Her er hovedlinjerne for vores forskningsindsats de næste fire år

Digitale teknologier til datadrevet, bæredygtig vækst, digital sundhed og digital sikkerhed, tillid og dataetik.
Sådan lyder hovedtemaerne for de resultatkontrakter, som Alexandra Instituttet skal udvikle teknologiske services målrettet centrale samfundsbehov på over de næste fire år. Aftalerne er en del af en samlet bevilling, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen netop indgået med de syv danske GTS-institutter.
Du har mulighed for at deltage som casevirksomhed. Vil du vide hvordan, så kontakt vores CSO Martin Møller https://alexandra.dk/kontakt/.
Datadrevet, grøn vækst
Der ligger et stort potentiale for øget vækst inden for grøn omstilling hos danske virksomheder gennem brugen af datadrevne, digitale løsninger. Særligt inden for industri, produktion, transport, landbrug, fødevarer, klima og miljø samt energi er der et stort uudnyttet potentiale for at effektivisere den grønne omstilling gennem digitalisering.
Vi vil etablere en digital test-, demonstrations- og udviklingsfacilitet (TDU) til hurtig udvikling og afprøvning af datadrevne services. Her vil der blive udviklet en række nye platforme og værktøjer, som skal accelerere anvendelsen af data i virksomhederne, og som kan anvendes til nye produkter, forretningsmodeller og bæredygtig vækst på tværs af brancher. Visionen er at bringe danske virksomheder ind i eliten inden for anvendelse af data og digitale teknologier til bæredygtig grøn vækst.
Kontakt: Laura Møller, laura.moller@alexandra.dk
Digital sundhed
Vi fortsætter vores forskning og udvikling af digital sundhed, som kan være med til at forbedre arbejdsgange, hjemmebehandling, forebyggelse og diagnosticering. Gennem øget fokus på anvendelse af sundhedsdata, databeskyttelse, fælles komponenter og standard, så skal vi udvikle de digitale teknologier, der gør det nemmere for virksomheder og offentlige aktører at anvende digitale løsninger til sundhedssektoren.
Kontakt: Helle Markmann, helle.markmann@alexandra.dk
Digital tillid
Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden, og vi har tillid til hinanden, virksomhederne og det offentlige. Hvis vi skal fastholde den tillid, så skal de digitale løsninger, som vi udvikler, i højere grad bygge på tillid ved at være cybersikre og transparente. Med denne indsats skal vi udvikle redskaber, standarder og benchmarks, som gør det nemmere for virksomheder at sætte nye løsninger i drift inden for fx kunstig og tillidsskabende AI.
Kontakt: Henrik Overballe, henrik.overballe@alexandra.dk
Du kan også læse mere på bedreinnovation.dk
Billeder
Information om Alexandra Instituttet

Åbogade 34 · Rued Langgaards Vej 7
8200 Aarhus N · 2300 København S
+45 70 27 70 12https://alexandra.dk
100 eksperter under ét tag
Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger.
Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet visual computing, kunstig intelligens, IoT, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter.
Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
DIREC uddeler 27 millioner til AI-forskning4.7.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Digital Research Centre Denmark (DIREC) har netop bevilget 27 millioner kroner til syv nye forskningsprojekter, der udvikler næste generation af AI. Målet er at sikre danske digitale gennembrud, der styrker Danmarks digitale suverænitet.
AI-briller og stemmestyring giver direkte adgang til fejlsøgning i produktionen3.7.2025 11:48:39 CEST | Pressemeddelelse
Industrimaskiner, der selv retter fejl og samtidig kan oplære nye medarbejdere i, hvordan man bruger dem. Smarte briller med indbyggede AI-assistenter, der gør det muligt at få instruktioner i realtid. Det er nogle af de scenarier, man ser ind i, når det gælder fremtidens produktion.
Vibrationssensor hjælper med at forudsige slid på kostbare maskindele2.6.2025 09:55:38 CEST | Pressemeddelelse
Virksomheden RUNI har fået testet en løsning med vibrationssensorer for at opdage slid på maskindele i tide. Sammen med Alexandra Instituttet blev forskelle i vibrationer brugt til at identificere problemer før nedbrud.
Ny platform forbedrer produktionslinjen, bundlinjen og CO2-regnskabet21.5.2025 13:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Ny løsning fra Ranlev Industri Automation gør det muligt at måle klimaaftrykket helt ned på produktniveau. Løsningen er udviklet i samarbejde med Alexandra Instituttet i regi af projektet Afkobling 2030.
Jakob Ellemann-Jensen bliver ny forperson i Security Tech Space20.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Som ny forperson skal Jakob Ellemann-Jensen samle kræfterne på tværs af erhvervsliv, myndigheder og forskning i kampen mod den stigende cybertrussel
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum