HK Handel

HK Handel: Lad butiksansatte trække vejret igen

Del

Det har for store konsekvenser at have mundbind på en hel arbejdsdag, når der i øvrigt bliver gjort en kæmpe indsats for at holde coronasmitten nede i detailhandlen, lyder det fra Mette Høgh, formand i HK Handel.

Når Folketingets Epidemiudvalg tager stilling til, hvilke restriktioner der skal forlænges, og hvilke der skal ophæves, bør arbejdsmiljø og proportioner indgå i overvejelserne, lyder opfordringen fra HK Handel, der repræsenterer ansatte i detailhandlen.

- Når du går ud af en butik, tager du formentlig mundbindet af som det allerførste. Vores medlemmer skal beholde det på i op til 10 timer om dagen. Når man tager situationen lige nu i betragtning, giver det ikke mening, at ansatte i detailhandlen skal fortsætte med det, siger Mette Høgh.

Hun påpeger, at man i butikkerne allerede gør et stort stykke arbejde i at forsøge at begrænse smitte. Bl.a. ved at skilte tydeligt med Sundhedsstyrelsens anbefalinger, ved at opfordre til god håndhygiejne med tilgængelig håndsprit og ved at tydeliggøre afstandsmarkører til kunder.

- Folketingets Epidemiudvalg har jo allerede en gang før vurderet, at man kunne fritage ansatte fra kravet om mundbind i butikkerne ved fremvisning af gyldigt coronapas, så det håber vi selvfølgelig på, at de genindfører, siger Mette Høgh.


Store gener ved langvarigt brug af mundbind
I en rundspørge blandt HK Handels lokalafdelinger er medlemmerne blevet spurgt til, hvilke gener de oplever ved langvarigt brug af mundbind og visirer.

- Det har store arbejdsmiljømæssige konsekvenser at have mundbind på en hel dag. Og det er derfor, at vi råber op om, at kravet skal væk, siger Mette Høgh og tilføjer:

- Man kan gøre rigtig meget i detailhandlen for at minimere risiko for smitte uden det meget vidtgående krav om mundbind eller visir hos de ansatte.

I rundspørgen svarer medlemmerne bl.a., at de får følgende gener ved brug af mundbind og visir i løbet af en hel arbejdsdag:

Mundbind:

 • Giver hovedpine
 • Hudproblemer
 • Øget træthed
 • Der er problemer med, at briller dugger, når der bruges mundbind
 • Talen bliver begrænset
 • Det er svært at have mundbind på i mange timer uden mulighed for at få pauser fra at have mundbindet på

Visir:

 • Synsforstyrrelser: Det er svært at se ordentligt igennem visir pga. genskin
 • Medarbejder synes visir strammer i panden
 • Skumgummi på visir i panden klør, når man sveder – er ubehageligt
 • Udslæt på panden efter pandebåndet på visiret
 • Visir eller masker som kun dækker mund partiet: Plastikket gnaver i huden

Nøgleord

Kontakter

Jacqueline RodriquesPressemedarbejder

Tlf:28109998

Information om HK Handel

HK Handel
HK Handel
Weidekampsgade 8
2300 København S

7011 4545http://www.hk.dk

HK Handel er fagforening for alle, der arbejder i butik, på kontor eller lager i handelsbranchen.

Følg pressemeddelelser fra HK Handel

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Handel

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum