Danmark er nummer 22 på verdensplan over de mest innovative lande på forsvarsområdet
Målt på antallet af patentansøgninger på verdensplan hører danskerne til i den tunge ende inden for forsvarsteknologisk udvikling. Men hvis vi som samfund ikke snart går op i gear, sakker vi bagud, mener direktør for Nationalt Forsvarsteknologisk Center.

Et lands forsvarsevne bliver ikke kun målt på antallet af kampvogne og soldater, men i høj grad på, om man kan følge med den teknologiske udvikling og det internationale kapløb om at opfinde den bedste forsvarsteknologi.
En måde at måle et lands innovationsmuskler på er blandt andet på antallet af patentansøgninger per indbygger. Og her rangerer danskerne på en global 22. plads, viser en ny rapport fra Teknologisk Institut med titlen ”Mod fremtidens forsvarsindustri: Teknologi- og forretningstrends blandt forsvarsvirksomheder i Danmark”.
Rapporten, der er medfinansieret af Nationalt Forsvarsteknologisk Center og innovationsklyngen CenSec, har kigget på knap 20.000 patentansøgninger indgivet mellem 2010 og 2022.
Resultatet viser USA’s ubestridte dominans inden for udvikling af nye forsvarsteknologier med 41 procent af patentansøgningerne i perioden indgivet af amerikanere. Herefter følger kineserne og europæerne med henholdsvis 24 procent og 23 procent af den samlede ansøgningsmængde.
Siden 2010 er det samlede antal patentansøgninger på globalt plan næsten tredoblet på forsvarsområdet. Teknologisk Instituts fremskrivninger i rapporten viser, at puljen af patentansøgninger ventes at vokse eksponentielt og frem mod 2030 nå næsten 5.500 patentansøgninger sammenlignet med 2.157 ansøgninger i 2022.
Spørgsmålet er, hvem der i fremtiden dominerer bunken af godkendte patenter. Særligt Kinas teknologiske fremskridt er noget, der bliver fulgt tæt i Europa og USA. Inden for droneområdet er der i disse år meget stor innovationsvækst.
I 2020 blev der indgivet 40 gange så mange patentansøgninger som i 2010, viser rapporten. Og det er kinesiske virksomheder, der indtager både første- og andenpladsen i det globale patentkapløb.
De over 500 forsvarsvirksomheder i Danmark bliver også mere teknologisk avancerede og udvikler flere højteknologiske produkter end tidligere. Og autonome dronesystemer til vands, til lands og i luften er en dansk spidskompetence.
Men selv om vi i Danmark er internationalt førende inden for innovation på teknologiske områder som energi, fødevarer og miljø, har det ikke slået igennem på forsvarsområdet endnu. Men det haster, hvis vi skal kunne gøre en forskel i Ukraine og for vores NATO-partnere på den lange bane. Det siger Lars Bo Larsen, direktør for Nationalt Forsvarsteknologisk Center:
- Danmark er på 100 år gået fra at være råstof- til produktions- og nu videnssamfund. Vi skal på 10 år tage samme rejse inde for forsvarsindustrien. Danmark har opbygget et stærkt videnssamfund, der kan blive en central leverandør til NATO og andre allierede. Men det kræver fokus og investeringer fra dansk side.
Kontakter
Pola Rojan BaggerKommunikationsrådgiver, Nationalt Forsvarsteknologisk Center
Tlf:6196 7206pola@nfc.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum