Frikommuner har sløjfet bureaukrati og fået mere tid til udsatte børn
Mere tid sammen med udsatte børn og familier og mindre tid med dokumentation. Det var målet med et frikommuneforsøg, hvor tre kommuner blev undtaget for en række paragraffer på det børnesociale område og i stedet kunne skabe nye og lettere arbejdsgange. Og langt hen ad vejen ser målet ud til at være nået, viser VIVEs evaluering af forsøget.
Det kan godt lade sig gøre at afbureaukratisere det børnesociale arbejde i kommunerne, så socialrådgiverne kan bruge meget mere af deres tid på at hjælpe udsatte børn og familier frem for at bruge tiden på dokumentation.
Det viser et frikommuneforsøg, som VIVE har evalueret. Her er tre kommuner blevet undtaget for en række paragraffer i serviceloven – for eksempel servicelovens paragraf 50, der pålægger kommuner at udarbejde en børnefaglig undersøgelse. Det betød, at en omfattende og tidskrævende redegørelse kunne erstattes af en kortfattet socialfaglig vurdering.
– Det er bare et af flere eksempler på, hvordan kommunerne har fået frigivet tid til at omlægge socialrådgivernes arbejde til kerneopgaven, nemlig at hjælpe de udsatte familier. Omlægningen er i vid udstrækning lykkedes i de tre kommuner, og den ser ud til at gavne både børn, familier og rådgiverne selv, siger seniorforsker Anne-Dorthe Hestbæk, der står i spidsen for evalueringen ’Fra dokumentation til relation i børnesager’.
Resultaterne af frikommunernes omlægning af arbejdet viser blandt andet, at:
- Socialrådgiverne kommer hurtigere og bedre ind i sagerne
- De får en tættere relation til familierne og en større forståelse for deres udfordringer og ressourcer
- Vejen fra udredning til indsats bliver kortere
- Børn og familier bliver mere inddraget og har større ejerskab til indsatserne
- Socialrådgiverne får større fleksibilitet i forhold til både familier og indsatser
- En positiv sideeffekt er lavere sygefravær, mindre udskiftning og mere tilfredshed blandt medarbejderne
- Der er tegn på, at omlægningen gavner børnenes trivsel
Resultaterne kan være en inspiration til andre kommuner, fordi de viser, at det faktisk kan lade sig gøre at fjerne bureaukrati på det sociale børneområde, mener Anne-Dorthe Hestbæk.
Men, siger hun:
– En undtagelse fra paragraffer er ikke nogen garanti for forandring. Det kræver samtidig en omstilling i den enkelte kommune.
Kontakter
Seniorforsker Anne-Dorthe Hestbæk, adh@vive.dk, 33 48 08 94
Links
Information om VIVE
VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Social- og Indenrigsministeriet.
Følg pressemeddelelser fra VIVE
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIVE
Ny forsknings- og analysechef i VIVE24.11.2020 11:01:38 CET | Pressemeddelelse
Tidligere direktør i VIVE Mickael Bech vender tilbage og bliver ny forsknings- og analysechef i sundhedsafdelingen.
Kønsskævt arbejdsmarked skaber lønforskelle mellem kvinder og mænd22.10.2020 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdsmarkedet er kønsopdelt i mandefag og kvindefag. Jo flere af de ansatte i en stilling på arbejdspladsen, der er kvinder, jo lavere er lønnen.
Ny modtagelse af indsatte i fængslerne er endnu ikke i mål5.10.2020 08:37:41 CEST | Pressemeddelelse
En ny systematisk model for at modtage nye indsatte i de danske fængsler er blevet positivt modtaget af både indsatte og ansatte. Modellen har ensartet modtagelsen og målrettet planlægningen af afsoningen på tværs af fængslerne. Tre år efter indførelsen var der dog stadig væsentlige forhindringer for at nå målet med den nye modtagelse. Især fordi de indsatte ofte ikke kan få den indsats, de har brug for.
Tilfredsheden i sager om konflikter ved brud i samlivet er faldet7.9.2020 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter det familieretlige område blev reformeret i 2019, er forældre blevet mindre tilfredse med myndighedernes behandling af sager om brud i samlivet. Problemer med lange ventetider forklarer formentlig en del af udviklingen.
En simpel indsats kan reducere studerendes forbrug af alkohol30.8.2020 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
En simpel digital indsats målrettet universitetsstuderende har betydet, at de unge drikker alkohol 17 procent færre gange om måneden. Reduktionen er især sket blandt studerende på første år og blandt mænd. Indsatsen har også ført til en markant reduktion i andelen af unge, der har svært ved at sige nej til alkohol. Og det er ikke gået ud over de unges følelse af at være en del af fællesskabet.
Udsatte familier i Gladsaxe nyder godt af helhedsorienteret indsats25.8.2020 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsatte familier i Gladsaxe Kommune har fået bedre trivsel og større tro på fremtiden. Kommunens helhedsorienterede tilgang har skabt en sammenhængende og gennemskuelig indsats, samtidig med at forældrene er kommet tættere på at komme i job. Det viser en evaluering af indsatsen, som VIVE har lavet i samarbejde med Oxford Research.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum