Aarhus Universitet Technical Sciences

Google donerer luftmålebil til Aarhus Universitet

Del

En Google-bil med avanceret måleudstyr giver nu forskere fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi mulighed for at lave avancerede forsøg med mobile målinger af luftkvalitet.

Google, Utrecht Universitet og Københavns Kommune har sammen med bl.a. Aarhus Universitet indsamlet detaljeret viden om luftkvaliteten i København ved hjælp af en ombygget Street View-bil. Det er sket via det såkaldte Air View-projekt. Aarhus Universitet har serviceret instrumenterne i løbet af projektet.

Med måleudstyr for over en halv million kroner i bagagerummet har bilen de seneste to år gade for gade kørt København tynd for at indsamle data om luftforureningen i hele byen. Denne nye viden skal omsættes til et kort til borgerne - og give politikere ny viden at handle på.

Målingerne i København er afsluttet, og Aarhus Universitet har nu overtaget bilen. Det avancerede måleudstyr for forskerne fra Google og Utrecht Universitet. Med nøglerne til bilen får forskerne en ny mobil platform til brug for forskningen omkring luftforurening og de helbredsskadelige effekter af luftforureningen.

”Vi vil nu være i stand til at understøtte vores forskning og rådgivning med mobile målinger. En af de ting, bilen skal bruges til, er forskning om den individuelle eksponering, som man udsættes for i den daglige færden i vores byer. Bilen skal også bruges til dokumentation af den positive effekt, der kan opnås ved valg af grønne ruter gennem byen og test af de nye, billigere sensorer til måling af luftforurening. Så det er en bil, vi er særligt glade for,” siger seniorforsker Thomas Ellermann fra Institut for Miljøvidenskab.

Hos Google ser kommunikationschef Jesper Vangkilde, frem til, at Aarhus Universitet overtager bilen.

“Luftforurening er et alvorligt problem, som fører til alt for mange for tidlige dødsfald. Derfor har Air View-bilen udført et vigtigt stykke arbejde med at kortlægge forureningen og skabe ny viden, som politikere og byplanlæggere efterfølgende kan handle på. Vi er glade for, at den også kan gøre gavn andre steder end København, og Aarhus Universitet er de helt rigtige til at bygge videre på projektet”, siger Jesper Vangkilde.

--------------------

Billedtekst-forslag:
Google_Street_car_200304_120756.jpg: Google Street View bilen har målt luftkvaliteten i Købehavn i forbindelse med Air View-projektet. Fremover vil den køre rundt i Danmark uden kameratårn, men stadig spækket med avanceret måleudstyr. Og der vil stå Aarhus Universitet på den. Google har nemlig foræret den til universitetet. Foto: Christian Radil, WEcreate.

1-2.jpg: Et kig ind på bagsædet af bilen, som kan bruges til at måle og kortlægge luftforurening. Foto: Michael Strangholt, DCE.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere oplysninger, kontakt:
DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet, seniorforsker Thomas Ellermann, tel@envs.au.dk / 6020 2613
Google: kommunikationschef Jesper Vangkilde, vangkilde@google.com / 2257 5955

Billeder

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://tech.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Internationalt forskningscenter i simulering af socio-økologiske systemer8.12.2020 09:35:12 CETPressemeddelelse

Nyt internationalt forskningscenter på Aarhus Universitet anvender komplekse computersimulationer af samspillet mellem natur og menneskelig aktivitet til at forudsige konsekvenser af arealanvendelse. Der er tale om en ny, holistisk tilgang til miljøplanlægning kombineret med såkaldt high performance computing, når Center for Socio-Økologisk System Simulation (SESS) torsdag d. 10. december åbner på Aarhus Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum