Red Barnet

Fra sult til klimakrise: Her er de syv største udfordringer for børn i 2022

Del

Mennesker verden over håber, at nytårsklokkerne bliver begyndelsen på en bedre tid efter to år i corona-pandemiens tegn. Men en række kriser ser allerede nu ud til at præge det nye år og vil især ramme børn inden for følgende områder, mener Red Barnet. Disse syv udfordringer skal løses, hvis 2022 ikke skal blive endnu et år med tilbageskridt for børns rettigheder globalt.

© Michal Przedlacki/ Save the Children
© Michal Przedlacki/ Save the Children
  1. at overleve sult

En perfekt storm af Covid-19, konflikt og klimaforandringer har haft store konsekvenser for børn i 2021. Millioner er blevet ramt af underernæring, og fremtiden ser dyster ud. To millioner børn under fem år anslås at dø af sultrelaterede årsager i 2022.

  1. at komme tilbage i skole efter corona-nedlukninger

Næsten 117 millioner børn er ifølge FN stadig ikke i skole på grund af corona-pandemien. Det er oveni de 260 millioner børn, som allerede før coronakrisen ikke var på skolebænken. Jo længere tid børn er væk fra klasselokalerne, jo større er risikoen for, at de aldrig vender tilbage. Når børn ikke går i skole, er de sårbare over for rekruttering til væbnede grupper, seksuel vold og børnearbejde. Piger er særligt sårbare. Faren for børneægteskaber vokser, når pigerne ikke er i skole.

  1. at få verdens ledere til at handle på klimakrisen

Klimaforandringerne er en af de største globale trusler mod børns grundlæggende rettigheder. Klimakrisen udgør en akut trussel mod børnenes levevilkår og bidrager til at drive et stigende antal børn og deres familier på flugt. Klimaforandringerne vil gå ud over alle børn i verden - men børnene i de lande og samfund, som i forvejen er skrøbelige og allerede nu er stærkt påvirket af klimakrisen, rammes særligt hårdt. Alles øjne er rettet mod det kommende klimatopmøde COP27 for at se, om verdens ledere kan omsætte ord til konkret handling for at sikre børns fremtid.

  1. at flere børn lever i verdens farligste konfliktzoner

Næsten 200 millioner børn lever i verdens mest dødbringende konfliktområder. Det er det højeste antal i over et årti og en stigning på knap 20 procent fra året før. Mange af disse børn mærker allerede nu de værste konsekvenser af klimaforandringer og kæmper med livstruende sultkriser.

  1. at miste grundlæggende rettigheder i terrorbekæmpelsens navn

Ekstreme politiske beslutninger er truffet på baggrund af fremgangen af ikke-statslige bevæbnede grupper og deres rekruttering og brug af børn: Børn bliver bl.a. tilbageholdt på ubestemt tid, får frataget deres basale rettigheder eller udsættes for frygtelig diskrimination. Det gælder for eksempel børn, der er fanget i lejrene i det nordøstlige Syrien, og børn med tilknytning til væbnede grupper i DR Congo. I 2022 fortsætter arbejdet med at frigive, repatriere og reintegrere disse børn for at genoprette det, der er tilbage af deres barndom.

  1. at finde et sikkert sted at søge tilflugt

Flere og flere børn bliver sendt på flugt. Fra 2005 til 2020 steg antallet af flygtningebørn ifølge FN’s Flygtningeorganisation (UNHRC) fra fire til omkring 10 millioner. Billeder af børn, der krydser grænser eller dør undervejs, har jævnligt flyttet holdninger og lejlighedsvis ændret politiske beslutninger. Da antallet af desperate familier på flugt ikke viser tegn på at aftage, er spørgsmålet i 2022, om børn kan forvente at blive mødt med brutalitet eller en hjælpende hånd, når de forsøger at finde sikkerhed.

  1. at afværge en stigning i børnedødelighed efter Covid-19

I løbet af de seneste 30 år er der sket dramatiske fald i børnedødeligheden verden over. Men coronakrisen har skabt et hidtil uset pres på sundhedssystemerne. Sygdomme, der ellers var på retur, har fået nyt liv. Dødsfald som følge af malaria er for eksempel steget i 32 lande siden begyndelsen af pandemien. Der er risiko for, at børnedødeligheden vil stige i 2022 for første gang i årtier. Det vil være et katastrofalt tilbageskridt for børns sundhed globalt.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

© Michal Przedlacki/ Save the Children
© Michal Przedlacki/ Save the Children
Download

Information om Red Barnet

Red Barnet
Red Barnet
Rosenørns Allé 12
1634 København V

3536 5555https://redbarnet.dk/

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

 

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Ny undersøgelse: Hver anden ung har oplevet digitale krænkelser27.1.2022 06:02:00 CET | Pressemeddelelse

For mange børn og unge følger der ubehagelige oplevelser med onlinelivet. Hvert tredje barn og hver anden ung har oplevet digitale krænkelser inden for det seneste år, og dem, der er ensomme og har lav trivsel, er endnu mere udsatte. Det viser en ny undersøgelse af børn og unges oplevelser med digitale krænkelser, som Rambøll har foretaget for Red Barnet. Ifølge børnerettighedsorganisationen haster det med at få sikret, at alle børn og unge kan færdes trygt på nettet.

Red Barnet om ny fattigdomsrapport: Uacceptabelt, at børn fra fattige familier er tilskuere til andre børns fællesskaber12.12.2021 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Egmont Rapporten 2021 er netop udkommet. Den sætter fokus på de store konsekvenser, det har for børn at vokse op i fattigdom – for deres uddannelse, trivsel og adgang til fritidsfællesskaberne. Mange af rapportens konklusioner er desværre velkendte, og det er med til at gøre rapporten alarmerende. Det er på tide med politisk handling, mener Red Barnet, der foreslår en national handleplan for bekæmpelse af børnefattigdom i Danmark.

Red Barnet tilbyder ny indsats til unge med seksuelle tanker om børn2.12.2021 06:05:00 CET | Pressemeddelelse

Børn skal beskyttes bedre mod overgreb, og derfor lancerer Red Barnet i dag oplysningssitet CTRL. Her vil unge med seksuelle tanker om børn fremover kunne få anonym hjælp til at håndtere deres tanker, så de ikke ender med at gøre børn fortræd. Tilbuddet er det første af sin slags i Danmark, og Red Barnet opfordrer samtidig politikerne til at prioritere anonym rådgivning og behandling, så flere overgreb mod børn kan forebygges.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum