Green Power Denmark

Der blev stillet 12 nye vindmøller op sidste år

Del

Væksten i antallet af solceller og vindmøller på land er stort set gået i stå. Sidste år blev der stillet 12 nye vindmøller op – de 11 i samme vindmøllepark. Det har øget kapaciteten for vindmøller på land med én procent. For solceller steg kapaciteten med 16 procent. Samlet er vi meget langt fra ambitionen om at gøre os fri af fossile brændsler, konstaterer Green Power Denmark.

11 ud af 12 vindmøller, som blev stillet op i 2024, står i Nørre Økse Sø Vindmøllepark i Jammerbugt Kommune.
11 ud af 12 vindmøller, som blev stillet op i 2024, står i Nørre Økse Sø Vindmøllepark i Jammerbugt Kommune. Eurowind Energy

I april sidste år blev 11 nye vindmøller indviet i Nørre Økse Sø Vindmøllepark i Jammerbugt Kommune. De erstatter 23 udtjente og mindre vindmøller, som var blevet pillet ned et par år tidligere. Den 12. vindmølle, som blev stillet op sidste år, står på Thyborøn Sydhavn.

Kapaciteten for vindmøllerne på land steg netto med 48,6 MW (megawatt). Tallet dækker over kapaciteten på vindmøller, der er stillet op, minus møller, der er pillet ned. Det er en stigning i kapaciteten på én procent.

-Vindmøller leverer billig energi året rundt. Det er i dag langt den mest konkurrencedygtige form for energiproduktion. Men vindmøller på land støder på et utal af udfordringer - ikke mindst naboklager, langsommelige miljøtilladelser og et forsinket elnet, siger Camilla Holbech, direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark.

I 2023 blev der kun stillet en enkelt vindmølle op på land. Det er altså andet år i træk med en begrænset vækst i antallet af vindmøller.

-Vi betragter os selv som et vindmølleland, og vi har ambitioner om at hele vores elforbrug skal være dækket af solceller og vindmøller inden 2030. Men udviklingen er reelt gået i stå, konstaterer Camilla Holbech.

I 2024 blev der opført 580 MW ny solenergi. Det er mere end i 2023 og en stigning i kapaciteten på 16 procent. Men det er stadig langt mindre, end der er behov for.

-Omkostningerne til at få tilsluttet et solcelleanlæg til elnettet er steget betragteligt på få år. Det er en af grundene til, at udviklerne holder sig tilbage med at investere i nye anlæg, siger Camilla Holbech.

-Vi er desværre langt fra at opfylde de politiske ambitioner om at firedoble solceller og vindmøller på land. Det betyder, at der vil gå længere tid, før vi slipper af med de fossile brændsler. Og det betyder, at vi i længere tid vil være afhængig af at importere den energi, vi forbruger. Det er både en økonomisk og en sikkerhedsmæssig udfordring for Danmark, siger hun.

Man kan ikke direkte sammenligne kapaciteten af solceller og vindmøller. Solceller leverer mindre elektricitet per MW end vindmøller, da de ikke producerer om natten og meget lidt om vinteren.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

11 ud af 12 vindmøller, som blev stillet op i 2024, står i Nørre Økse Sø Vindmøllepark i Jammerbugt Kommune.
11 ud af 12 vindmøller, som blev stillet op i 2024, står i Nørre Økse Sø Vindmøllepark i Jammerbugt Kommune.
Eurowind Energy
Download

Links

Green Power Denmark

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Danmark og Tyskland kan blive førende i verden indenfor grøn brint24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danske virksomheder kan producere store mængder konkurrencedygtig grøn brint, og tyske virksomheder har brug for en fremtidssikret forsyning af energi. Der er altså en stærk interesse for at skabe et fælles marked for grøn brint i Europa. Green Power Denmark, Dansk Industri og Dansk-Tysk Handelskammer etablerer derfor et samarbejde mellem virksomheder i begge lande. De vil arbejde for, at der fra 2030 er en produktion og et forbrug af grøn brint.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye