coronahotellet, hvor holdet endelig fik en kop ris og kunne se frem til 10 dage i isolation på hvert deres lille værelse. To gange om dagen blev de isoleredes temperaturer målt af sydkoreansk personale formummet i beskyttelsesdragter, og tre gange om dagen blev der stillet en bakke med mad uden for døren. Alle beskeder blev givet via et skingrende højtaleranlæg placeret i loftet på alle værelserne.

Gruppen havde adgang til computere og telefoner, men ellers var alt kontakt mellem mennesker ikke tilladt, ligesom man ikke måtte henvende sig til dem, der leverede maden. Larm var forbudt, man måtte ikke ryge på værelserne, og selv ens egen telefon fungerede som sladrehank via GPS’en, hvis man forlod sit værelse.

Derfor måtte alle forberedelser foregå digitalt i isolationsperioden, og det var naturligvis ikke muligt at prøve forestillingens fysiske partitur. Men skuespillerne fandt en måde at indrette sig på, så de kunne træne på værelset, og hver dag blev der holdt læseprøver over Zoom. Ikke just et drømmescenarie for skuespillere inden en vigtig premiere - men alting får en ende - heldigvis også karantæneperioder.

For et par dage siden blev MOA endelig lukket ud i den sydkoreanske frihed, og gruppen er netop nu ved at lægge sidste hånd på værket inden premieren i Gwangju i den kommende uge. Til alles store glæde sker det heldigvis på en rigtig scene og i fysisk nærvær af alle kollegerne både fra Sydkorea og resten af verden.

Nøgleord

Billeder

I perioder måtte den danske trup afholde prøver med dukker i stedet for de sydkoreanske skuespillere, som først fik lov til at rejse ind i landet på et senere tidspunkt. Foto: Keun Ou Choi
I perioder måtte den danske trup afholde prøver med dukker i stedet for de sydkoreanske skuespillere, som først fik lov til at rejse ind i landet på et senere tidspunkt. Foto: Keun Ou Choi
Download
Foto: Keun Ou Choi
Foto: Keun Ou Choi
Download

Links

Information om Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret

Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret
Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret
Særkærparken 144
7500 Holstebro

http://www.odinteatret.dk

Faktaboks

-          Stykket har fået titlen After War og handler om nationer og menneskers traumer efter              krig.

-          Forestillingen er planlagt som en visuel kraftpræstation med både akrobater,                           skuespillere og musikere på scenen.

-          Forpremieren på After War skulle have fundet sted Holstebro i december, men blev               desværre aflyst. Verdenspremieren finder sted i Gwangju i Sydkorea den 27. januar.

-          Det sydkoreanske kulturministerium har støttet projektet med 6,4 millioner kroner,                   hvoraf halvdelen er tilfaldet Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret i Holstebro.

-          Manuskriptforfatter Søs Banke har måttet omskrive stykket mange gange for at                     tilpasse det til den usædvanlige situation under corona, fordi hun for eksempel ikke               vidste, hvor mange mennesker, der kunne være på scenen i Sydkorea.

Følg pressemeddelelser fra Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret

Med poesien som fortolker af verden9.5.2022 13:31:25 CEST | Pressemeddelelse

"Den poetiske løsning" er titlen på en dansk-italiensk multiforestilling, og samtidigt en hyldest til den italienske digter Valerio Magrelli, med digtoplæsning, levende jazzmusik, optræden og meget mere. Valerio Magrelli er en af Italiens mest anerkendte, nulevende forfattere. Multiforestillingen er blevet til gennem et samarbejde mellem Poesi på en torsdag i Holstebro og Associazione Culturale Appercezioni fra Rom, Italien.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum