Aalborg Universitet

Forskere undersøger det demokratiske valgsystem

26.5.2017 08:00 | Aalborg Universitet

Del

Det Frie Forskningsråd har netop bevilget 4,95 mio. kr. til et nyt forskningsprojekt, som skal undersøge politisk lighed og retfærdig stemmeafgørelse ved demokratiske valg.

Frie og uafhængige valg er en af de vigtigste hjørnesten i ethvert demokrati, men hvordan ser et retfærdigt valgsystem egentligt ud? Det skal et helt nyt forskningsprojekt ”Political equality and voting matters”, som Det Frie Forskningsråd (DFF) netop har støttet med 4,95 mio. kr., undersøge.

- Der er en antagelse i demokratiske lande om, at der i en retfærdig stat skal herske politisk lighed, og staten skal behandle alle borgere ens. Jeg mener imidlertid, at en del populære antagelser om, hvad politisk lighed indebærer med hensyn til, hvordan et retfærdigt valgsystem ser ud, er fejlbehæftede. På den baggrund vil vi i det aktuelle forskningsprojekt undersøge, om det er moralsk acceptabelt at offentliggøre meningsmålinger og exit poll-resultater, om alle stemmer bør tælle med lige megen vægt, om det bør være hemmeligt, hvad den enkelte vælger har stemt, og om der bør være software som ”Voting Advice Applications” tilgængelig, som ud fra input fra den enkelte vælger om vedkommendes politiske synspunkter kan vejlede i forhold til, hvilket parti vedkommende skal stemme på, siger lektor Jørn Sønderholm fra Institut for Læring og Filosofi, som er projektleder på ”Political equality and voting matters”.

Fakta:
- Forskningsprojektet ”Political equality and voting matters” løber de næste fire år
- DFF har støttet projektet med 4,95 mio. kr.
- Lektor Jørn Sønderholm fra forskningsgruppen CAF ved Institut for Læring og Filosofi er leder af projektet. Derudover ansættes en ph.d.-studerende og en postdoc i tilknytning til projektet.

Kontakter

Jørn Sønderholm på e-mail: jds@learning.aau.dk

Billeder

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Ved at skrive dig op her, vil du modtage pressemeddelelser på mail når de udsendes. Indtast din mail og følg instruktionerne. Det er ligeså let at melde sig fra igen.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

50 år 16. august 2017: Forskningschef Ruut Peuhkuri, Heksehøjen 5B, 4700 Næstved10.8.2017 11:23pressemeddelelse

Når Ruut Peuhkuri skal rense hovedet eller samle tankerne, er det bedste hun ved at cykle langs markerne på de små landeveje. Derfor springer hun flere gange om ugen på racercyklen i sit hjem i Næstved og cykler de 45 km til Køge St., hvorfra hun tager S-toget videre til Aalborg Universitet i Sydhavnen i København. Her har hun det seneste år været forskningschef hos Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) med ansvar for afdelingen Byggeteknik og Proces. Forskere søger hele tiden ny viden og denne viden findes især i mødet mellem de traditionelle forskningsdiscipliner og erhverv, mener Ruut Peuhkuri. Derfor er hendes ambition som forskningschef bl.a. at styrke samarbejdet mellem anvendt forskning på internationalt plan og den danske byggebranche. Ruut Peuhkuri er uddannet civilingeniør, har en ph.d. fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og er ekspert i bygningsfysik. Hendes forskning har især handlet om fugt i klimaskærmen, og hun har specialiseret sig i fugtdynamik og samspillet mellem

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum