Velliv Foreningen

Forskere vil undersøge enestående øjeblik i dansk arbejdslivshistorie

Del

Nyt forskningsprojekt skal belyse forandringer som følge af Corona-krisen for både udearbejdende, hjemmearbejdende og hjemsendte. Velliv Foreningen støtter projektet, der skal kører det næste år, med 3 millioner kroner.

Thomas Bredgaard, professor MSO ved Aalborg Universitet
Thomas Bredgaard, professor MSO ved Aalborg Universitet

Covid-19-pandemien har medført en øjeblikkelig og grundlæggende forandring af det danske arbejdsmarked. Ikke tidligere i Danmarkshistorien, måske undtaget besættelsen under Anden Verdenskrig, er der sket så pludselige og fundamentale ændringer af arbejdsvilkår, arbejdsorganisering, sociale relationer og arbejdsmarkedsforhold, som der sker i øjeblikket.

Nyt forskningsprojekt på Aalborg Universitet vil i det kommende år dokumentere, studere og analysere begivenhedens betydning for arbejdsliv og mental sundhed. Velliv Foreningen støtter projektet med 3 millioner kr.

”Det er helt afgørende at vi får kortlagt og analyseret de store ændringer af arbejdslivet, som rigtig mange danskere oplever i øjeblikket, og hvilke positive og negative konsekvenser det har på længere sigt for arbejdsorganisering, arbejdsmiljøet, arbejds-/familielivsbalancen og den mentale sundhed” siger Thomas Bredgaard, forsker ved Aalborg Universitet.

”Det er helt åbenlyst, at Corona-krisen har haft store samfundsmæssige konsekvenser. Det er oplagt, at vi får undersøgt, hvilken betydning, denne historiske situation har for den enkelte både på kort og længere sigt, siger Lars Bo Pedersen, programchef hos Velliv Foreningen.

De udearbejdende, hjemmearbejdende og hjemsendte

Projektet vil undersøge, hvordan krisen indvirker på forskellige grupper på arbejdsmarkedet. Det handler om sygeplejersker og butiksansatte, der stadig er på arbejde, men under nye betingelser. De hjemmearbejdende, som folkeskolelærere og udøvere af liberale erhverv, som ejendomsmæglere, advokater og revisorer. Og endelige, som eksempler på hjemsendte, inddrages hotel- og restaurationsansatte.

Projektet vil undersøge, om Corona-krisen har positive eller negative konsekvenser for den mentale sundhed både på kort og lang sigt. Opstår der eksempelvis nye familie-/arbejdslivsbalancer, en ny grad af anerkendelse af sundhedspersonalet, eller vil krisen i stedet få forskellige negative konsekvenser for arbejdslivet og den mentale sundhed.

Velliv Foreningen støtter det nye forskningsprojektet med 3 mio. kr. Det sker som led i Velliv Foreningens almennyttige indsats for at fremme danskernes mentale sundhed.

Projektet er et samarbejde mellem forskere ved Aalborg Universitet (ved Thomas Bredgaard og Claus D. Hansen) og konsulenthuset Discus (ved Anne-Birte Kylling og Jens Hørby Jørgensen).

Nøgleord

Kontakter

Professor MSO ved Aalborg Universitet
Thomas Bredgaard
Tlf. 27 24 21 28
thomasps.aau.dk

Kommunikationskonsulent i Velliv Foreningen
Christina Gro Storm-Andersen
Tlf. 22 60 07 18
cga@vellivforeningen.dk

Billeder

Thomas Bredgaard, professor MSO ved Aalborg Universitet
Thomas Bredgaard, professor MSO ved Aalborg Universitet
Download

Information om Velliv Foreningen

Velliv Foreningen
Velliv Foreningen
Lautrupvang 10
2750 Ballerup

22 60 07 12https://www.vellivforeningen.dk/
Vi skaber overskud i livet

I Velliv Foreningen arbejder vi for, at flere danskere får et godt liv med overskud.

Alle vores 350.000 medlemmer ejer pensionsselskabet Velliv. Som kunde hos Velliv er man automatisk medlem af Velliv Foreningen.

I de år, hvor der er overskud af Velliv Foreningens investeringer, udbetaler vi bonus til medlemmerne og støtter projekter, der fremmer den mentale sundhed i arbejdslivet. Midlerne kan søges af alle virksomheder, foreninger og organisationer.

Som medlem af Velliv Foreningen har man mulighed for at deltage i medlemsaktiviteter, stemme til valgene og stille op til vores repræsentantskab, der vælger bestyrelsen og beslutter fordelingen af overskuddet.

Læs mere om Velliv Foreningen her.

Følg pressemeddelelser fra Velliv Foreningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Velliv Foreningen

Mental sundhed vigtigere end nogensinde før: Lokal virksomhed opfordrer til at søge penge fra nyåbnet pulje2.5.2020 08:00:00 CESTPressemeddelelse

Den mentale sundhed er vigtigere end nogensinde før på grund af coronakrisen, mener både eksperter og virksomheder selv. Derfor opfordrer HR-partner hos Aarhus Havn andre virksomheder til at søge om penge til Danmarks Mentale Sundhedsdag 2020 nu, ligesom de selv gjorde sidste år. Hverdagen på Aarhus Havn har været som for de fleste andre virksomheder under coronakrisen: præget af uvished, omskiftelighed og bekymringer. Selvom mange har kunnet fortsætte med at arbejde, har det været under en masse nye retningslinjer, forklarer HR partner Maria Frederiksen fra Aarhus Havn. ”På grund af den særlige situation har vores tillidsrepræsentanter ringet rundt og snakket med medarbejderne og spurgt, om de føler sig trygge og sikre, og om de går og har særlige bekymringer,” siger Maria Frederiksen, der mener, at fokus på den mentale sundhed er særlig vigtig i disse krisetider. Hun går derfor lige nu og tænker over gode idéer til igen i år at søge om penge til et event om mental sundhed på arbejdsp

Forskere vil undersøge hvordan COVID-19-krisen påvirker arbejdsfællesskabet og den mentale sundhed i private virksomheder17.4.2020 07:00:00 CESTPressemeddelelse

D. 11 marts blev arbejdslivet og livet ændret natten over. I over en måned har mange arbejdet hjemmefra, mens andre møder ind til en helt ny hverdag på jobbet. Nyt forskningsprojekt undersøger, hvordan den ekstraordinære situation påvirker arbejdsfællesskabet og mental sundhed hos ledere og medarbejdere i private virksomheder. Velliv Foreningen støtter projektet med 2,5 mio. kr., og allerede til efteråret er forskerne klar med konkrete værktøjer til virksomhederne.

Velliv Foreningen opretter akutpulje: Støtter lokale indsatser for mental sundhed3.4.2020 07:00:00 CESTPressemeddelelse

Velliv Foreningen etablerer en akutpulje på 10 mio. kr. til indsatser for mental sundhed i civilsamfundet og i mindre virksomheder. Eksisterende og nye indsatser, som behøver hjælp på grund af coronakrisen, kan fra i dag søge og få op til 50.000 kr. Der er hårdt brug for en håndsrækning til mindre virksomheder, foreninger, engagerede borgere og civilsamfundsinitiativer under coronakrisen. Det mærker Velliv Foreningen, der har modtaget flere forespørgsler på støtte fra et nødlidende civilsamfund. Derfor opretter Velliv Foreningen nu en akutpulje på 10 mio. kr. til civilsamfundsinitiativer og mindre virksomheder, så de kan fortsætte, genstarte eller påbegynde aktiviteter, der styrker mental sundhed i lokalsamfundet under og efter coronakrisen. Foreningen arbejder normalt for at fremme mental sundhed i arbejdslivet og lokalt via støtte til virksomheder, lokalindsatser og forskning. Ifølge formand for Velliv Foreningen, Peter Gæmelke, er det derfor oplagt at række en hånd ud, så for eksemp

Stemmerekord i Region Sjælland: Her er Velliv Foreningens nye repræsentantskab11.3.2020 13:24:52 CETPressemeddelelse

Medlemmerne af Velliv Foreningen i Region Hovedstaden og Region Sjælland har nu valgt 24 medlemmer, som fremover skal sidde i Velliv Foreningens repræsentantskab. Sjællænderne satte stemmerekord. Engagement blev kendetegnet for det netop overståede valg i Velliv Foreningen i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Først i form af 56 engagerede kandidater, der stillede op til repræsentantskabet, og efterfølgende i form af en stor stemmeaktivitet i forhold til samme valg i de to regioner i 2016. Region Sjælland satte stemmerekord for alle valg i alle regioner. 12,1 % af medlemmerne stemte, hvilket er en stigning på 2 procentpoint i forhold til seneste valg i regionen. Også Region Hovedstadens medlemmer var flittige. Her stemte 9,8% af medlemmerne, hvilket er en stigning på 1 procentpoint i forhold til sidste gang. Resultatet glæder formand for Velliv Foreningen, Peter Gæmelke, da det øger opbakningen til foreningens arbejde. ”Det er medlemmerne, der sætter retningen for Velliv Foreningens

Forskningsprojekt med millionstøtte skal bekæmpe stress i daginstitutioner27.2.2020 06:30:00 CETPressemeddelelse

Det er vigtigt at have fokus på god mental sundhed og udvikle redskaber til at håndtere stress for medarbejdere i daginstitutioner. Sådan lyder meldingen fra et forskerhold, der har fået 2.6 millioner kroner i støtte fra Velliv Foreningen til at sørge for netop det. Ledere og medarbejdere i daginstitutioner skal klædes på med konkrete værktøjer, så de bedre kan håndtere stress. Det mener det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som vil udvikle forebyggelsesmetoder og redskaber mod arbejdsrelateret stress i daginstitutioner. Projektet skal være med til at løse udfordringen om, at medarbejdere i daginstitutioner har et højere niveau af stress end gennemsnittet for lønmodtagere. Annette Meng, der er projektleder fra NFA, mener, at projektet rummer stort potentiale. ”Først og fremmest handler det om at give ledere og medarbejdere nogle konkrete værktøjer som kan bruges som hjælp til selvhjælp i arbejdet med at øge den mentale sundhed. På længere sigt håber vi, at redskaberne

160.000 danskere skal til valg i Velliv Foreningen: Stemmer om indflydelse på danskernes mentale sundhed25.2.2020 08:00:00 CETPressemeddelelse

160.000 danskere i Region Hovedstaden og Region Sjælland kan fra i dag og indtil d. 9. marts stemme og få indflydelse på blandt andet danskernes mentale sundhed. Det sker, fordi Velliv Foreningen, der arbejder for at fremme danskernes mental sundhed, afholder valg. Hvilke projekter, der fremmer mental sundhed for danskerne, skal støttes? Hvor mange penge skal der gå til det, og hvor meget skal der udbetales i bonus til medlemmerne? Det er nogle af de centrale spørgsmål, som medlemmerne af Velliv Foreningen i Region Hovedstaden og Region Sjælland skal stemme om fra i dag og senest d. 9 marts. Foreningen, der ejer pensionsselskabet Velliv, afholder nemlig valg til repræsentantskabet i Region Hovedstaden og Region Sjælland, som 56 personer stiller op til. Bor man i en af de to regioner, og er man kunde hos Velliv, der har ca. 350.000 kunder, er man automatisk medlem af Velliv Foreningen og kan derfor stemme. Det har stor betydning, at man som medlem gør sin stemme gældende, forklarer Pete

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum