Aarhus Universitet Technical Sciences

Forskningsprojekt løser gordisk knude inden for fræseværktøjer

Del

I de fleste fremstillingsprocesser formes komponenter ved at fræse spåner fra materialeoverfladen. Nu har forskere fra Aarhus Universitet eksperimenteret sig frem til den perfekte fræseproces.

Lektor Ramin Aghababaei. Foto: Lars Kruse, AU Foto.
Lektor Ramin Aghababaei. Foto: Lars Kruse, AU Foto.

I fremstillingsprocessen former man komponenter ved i bund og grund at fjerne spåner fra et bulkmateriale. Men størrelsen og formen af de fjernede spåner har stor betydning for slid på værktøjer og beskadigelse af materialet, og det koster fremstillingsindustrien milliarder hvert år.

Man har længe været i tvivl om, præcist hvilke faktorer der spiller ind på spåndannelsen, og fremskridt i fræse-effektivitet har derfor været trinvis og baseret på en trial-and-error-tilgang.

Det er ønskværdigt med et perfekt snit hver gang, for det kan spare industrien mange penge, og derfor har forskere fra Aarhus Universitet nu modelleret og eksperimenteret sig frem til en løsning på den perfekte skæreproces, der minimerer værktøjsslid og optimerer overfladefinish.

"Vi har udviklet en simpel analytisk model, der kan forudsige mekanismen for spåndannelse for næsten alle materialer. Modellen afslører eksistensen af en kritisk skæredybde som en funktion af materialeegenskaber, værktøjsgeometri og driftsforhold," siger lektor Ramin Aghababaei, der leder projektet på Aarhus Universitet.

Forskningen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Physical Review Letters og er en del af forskningsprojektet Cutting Edge.

Ramin Aghababaei fortsætter:

"Ved at teste på forskellige plastmaterialer har vi fundet en kritisk skæredybde, under hvilken vi kan fjerne lange spåner på en jævn og gradvis måde, og over hvilken korte og uregelmæssigt formede spåner pludselig dannes.”

Lektoren påpeger, at afvigelse fra denne kritiske skæredybde har stor betydning for eksempelvis slitage på de anvendte værktøjer, energiforbruget og for finishen af det endelige produkt.

”Vi udvikler videre på modellen, men den kan bruges af industrien allerede nu til at designe optimale skæreværktøjer," siger han.

Forskningen er en del af Grand Solutions-projektet Cutting-Edge, der har til formål at forbedre ydeevnen af skærende værktøjer til bearbejdning i rustfrit stål. Projektet er støttet af Innovationsfonden med syv mio. kr.

To view this video from www.youtube.com, please give your consent at the top of this page.Plastic dominated cutting mechanism using Polyoxymethylene

Nøgleord

Kontakter

Lektor Ramin Aghababaei
Sektionsleder for Solid Mechanics and Materials Engineering
Aarhus Universitet, Institut for Mekanik og Produktion
Mail: ra@mpe.au.dk
Mobil: +4593508956

Billeder

Lektor Ramin Aghababaei. Foto: Lars Kruse, AU Foto.
Lektor Ramin Aghababaei. Foto: Lars Kruse, AU Foto.
Download

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Blichers Allé 20
8000 8830 Tjele

31505878http://www.icrofs.dk

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Bestøvningsatlas for klodens afgrøder20.1.2022 05:30:00 CET | Pressemeddelelse

Det har taget op mod 30 år at samle data nok, men nu er den god nok. Et internationalt forskningshold, med dansk deltagelse, har for nylig offentliggjort en database, hvor det er muligt at følge bier og andre dyr, der bestøver 48 af de mest udbredte kommercielle afgrøder. Databasen er åbent tilgængelig for alle, og kan få afgørende betydning for forståelsen af de faktorer der påvirker fremtidens fødevareproduktion i takt med, at biodiversiteten udfordres.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum