Beskæftigelsesministeriet

Hjælp til familier med hjemsendte børn og udsatte grupper forlænges

Del

Mulighederne for barselsdagpenge til forældre med hjemsendte børn og sygedagpenge for personer i særlig risiko ved corona-smitte bliver forlænget frem til 31. marts 2021. Det samme gør arbejdsgiveres ret til refusion fra første fraværsdag for lønmodtagere, der er smittede eller i karantæne på grund af covid-19.

Corona-pandemien vil også i det nye år have kraftig indvirkning på arbejdsmarkedet. Derfor har regeringen valgt at forlænge en række ordninger, som hjælper lønmodtagere, arbejdsgivere og selvstændige med at få tingene til at hænge sammen, frem til 31 marts 2021. De udløb ellers alle ved årsskiftet.

Nogle forældre oplever udfordringer med at passe deres børn som følge af corona og sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Forældre til børn som enten er smittede med corona eller hjemsendt som nær kontakt kan få barselsdagpenge for 10 dage per barn i perioden 1. januar til 31. marts.

Ordningen gælder både lønmodtagere og selvstændige og omfatter børn op til og med 13 år. Forældrene skal opfylde barselslovens betingelser for ret til dagpenge, herunder beskæftigelseskravet. Derudover er det en betingelse, at forældrene ikke har omsorgsdage, afspadsering eller sygedage, der kan bruges på pasning af barnet. Forældrene skal ikke bruge deres feriedage inden de kan benytte ordningen.

En række borgere har en øget risiko for et langstrakt eller alvorligt sygdomsforløb ved smitte med COVID-19 og er derfor forhindret i at udføre deres arbejde. Gruppen af personer i særlig risiko ved smitte med corona kan få sygedagpenge i den periode, de ikke kan møde på arbejde på grund af smittefaren. Arbejdsgivere, der betaler løn under fraværet kan få sygedagpengerefusion fra første fraværsdag. Det kræver dog, at det ikke kan løses ved, at arbejdsopgaver eller arbejdspladsen tilpasses, og at arbejdet ikke kan laves hjemmefra.

Arbejdsgivere får ret til refusion fra første fraværsdag for lønmodtagere, der er smittet eller formodet smittet med corona samt personer, der er i selvisolation, fordi de er ”nær kontakt" til en smittet. Selvstændige i samme situationer får ret til sygedagpenge fra kommunen fra første fraværsdag.

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard:

- Jeg er glad for, at vi kan forlænge ordningerne, og der er bred opbakning til dem. Der vil gå en rum tid, før vi er sluppet af med corona-virusset, og det er vigtigt, at vi fortsat kan hjælpe lønmodtagere, arbejdsgivere og selvstændige med nogle af de udfordringer, som hele denne ekstraordinære situation på arbejdsmarkedet giver.

- Ordningerne er et udtryk for, at der er fleksibilitet fra alle parter, så hverdagen kan gå op, og jeg sætter stor pris på, at der er den forståelse. Forlængelserne kan forhåbentlig give noget ro i maven hos de berørte forældre, udsatte borgere, arbejdsgivere og selvstændige.

Samlet forventes ordningerne at koste omkring 500 millioner kroner.

Kontakt Beskæftigelsesministeriets pressevagt: 5123 2830.

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

EU’s beskæftigelsesministre sætter tydelig retning for mere fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder8.7.2025 15:09:54 CEST | Pressemeddelelse

Konstruktive drøftelser på det netop overståede uformelle ministermøde for EU’s beskæftigelsesministre peger frem mod mere fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU. I Aalborg havde EU-ministrene særligt fokus på at sikre fair arbejdsvilkår og undgå social dumping. Det blev også drøftet, hvordan man kan skabe mere konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU, og mødedeltagerne blev introduceret til partssamarbejdet i praksis i den danske model.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for april 202520.6.2025 08:08:23 CEST | Pressemeddelelse

I april 2025 var der 3.055.700 lønmodtagere i job. Det er 5.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden april 2024 er der dermed samlet set kommet 35.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 5.200 flere lønmodtagere fra marts til april 2025. I samme periode er der kommet 200 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Der er fortsat stor aktivitet i vores virksomheder, og beskæftigelsen har endnu en gang taget et hop opad. Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at dansk erhvervsliv formår at stå så stærkt i en urolig verdensøkonomi med konstante trusler om international handelskrig". "Virksomhederne har stadig brug for nye medarbejdere og rigtig mange - herunder seniorer - er i job og spiller en vigtig rolle på vores arbejdsmarked. Der er også masser af potentiale i de 43.000 unge, der i dag står uden job og uddannelse. Det glæder mig, hver gang virksomheder giver unge mennesker med udfordringer

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye