Første brodrager bliver sejlet ud på Storstrømmen
Nu begynder den teknisk komplicerede operation med at sejle den første præfabrikerede brodrager ud i Storstrømmen og hejse den op på to bropiller til den nye Storstrømsbro.

De seneste uger har mandskabet fra entreprenøren SBJV arbejdet på at få både brodrager og bropiller klar til, at den første brodrager kan monteres mellem to bropiller, og fredag morgen 9. december begynder den flere dage lange operation med udsejling og ophejsning.
Projektchef Niels Gottlieb, Vejdirektoratet, siger:
”Første skridt bliver, at slæbebåde trækker prammen ud i Storstrømmen og forankrer den mellem to bropiller. Dernæst skal vi hejse brodrageren op og fastgøre den til det special-element, som er placeret på toppen af de to bropiller, så den er klar til at blive støbt sammen med dem. Vi forventer, at ophejsningen begynder lørdag.”
Brodragerne er de elementer, som forbinder bropillerne og bærer selve kørebanen og jernbanen. Bortset fra de to nordligste og de to sydligste nærmest land, bliver de alle bygget på Masnedø, inden de skal sejles ud og hejses op.
Den første brodrager bliver hejst op på bropiller 300-400 meter fra Falsters kyst.
Projektdirektør Barry Crouchman, SBJV, siger:
”Vi har længe planlagt denne dag, og nu er vi klar til at påbegynde næste fase af projektet med montering af de præfabrikerede brodragere. Visuelt bliver det noget af et skelsættende øjeblik for projektet, og det vil være et spektakulært syn at se de 73 meter lange dragere blive transporteret og placeret. Fokus er nu på operationen, som kræver en meget præcis og koordineret holdindsats fra alle involverede parter. Det er, hvad vi gør, og vi er nu klar til at udføre opgaven."
Den samlede proces bliver:
1. Slæbebåde trækker prammen med brodrageren hen til de to bropiller
2. Prammen bliver forankret mellem bropillerne
3. Løftearmene klargøres, løftewirene fastgøres til armene
4. Brodrageren bliver hejst op med et specialbygget hejseværk
5. Brodrageren styres på plads ved hjælp af særlige styrebeslag
Herefter monteres et stort arbejdsstillads for at kunne støbe brodrageren sammen med special-elementet på toppen af bropillerne.
Følg med i operationen
Vejdirektoratet vil undervejs lægge billeder og tekster om operationen ud på projektets hjemmeside www.vejdirektoratet.dk/Storstrømsbroen
Abonnenterne på nyhedsbrevet vil ligeledes få tilsendt nyheder og fotos fra processen. Får du ikke allerede nyhedsbrevet, så kan du tilmelde dig på projekthjemmesiden.
Projektchef Niels Gottlieb, Vejdirekoratet, siger:
”Det vil også være muligt på afstand at følge med i, hvordan vi hejser brodrageren op. Det kan ske fra vores informationspavillon for enden af stien ved Ahornvej på Falster, men det kræver nok en kikkert for at få det bedste indtryk.”
Vil du følge med, når brodrageren bliver hejst op, skal du dog forberede dig på, at det vil vare op til 2 døgn.
Kontakter
Niels GottliebProjektchefVejdirektoratet
Tlf:61 93 04 43ng@vd.dkBrian ChristensenKommunikationskonsulentVejdirektoratet
Tlf:51 21 37 55bch@vd.dkChristian LemvighPressetalsmandSBJV
Tlf:53 72 72 83cl@corpmatters.dkVejdirektoratets pressetelefon:
Tlf:51 83 33 93Billeder







Information om Vejdirektoratet

Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V
+45 7244 3333https://www.vejdirektoratet.dk/
Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet
Nu bliver næste store broelement placeret3.2.2023 13:59:19 CET | Pressemeddelelse
Brobyggerne på Den nye Storstrømsbro er nu klar til at hejse næste præfabrikerede brodrager op på bropiller.
Geotekniske boringer og pumpeforsøg langs Universitetsboulevarden og Hadsund Landevej27.1.2023 11:04:21 CET | Nyhed
Vejdirektoratet er i Aalborg ved at afslutte en række undersøgelser af jorden omkring Universitetsboulevarden og Hadsund Landevej, der begge skal ombygges. Der er boret dybe huller, så jordprøver kan blive udtaget til videre analyse.
Dræbte i trafikken er på et fortsat lavt niveau26.1.2023 13:30:00 CET | Pressemeddelelse
Vejdirektoratets foreløbige estimat over ulykkestal viser, at 154 personer blev dræbt i trafikken i 2022. Det er flere dræbte end i 2021, som var præget af corona, men tallene peger samtidig på, at færre blev dræbt i 2022 end alle øvrige år, siden ulykkesstatistikken begyndte i 1930.
Rekordlav hastighed på motorvejene giver klimagevinst20.1.2023 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
De danske bilister kørte med speederfoden løftet i 2022, og det kan ses i Vejdirektoratets hastighedsbarometer, hvor der aldrig er registreret lavere gennemsnitsfart på motorvejene i den tid, hvor man systematisk har målt trafikken. Det lavere brændstofforbrug giver ikke kun plus på danskernes bankkonto, men også i klimaregnskabet, hvor der er sparet CO2 svarende til den årlige udledning fra 19.000 personbiler.
Få et glimt af det nye grønne knudepunkt i Aalborg18.1.2023 07:30:00 CET | Nyhed
Når Vejdirektoratet udbygger samkørselspladsen ved Th. Sauers Vej i Aalborg Øst, er der fokus på grønnere mobilitet. Det nye knudepunkt skal blandt andet øge samkørsel og skabe bedre vilkår for bustrafikken.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum