Grøn omstilling af Danmarks blå økonomi

Ifølge EU besidder havet et ’kæmpe potentiale for innovation og vækst’[1], men den danske havnatur er i dag under voldsomt pres, og realisering af det økonomiske vækstpotentiale kan gå hårdt ud over havets miljøtilstand. Det er hverken bæredygtigt for havnaturen eller for de blå økonomier, som udnytter havet og havets ressourcer, at overse faresignalerne fra havene omkring Danmark. Derfor er det ifølge WWF afgørende at lade den miljømæssige bæredygtighed definere rammerne for aktiviteterne på havet. Det er formålet med det nye projekt ’Grøn Omstilling af Danmarks Blå Økonomi’, der er støttet med en bevilling fra VELUX FONDEN.
”Vi har i alt for mange år troet, at havet var uudtømmeligt, og at det kan tåle alt vores pres. Den nuværende miljøtilstand og forskningen fortæller os dog, at det modsatte er tilfældet. Så selv om havet rummer et stort potentiale for økonomisk vækst og innovation, må vi erkende at udgangspunktet er, at råderummet for længst er opbrugt. Så vi er ganske enkelt nødt til at tænke bæredygtighed for havets og vores egen skyld. Den gode nyhed er jo her, at omstillingen er i gang, og grønne initiativer vinder frem,” siger Thomas Kirk Sørensen, sektionsleder for hav i WWF Verdensnaturfonden.
Et samarbejde på tværs af erhverv og myndigheder
I projektet, der netop er lanceret, går WWF i løbet af 2021 og 2022 i dialog med erhverv, finansinstitutioner, myndigheder, eksperter, interesseorganisationer og politikere om, hvordan alle parter kan bidrage til at vende skuden for havet i Danmark. Projektet munder blandt andet ud i en køreplan for den grønne omstilling af det blå Danmark samt et topmøde, der samler alle aktører i en fælles snak om visioner og handlingspunkter. Det er nemlig målet med projektet at skabe et sundere havmiljø ved at skubbe på for en grøn omstilling af de erhverv, der har en direkte påvirkning af havet.
”Havnaturen er en gavebod for os mennesker. Den giver os fisk, den optager og lagrer enorme mængder CO2, og den danner baggrund for vores velfærd og rekreation. Hvis vi sikrer en bæredygtig udnyttelse af havet, kan vi få langt flere og langt flottere gaver i fremtiden. Hvis ikke, så lukker butikken, og vi taber alle sammen. Vi skal vænne os til at gennemføre vores aktiviteter til havs med den mindst tænkelige påvirkning af naturgrundlaget. Frem for udelukkende at fokusere på økonomisk vækst, skal vi arbejde for et havmiljø og en forvaltning, som fremmer ålegræsenge, et levende, vildt og produktivt hav fuld af fisk og en udnyttelse af havets arealer, som samlet set holder sig inden for havets bæreevne,” siger Ditte Degnbol, seniorrådgiver og projektleder, Oceans and Wildlife i WWF Verdensnaturfonden.
Og omstillingen er allerede i gang. Virksomheder og interesseorganisationer arbejder for et mere skånsomt fiskeri, både direkte og ved at sikre, at der er afsætning. I energibranchen arbejder man på at udvikle vindmøllefundamenter, der samtidigt kan fungere som kunstige rev. Mærsk har udviklet en skibsskrue, der både reducerer brændstofforbrug og undervandsstøj. Tangdyrkning, som optager næringsstoffer fra havet og dermed kan være med til at reducere algesuppe, iltsvind og fiskedød, vinder frem som erhverv og som fritidsbeskæftigelse i små havkolonihaver. Og prisen for ’årets landmand’, som hvert år tildeles en landmand i de baltiske lande, der har reduceret deres udledning af næringsstoffer i vandmiljøet, gik i 2019 til en dansker.
Martin Lidegaard er med til at affyre startskuddet
Arbejdet skydes i gang i maj og juni med en serie af webinarer. Det første finder sted d. 26. maj, hvor der blandt andet bliver stillet skarpt på den danske havplan. Thomas Kirk Sørensen fra WWF sætter kursen mod en bæredygtig blå økonomi, hvorefter Martin Lidegaard (RV) overtager talerstolen og taler om momentum for en grøn omstilling af Danmarks blå økonomi. Til slut uddeler Dan Vermeer, der er direktør for Center for Energy, Development, and the Global Environment på Duke University, af sine guldkorn om grøn innovation med oplægget ‘Four Features of Blue Economy Innovations’.
”Blå er blevet det nye sort, og sjældent har der været større fokus på behovet for en grøn omstilling af de erhverv, der påvirker havnaturen. Hvorfor skal vi engagere os i en grøn omstilling af det blå Danmark, og hvorfor skal det være nu? Hvad er havnaturen værd for os, og er der sammenhæng mellem naturmæssig og økonomisk bæredygtighed? Det er nogle af de spørgsmål, vi skal finde svar på,” fortæller Thomas Kirk Sørensen.
De næstkommende webinarer kommer blandt andet til at handle om, hvordan en økosystembaseret havplan ser ud, og hvordan vi i Danmark får katalyseret den grønne omstilling af Danmarks blå økonomi.
VELUX FONDEN har støttet projektet med 2,8 millioner kroner under fondens miljøprogram, der har strategisk fokus på at bidrage til et sundere havmiljø i Danmark.
Tilmelding til første webinar findes her.
[1] http://blue-action.eu/policy-feed/blue-growth
Nøgleord
Kontakter
Sebastian Wulf, presserådgiver
WWF Verdensnaturfonden
(+45) 5132 9503 / sebastian.wulf@wwf.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Links
Information om WWF Verdensnaturfonden
WWF har kontorer i 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF og ARKEN står bag ny udstilling om Kenyas stærke kvinder17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Kenyas kvinder, der kæmper for natur og ligestilling, er portrætteret af fotograf Petra Kleis i en ny (POP-UP)-udstilling af WWF x ARKEN. Udstillingen åbner 19. juni og er blevet til med støtte fra Danida. Værkerne udbydes efterfølgende på auktion hos Bruun Rasmussen.
Havets topmøde kan blive en gamechanger for havnaturen10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På FN’s havtopmøde 9.-13. juni kan det for første gang lykkes at lande en aftale for beskyttelse af havnaturen i de internationale farvande og bringe verden tættere på målet om at beskytte 30 pct. af havet inden 2030. Selvom Danmark på papiret er i mål med beskyttede områder, halter kvaliteten betydeligt, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede ved topmødet.
Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum