Velliv Foreningen

Forskningsprojekt med millionstøtte skal bekæmpe stress i daginstitutioner

Del

Det er vigtigt at have fokus på god mental sundhed og udvikle redskaber til at håndtere stress for medarbejdere i daginstitutioner. Sådan lyder meldingen fra et forskerhold, der har fået 2.6 millioner kroner i støtte fra Velliv Foreningen til at sørge for netop det.

Ledere og medarbejdere i daginstitutioner skal klædes på med konkrete værktøjer, så de bedre kan håndtere stress. Det mener det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som vil udvikle forebyggelsesmetoder og redskaber mod arbejdsrelateret stress i daginstitutioner.

Projektet skal være med til at løse udfordringen om, at medarbejdere i daginstitutioner har et højere niveau af stress end gennemsnittet for lønmodtagere. Annette Meng, der er projektleder fra NFA, mener, at projektet rummer stort potentiale.

”Først og fremmest handler det om at give ledere og medarbejdere nogle konkrete værktøjer som kan bruges som hjælp til selvhjælp i arbejdet med at øge den mentale sundhed. På længere sigt håber vi, at redskaberne kan bredes ud og bruges flere steder,” siger hun.

Projektet tager i første gang udgangspunkt i en række private daginstitutioner, som skal indgå i afprøvningen af forebyggelsesmetoder og redskaber mod arbejdsrelateret stress og mistrivsel. Ud fra det laver forskerne en drejebog til ledere og medarbejdere, som vil blive udbredt til alle typer af daginstitutioner og andre små og mellemstore virksomheder.

Projektets store potentiale og fokus på at fremme mental sundhed i arbejdslivet er blandt hovedårsagerne til, at Velliv Foreningen støtter med i alt 2.613.994 kr., forklarer Lars Bo Pedersen, der er programchef i foreningen.

”Vi ønsker at skabe overskud i livet blandt danskerne. Derfor støtter vi projekter, der fremmer den mentale sundhed i arbejdslivet. Projektet rummer stort potentiale, da det både fokuserer på en særlig udsat medarbejdergruppe, samt ønsker at skabe værktøjer der kan fremme den mentale sundhed flere steder i arbejdslivet,” siger han.

Projektet slutter i slutningen af 2022, hvorefter NFA vil fremlægge sine konklusioner.

Om Velliv Foreningen: Skaber overskud i livet
Velliv Foreningen arbejder for, at flere danskere får et godt liv med overskud.

Alle vores 350.000 medlemmer ejer pensionsselskabet Velliv. Som kunde hos Velliv er man automatisk medlem af Velliv Foreningen.

I de år, hvor der er overskud af Velliv Foreningens investeringer, udbetaler vi bonus til medlemmerne og støtter projekter, der fremmer den mentale sundhed i arbejdslivet. Midlerne kan søges af alle virksomheder, foreninger og organisationer.

Som medlem af Velliv Foreningen har man mulighed for at deltage i medlemsaktiviteter, stemme til valgene og stille op til vores repræsentantskab, der vælger bestyrelsen og beslutter fordelingen af overskuddet.


Om projektet
Projektet har til formål at undersøge, hvordan man kan øge brugen af handlingsstrategier (SOK-strategier) i arbejdsfællesskabet. Projektansøger opstiller en hypotese om, at SOK-strategier har en bedre effekt, når de anvendes på gruppeniveau frem for individuelniveau. Formålet med projektet er således at udvikle, afprøve og evaluere en indsats for at øge brugen af gruppebaserede SOK-strategier i daginstitutionernes arbejdsfællesskab, samt at integrere psykologisk sikkerhed for at støtte op om arbejdet. Forskerne mener, at en tryg og tillidsfuld relation medarbejdere imellem og mellem medarbejdere og leder (psykologisk sikkerhed) er et vigtigt grundpræmis for at arbejdsfælleskabet kan arbejde med at øge brugen af SOK-strategierne. SOK-strategier kan medvirke til at skabe balance mellem de krav, der er til medarbejderne og de ressourcer, de har. SOK-strategier kan f.eks. være fælles prioritering af opgaver (selektion), fokus på at få sat alles kompetencer i spil (optimering), eller beslutninger om andre måder at løse opgaver på, hvis de løses uhensigtsmæssigt (kompensation). Gennem indsatsen vil medarbejdere og ledere således blive klædt bedre på til at arbejde forbyggende med stress og mistrivsel i arbejdet. Drejebogen vil guide både ledere og medarbejdere i valg af værktøjer og det systematiske arbejde hermed.

Nøgleord

Kontakter

Kontakt
Annette Meng (AME)
Post.doc., Cand.psych., ph.d.
T 39 16 52 91 | | E ame@nfa.dk

Nicolaj Truelsen
Kommunikationskonsulent, Velliv Foreningen
Mobil: +45 42669543
nit@vellivforeningen.dk

Information om Velliv Foreningen

Velliv Foreningen
Velliv Foreningen
Lautrupvang 10
2750 Ballerup

22 60 07 12https://www.vellivforeningen.dk/
Vi skaber overskud i livet

I Velliv Foreningen arbejder vi for, at flere danskere får et godt liv med overskud.

Alle vores 350.000 medlemmer ejer pensionsselskabet Velliv. Som kunde hos Velliv er man automatisk medlem af Velliv Foreningen.

I de år, hvor der er overskud af Velliv Foreningens investeringer, udbetaler vi bonus til medlemmerne og støtter projekter, der fremmer den mentale sundhed i arbejdslivet. Midlerne kan søges af alle virksomheder, foreninger og organisationer.

Som medlem af Velliv Foreningen har man mulighed for at deltage i medlemsaktiviteter, stemme til valgene og stille op til vores repræsentantskab, der vælger bestyrelsen og beslutter fordelingen af overskuddet.

Læs mere om Velliv Foreningen her.

Følg pressemeddelelser fra Velliv Foreningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Velliv Foreningen

Forskere vil undersøge hvordan COVID-19-krisen påvirker arbejdsfællesskabet og den mentale sundhed i private virksomheder17.4.2020 07:00:00 CESTPressemeddelelse

D. 11 marts blev arbejdslivet og livet ændret natten over. I over en måned har mange arbejdet hjemmefra, mens andre møder ind til en helt ny hverdag på jobbet. Nyt forskningsprojekt undersøger, hvordan den ekstraordinære situation påvirker arbejdsfællesskabet og mental sundhed hos ledere og medarbejdere i private virksomheder. Velliv Foreningen støtter projektet med 2,5 mio. kr., og allerede til efteråret er forskerne klar med konkrete værktøjer til virksomhederne.

Velliv Foreningen opretter akutpulje: Støtter lokale indsatser for mental sundhed3.4.2020 07:00:00 CESTPressemeddelelse

Velliv Foreningen etablerer en akutpulje på 10 mio. kr. til indsatser for mental sundhed i civilsamfundet og i mindre virksomheder. Eksisterende og nye indsatser, som behøver hjælp på grund af coronakrisen, kan fra i dag søge og få op til 50.000 kr. Der er hårdt brug for en håndsrækning til mindre virksomheder, foreninger, engagerede borgere og civilsamfundsinitiativer under coronakrisen. Det mærker Velliv Foreningen, der har modtaget flere forespørgsler på støtte fra et nødlidende civilsamfund. Derfor opretter Velliv Foreningen nu en akutpulje på 10 mio. kr. til civilsamfundsinitiativer og mindre virksomheder, så de kan fortsætte, genstarte eller påbegynde aktiviteter, der styrker mental sundhed i lokalsamfundet under og efter coronakrisen. Foreningen arbejder normalt for at fremme mental sundhed i arbejdslivet og lokalt via støtte til virksomheder, lokalindsatser og forskning. Ifølge formand for Velliv Foreningen, Peter Gæmelke, er det derfor oplagt at række en hånd ud, så for eksemp

Stemmerekord i Region Sjælland: Her er Velliv Foreningens nye repræsentantskab11.3.2020 13:24:52 CETPressemeddelelse

Medlemmerne af Velliv Foreningen i Region Hovedstaden og Region Sjælland har nu valgt 24 medlemmer, som fremover skal sidde i Velliv Foreningens repræsentantskab. Sjællænderne satte stemmerekord. Engagement blev kendetegnet for det netop overståede valg i Velliv Foreningen i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Først i form af 56 engagerede kandidater, der stillede op til repræsentantskabet, og efterfølgende i form af en stor stemmeaktivitet i forhold til samme valg i de to regioner i 2016. Region Sjælland satte stemmerekord for alle valg i alle regioner. 12,1 % af medlemmerne stemte, hvilket er en stigning på 2 procentpoint i forhold til seneste valg i regionen. Også Region Hovedstadens medlemmer var flittige. Her stemte 9,8% af medlemmerne, hvilket er en stigning på 1 procentpoint i forhold til sidste gang. Resultatet glæder formand for Velliv Foreningen, Peter Gæmelke, da det øger opbakningen til foreningens arbejde. ”Det er medlemmerne, der sætter retningen for Velliv Foreningens

160.000 danskere skal til valg i Velliv Foreningen: Stemmer om indflydelse på danskernes mentale sundhed25.2.2020 08:00:00 CETPressemeddelelse

160.000 danskere i Region Hovedstaden og Region Sjælland kan fra i dag og indtil d. 9. marts stemme og få indflydelse på blandt andet danskernes mentale sundhed. Det sker, fordi Velliv Foreningen, der arbejder for at fremme danskernes mental sundhed, afholder valg. Hvilke projekter, der fremmer mental sundhed for danskerne, skal støttes? Hvor mange penge skal der gå til det, og hvor meget skal der udbetales i bonus til medlemmerne? Det er nogle af de centrale spørgsmål, som medlemmerne af Velliv Foreningen i Region Hovedstaden og Region Sjælland skal stemme om fra i dag og senest d. 9 marts. Foreningen, der ejer pensionsselskabet Velliv, afholder nemlig valg til repræsentantskabet i Region Hovedstaden og Region Sjælland, som 56 personer stiller op til. Bor man i en af de to regioner, og er man kunde hos Velliv, der har ca. 350.000 kunder, er man automatisk medlem af Velliv Foreningen og kan derfor stemme. Det har stor betydning, at man som medlem gør sin stemme gældende, forklarer Pete

Fynske virksomheder med i nyt millionprojekt om psykologisk sikkerhed19.2.2020 08:58:03 CETPressemeddelelse

Odense Zoo, Rynkeby Foods og Muehlhan indgår i en ny indsats støttet af Velliv Foreningen til over to millioner, som skal styrke medarbejdernes psykologiske sikkerhed. Der skal øget fokus på teamudvikling, konflikthåndtering, samarbejde og mental sundhed blandt medarbejderne hos nogle af Fyns større virksomheder. Frem til 2021 skal medarbejderne hos Odense Zoo, Rynkeby Foods og Muehlhan arbejde med såkaldt psykologisk sikkerhed som et led i et større millionprojekt, der skal tilpasse det anerkendte amerikanske begreb til en dansk kontekst. Konsulentvirksomheden Joblife A/S står for projektet, der har fået i alt 2.178.096 kr. i støtte fra Velliv Foreningen, som arbejder for at fremme mental sundhed på danske arbejdspladser. Over de næste to år skal Joblife forbedre den psykologiske sikkerhed ved at udvikle og afprøve værktøjer blandt medarbejderne hos i alt otte virksomheder. ”Vi er meget spændte på at deltage i det her og håber, det vil styrke vores organisation ved, at vi får en række

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum