Google donerer luftmålebil til Aarhus Universitet

Google, Utrecht Universitet og Københavns Kommune har sammen med bl.a. Aarhus Universitet indsamlet detaljeret viden om luftkvaliteten i København ved hjælp af en ombygget Street View-bil. Det er sket via det såkaldte Air View-projekt. Aarhus Universitet har serviceret instrumenterne i løbet af projektet.
Med måleudstyr for over en halv million kroner i bagagerummet har bilen de seneste to år gade for gade kørt København tynd for at indsamle data om luftforureningen i hele byen. Denne nye viden skal omsættes til et kort til borgerne - og give politikere ny viden at handle på.
Målingerne i København er afsluttet, og Aarhus Universitet har nu overtaget bilen. Det avancerede måleudstyr for forskerne fra Google og Utrecht Universitet. Med nøglerne til bilen får forskerne en ny mobil platform til brug for forskningen omkring luftforurening og de helbredsskadelige effekter af luftforureningen.
”Vi vil nu være i stand til at understøtte vores forskning og rådgivning med mobile målinger. En af de ting, bilen skal bruges til, er forskning om den individuelle eksponering, som man udsættes for i den daglige færden i vores byer. Bilen skal også bruges til dokumentation af den positive effekt, der kan opnås ved valg af grønne ruter gennem byen og test af de nye, billigere sensorer til måling af luftforurening. Så det er en bil, vi er særligt glade for,” siger seniorforsker Thomas Ellermann fra Institut for Miljøvidenskab.
Hos Google ser kommunikationschef Jesper Vangkilde, frem til, at Aarhus Universitet overtager bilen.
“Luftforurening er et alvorligt problem, som fører til alt for mange for tidlige dødsfald. Derfor har Air View-bilen udført et vigtigt stykke arbejde med at kortlægge forureningen og skabe ny viden, som politikere og byplanlæggere efterfølgende kan handle på. Vi er glade for, at den også kan gøre gavn andre steder end København, og Aarhus Universitet er de helt rigtige til at bygge videre på projektet”, siger Jesper Vangkilde.
--------------------
Billedtekst-forslag:
Google_Street_car_200304_120756.jpg: Google Street View bilen har målt luftkvaliteten i Købehavn i forbindelse med Air View-projektet. Fremover vil den køre rundt i Danmark uden kameratårn, men stadig spækket med avanceret måleudstyr. Og der vil stå Aarhus Universitet på den. Google har nemlig foræret den til universitetet. Foto: Christian Radil, WEcreate.
1-2.jpg: Et kig ind på bagsædet af bilen, som kan bruges til at måle og kortlægge luftforurening. Foto: Michael Strangholt, DCE.
Nøgleord
Kontakter
For yderligere oplysninger, kontakt:
DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, seniorforsker Thomas Ellermann, tel@envs.au.dk / 6020 2613
Google: kommunikationschef Jesper Vangkilde, vangkilde@google.com / 2257 5955
Billeder
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
Nu kan alle hjælpe med at overvåge naturen i Lille Vildmose18.6.2025 07:28:31 CEST | Pressemeddelelse
I Lille Vildmose er en ny aktivitet i gang, hvor helt almindelige mennesker kan være med til at overvåge naturens udvikling. Aktiviteten er finansieret af projektet Wet Horizons og handler om at inddrage alle, der har lyst, i arbejdet med at genskabe og beskytte moserne.
Elvira vil gøre op med 40 år gamle tal: Vi skal opdatere den måde, vi udregner metanudledning fra grise17.6.2025 12:58:16 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt projekt på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab vil opdatere beregningsgrundlaget for metanudledning fra grise, så de nationale emissionsopgørelser i fremtiden bliver mere retvisende.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum