Fra kompost til klimamad: Nyt samarbejde forvandler skæve overskudsgrøntsager til frokost i kantinen
Historien kort:
- Meyers og det økologiske landbrug Søris starter et projektsamarbejde om at udnytte overskudsgrøntsager i kantiner og storkøkkener.
- Lige nu sendes mange ellers spisesikre grøntsager til kompost eller laves til dyrefoder, fordi de ikke lever op til standardidealerne for bl.a. længde, bredde og udseende.
- Med det nye samarbejde mellem Meyers og Søris ligger fokus på grøntsager, der i kraft af deres størrelse eller mængde er mere oplagte at bruge i kantiner og storkøkkener.
- Brugen af de skæve overskudsgrøntsager stimulerer både kreativiteten i køkkenet og biddrager til at sænke klimaaftrykket ved at bekæmpe råvarespild.
- Samarbejdet taler ind i en nyligt publiceret, ambitiøs bæredygtighedsstrategi for Meyers, som bl.a. vil opnå klimaneutral drift, bekæmpe madspild og øge andelen af økologiske råvarer i madlavningen.
Handler om at udnytte eksisterende ressourcer bedre:
I en nyligt publiceret, ambitiøs bæredygtighedsstrategi forpligter Meyers sig til at skabe målbar handling på en lang række områder som biodiversitet, klima og dyrevelfærd. Fødevarevirksomheden sigter desuden efter at blive 100% klimaneutrale på driften i 2025. Det kan kun realiseres gennem samarbejder og en flerstrenget indsats, hvor et af indsatsområderne er bedre udnyttelse af eksisterende ressourcer.
Med det afsæt starter Meyers nu et projektsamarbejde med det økologiske landbrug Søris ved Ølstykke om at udnytte overskudsgrøntsager i kantiner og storkøkkener:
”Søris har været en god og nær samarbejdspartner gennem et årti. Vi arbejder ud fra samme værdigrundlag og sparrer ofte omkring idéer og holdninger, fortæller driftsdirektør for Meyers’ kantiner, Liselotte Lybæk, og uddyber:
”Da vi hørte, at Søris grundet nuværende fødevarestandardiseringer hver dag sender mange – ellers spiseklare - grøntsager til kompost og dyrefoder, fik vi en idé, som taler direkte ind i vores arbejde med bæredygtighed og klima.”
Kan sætte dagsordenen på titusindvis af tallerkener hver dag:
Gennem de sidste mange år er grøntsager og andre afgrøder i den vestlige verden blevet underlagt stadig striksere standardiseringer hvad angår længde, bredde og udseende for at kunne sælges på traditionel vis. De mange krav betyder, at landbrugene må producere ekstra grøntsager for at være sikre på, at størstedelen lever op til kravene, mens de afgrøder, som findes for små, for store eller for skæve til at blive solgt, vælges fra.
Med det nye samarbejdsprojekt vil Søris udforske mulighederne for at tale til kantine- og storkøkkenoperatører, som kan aftage større grøntsager og større mængder på færre leverancer.
”Meyers er en kæmpe driver i forhold til at skabe reel forandring. Som en stor, holdningsbaseret spiller i fødevare- og kantinebranchen, har de musklerne til at sætte dagsordenen på titusindvis af tallerkener hver eneste dag. Vi er begejstrede over at kunne være med til at vise, at økologiske grøntsager smager formidabelt – også selv om der måske ikke er tale om de smukkeste af slagsen,” siger Claus Engly, Markedschef hos Søris.
Driftsdirektør for Meyers’ kantiner, Liselotte Lybæk slutter:
”At arbejde med de her råvarer er både en gevinst for kokkenes kreativitet, og øger samtidig deres fokus på bæredygtighed i de daglige måltider. Derfor glæder vi os meget til at omdanne skæve og store grøntsager til velsmagende måltider ude i vores kantiner.”
Nøgleord
Kontakter
Kaspar Mørk AriantoPR & KommunikationsrådgiverMeyers
Tlf:22 15 56 57kaar@meyers.dkBilleder
Information om Meyers
Meyers er grundlagt af den gastronomiske iværksætter Claus Meyer, og har i 30 år arbejdet for at fremme kvaliteterne i den danske madkultur. Meyers opererer på alle niveauer i værdikæden fra jord til bord. Hovedaktiviteterne ligger inden for restaurations- og kantinedrift, catering, frugtavl, forædlingsvirksomhed, handel, teambuilding, forskning, formidling, uddannelse og rådgivning.
Følg pressemeddelelser fra Meyers
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Meyers
Meyers lancerer hudplejeserie baseret på bælgfrugter1.4.2023 06:42:56 CEST | Pressemeddelelse
Med afsæt i et overraskende forskningsresultat løfter Meyers nu sløret for, hvad der skal være et nyt forretningsben i virksomheden: En hudplejeserie baseret på økologiske, danske bælgfrugter, hvor alle produkter kan bruges både i hudplejerutinen og i madlavningen.
Meyers tager næste skridt på bæredygtighedsrejse med B Corp-certificering25.1.2023 07:39:00 CET | Pressemeddelelse
Meyers indtræder i den anerkendte globale B Corp-certificering, der dokumenterer, at virksomheder lever op til de højeste krav inden for gennemsigtighed og social og miljømæssig ansvarlighed.
Torsten Vildgaard indtager Fasangården med moderne dansk-fransk landkøkken13.1.2023 11:15:22 CET | Pressemeddelelse
Meyers og Torsten Vildgaards veje krydses igen, når den tidligere Michelin-kok rykker ind i køkkenet på Fasangården. Vildgaard indtager det historiske traktørsted i Frederiksberg Have med sin version af et dansk-fransk landkøkken med nyfortolkninger af både danske frokostklassikere og franske favoritter.
Fasangården går julen i møde med et stemningsfyldt adventsprogram og en helt særlig julefrokostmenu14.11.2022 12:19:26 CET | Pressemeddelelse
I hele julemåneden forvandles Fasangården, i hjertet af Frederiksberg Have, til et magisk sted for både børn og voksne. Når Claus Meyer har tændt juletræet den 27. november, vil der være juleknas, julehistorier, engleblid korsang hver søndag i advent i den stemningsfyldte gård. Indenfor i Fasangårdens lune stuer vil gæster som i år kunne få smørrebrød til frokost.
MEYERS BAGERI PÅ GAMMEL KONGEVEJ INVITERER TIL ÅBNINGSFEST OG INTRODUCERER ØKOLOGISKE SURDEJSPIZZAER OG NYT VINØST NABOSKAB28.10.2022 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
I august 2022 åbnede Meyers Bageri på Gammel Kongevej 107 blødt op med bagværk, konditorkager og velsmagende morgen- og frokostretter med udgangspunkt i kornet. Efter de indledende tre måneder er bageriet nu klar til at invitere aftengæster indenfor til sæsonnære surdejspizzaer, snacks og velvalgte vine fra naboen. Dørene slås op med en stor åbningsfest med gratis pizzaslices og 50 % på pizzakortet torsdag 3. november.