Havplan skaber plads til fremtidens havvindmøller
Vindmøller på havet skal levere store dele af den energi, som skal drive vores samfund i fremtiden. Derfor er det fremragende, at regeringen og et bredt flertal i Folketinget allerede nu har sikret plads til flere vindmøller på havet, mener Green Power Denmark. Aftalen skaber også mulighed for, at fiskeri og natur kan trives sammen med vindmøllerne.
I sidste uge blev et bredt flertal enige om en historisk aftale om udbud af havvindmøller frem mod 2030. I dag har vi fået en vigtig ramme for, hvordan havarealet kan blive udnyttet i fremtiden. Med den politiske aftale om havplanen bliver 30 procent af havet udlagt til energiproduktion – ikke mindst vindmøller.
- Det betyder, at vi allerede nu kan begynde at tænke på, hvor vi placerer havvindmølleparker i tiden efter 2030. Det er kun en uge siden, at et bredt flertal indgik en historisk aftale om op til 14 GW havvindmøller. Det er det kun begyndelsen på en lang udvikling, og det er flot arbejde af partierne, at de allerede nu er enige om en havplan, som peger fremad, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
I fremtiden skal der være plads til vindmøller, skibsruter, beskyttet natur og fiskeri. Det politiske flertal er enige om at øge arealet, hvor der er streng beskyttet havnatur. Men derudover lægger planen op til, at vindmøller og natur skal eksistere sammen – og gerne berige hinanden.
- Natur og vindmøller kan eksistere sammen. Der findes allerede i dag muligheder for at etablere kunstige rev og andet i forbindelse med havvindmølleparker, som gør, at fisk, planter og skaldyr trives bedre, end før parken blev etableret. Udviklere af havvindmølleparker er allerede godt i gang, og snart får vi en havnaturfond med pæne økonomiske muskler, som vil støtte den indsats, siger Kristian Jensen.
Alle udfordringer er ikke løst med havplanen. Der bliver etableret et dialogforum bestående af repræsentanter for fiskeriet og energisektoren, som blandt andet skal nå frem til, hvilke redskaber fiskerne må bruge, når de fisker mellem havvindmøllerne.
Under forhandlingerne har politikerne drøftet, hvordan gasfelterne i Nordsøen kan eksistere sammen med vindmøllerne og de kommende anlæg til at lagre CO2 i undergrunden. Green Power Denmark glæder sig over, at der er fokus på den del, da det bliver en central problemstilling efter 2030.
- Vi ser frem til at komme i dialog med myndigheder og organisationer om de konkrete udfordringer. I dag har vi fået en virkelig god ramme for den indsats, vi skal i gang med på havet, siger Kristian Jensen.
Kontakter
Claus Kaae-NielsenSenior presserådgiver
Tlf:35 30 04 02Tlf:23 32 68 29ckn@greenpowerdenmark.dkGreen Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Ny rapport anbefaler regeringen at sætte 2035-mål for produktion af grønne brændstoffer6.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den globale skibs- og luftfart skal gøres markant grønnere, og Danmark har unikke muligheder for at bistå med dette. Derfor kommer Green Power Denmark nu med fire anbefalinger, der kan reducere udledningerne fra de to sektorer. DI og Danske Rederier er medafsender af rapportens anbefalinger.
Grøn energi er billigst, men det har aldrig været dyrere at sætte vindmøller og solceller op30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi står i en omstillingskrise, der kan få betydelige konsekvenser for både vores forsyningssikkerhed og klimaet. Alligevel blev der sidste år opstillet langt færre vindmøller og solceller end nødvendigt for at nå det politiske mål om en firedobling af vedvarende energi på land. Det skyldes særligt, at de politisk bestemte omkostninger for at opstille sol og vind er steget eksplosivt de seneste seks år, viser en analyse fra Green Power Denmark.
Der blev stillet 12 nye vindmøller op sidste år28.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Væksten i antallet af solceller og vindmøller på land er stort set gået i stå. Sidste år blev der stillet 12 nye vindmøller op – de 11 i samme vindmøllepark. Det har øget kapaciteten for vindmøller på land med én procent. For solceller steg kapaciteten med 16 procent. Samlet er vi meget langt fra ambitionen om at gøre os fri af fossile brændsler, konstaterer Green Power Denmark.
New Partnership with Ukrainian Wind Association to Boost Country’s Green Transition and Ensure Energy Security8.4.2025 10:52:16 CEST | Pressemeddelelse
The Danish and Ukrainian wind industry associations are establishing a strategic partnership to significantly expand wind energy in war-torn Ukraine. By signing a joint declaration, the two organizations aim to strengthen the country’s energy security and support its green transition.
Nyt partnerskab med Ukraines vindbranche skal booste landets grønne omstilling og sikre forsyningssikkerheden8.4.2025 10:52:13 CEST | Pressemeddelelse
De danske og ukrainske brancheforeninger for vindenergi etablerer et strategisk samarbejde om at udbygge meget mere vindenergi i det krigshærgede Ukraine. Sammen har de underskrevet en fælles erklæring, der også har til hensigt at styrke landets forsyningssikkerhed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum