Velliv Foreningen

Forskere lancerer pakke, der skal hjælpe os med at lære af coronakrisen

Del

På coronatrivsel.dk kan medarbejdere og ledere får hjælp og inspiration til at lære af den krise, vi forhåbentlig snart kan se enden på.

Vi har de sidste mange måneder gennemlevet den største krise siden 2. Verdenskrig. Det skal vi selvfølgelig lære af - ikke mindst i fællesskabet på jobbet. Derfor lancerer NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø) nu fortællinger og værktøjer, der skal hjælpe os med at lære. Pakken er et led i forskningsprojektet ”Mental sundhed og arbejdsfællesskabet under coronakrisen” støttet af Velliv Foreningen med 2,5 mio. kr.

Det nye læringsmateriale bygger på interviews med 116 ledere og medarbejdere i private virksomheder indhentet i foråret 2020. Forsker og Ph.d Malene Friis Andersen og de øvrige forskere på projektet inviterer medarbejdere og ledere med tilbage til krisens første fase. Dengang mistrivsel ikke fyldte helt så meget som i dag, og vi måske havde lidt mere fokus på de muligheder og den læring, det nye arbejdsliv også gav os.

- Vi interviewede, mens bruddet var mest intenst. Dengang vi endnu ikke havde oplevet den mathed og træthed, som flere oplever nu. Jeg kan frygte, at vi glemmer den læring og de fine erkendelser, den første del af coronakrisen også bød os. Vi vil med leverancen gerne børste træthedens støv af. Vi inviterer danske arbejdspladser til at læse andre lederes og medarbejderes læring og håb fra coronakrisen for derigennem at få øje på sine egne og kollegaernes. For vi skal passe på, at vi ikke bliver så trætte af coronakrisen, at vi misser chancen for at skabe dyb læring fra perioden. Der var rigtig mange håb og drømme, før vi fik nok af det hele, siger Malene Friis Andersen.

Hvad skal vi lære

At distancearbejde kan fungere for nogle og fx give rum for fordybelse, ligger lige for at konkludere, men det må ifølge Malene Friis Andersen ikke være det eneste, vi trækker ud af den største krise siden 2. Verdenskrig.

– Kriser har altid accelereret digital og teknologisk udvikling, men jeg håber også, denne krise kan accelerere organisatorisk udvikling, siger hun.

Og det gælder ikke kun for de hjemsendte:

– De, der er mødt ind i en forandret verden, har også oplevet ændringer og forandringer. Der er ting, der er blevet tydeligere for dem. Og de skal nu også overveje, hvad de kan holde fast i for at skabe en arbejdsplads i endnu mere trivsel.

Hos Velliv Foreningen, der har støttet projektet, opfordrer man alle arbejdspladser til at tage ved lære af det ændrede arbejdsliv under krisen.

– Vi har på alle arbejdspladser pligt til sammen at kigge tilbage og tale om, hvilke dele der gjorde trivsel, opgaveløsning og arbejdsfællesskabet bedre under krisen, og se på hvordan man kan gøre det til nye gode vaner, siger programchef hos Velliv Foreningen Lars Bo Pedersen.

Konkrete værktøjer og andres fortællinger

Coronatrivsel.dk byder på konkrete værktøjer, man kan bruge individuelt eller sammen på arbejdspladsen. De kan bruges til at afklare, hvad man som individ gerne vil holde fast i, og hvad vi som arbejdsplads skal lære af coronakrisen, så vi styrker trivsel og opgaveløsning efter krisen. Sitet byder også en bred vifte af fortællinger, for der er ingen tvivl om, at vi alle har oplevet perioden forskelligt.

– Der er risiko for, at der opstår en konkurrence om, hvad der er den rigtige måde, men vi skal ikke konkurrere om, hvem der har haft det hårdest, eller hvem der var mest effektiv. Vi risikerer, at vi indirekte konkurrerer om, hvordan fremtidens arbejdsplads bliver, siger Malene Friis Andersen og opfordrer i stedet alle til i den kommende tid at gå på opdagelse i kollegaers og medarbejderes og lederes oplevelser.

---

Om undersøgelsen

Sitet coronatrivsel.dk udspringer af forskningsprojektet ”Mental sundhed og arbejdsfællesskabet under coronakrisen”, hvor 116 medarbejdere og ledere er blevet interviewet under coronakrisen. Forskningsprojektet er støttet af Velliv Foreningen og gennemføres på og drives af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i samarbejde med Aalborg Universitet.

Nøgleord

Kontakter

Forsker og Ph.d Malene Friis Andersen, NFA
mfa@nfa.dk

Kommunikationskonsulent i Velliv Foreningen
Christina Gro Storm-Andersen
22 60 07 18
cga@vellivforeningen.dk

Links

Information om Velliv Foreningen

Velliv Foreningen
Velliv Foreningen
Lautrupvang 10
2750 Ballerup

22 60 07 18https://www.vellivforeningen.dk/

Vi skaber overskud i livet

I Velliv Foreningen arbejder vi for, at flere danskere får et godt liv med overskud.

Alle vores 350.000 medlemmer ejer pensionsselskabet Velliv. Som kunde hos Velliv er man automatisk medlem af Velliv Foreningen.

I de år, hvor der er overskud af Velliv Foreningens investeringer, udbetaler vi bonus til medlemmerne og støtter projekter, der fremmer den mentale sundhed i arbejdslivet. Midlerne kan søges af alle virksomheder, foreninger og organisationer.

Som medlem af Velliv Foreningen har man mulighed for at deltage i medlemsaktiviteter, stemme til valgene og stille op til vores repræsentantskab, der vælger bestyrelsen og beslutter fordelingen af overskuddet.

Læs mere om Velliv Foreningen her.

Følg pressemeddelelser fra Velliv Foreningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Velliv Foreningen

Velliv Foreningen donerer 4 mio. kr. til genstart af varmestuer og væresteder for samfundets mest udsatte10.5.2021 09:59:36 CEST | Pressemeddelelse

Den anden coronanedlukning i Danmark betød lukning af flere hundrede genbrugsbutikker, der finansierer aktiviteter målrettet de mest udsatte borgere i Danmark. Det fjernede indtægtsgrundlaget for en række landsdækkende sociale organisationer. Nu giver Velliv Foreningen en økonomisk håndsrækning på 4 mio. kr. til at genstarte organisationernes aktiviteter.

Ny undersøgelse før Danmarks Mentale Sundhedsdag: Hver tredje har haft det psykisk dårligt på arbejdet det seneste år7.10.2020 09:13:52 CEST | Pressemeddelelse

Virksomheder landet over sætter torsdag d. 8. oktober fokus på mental sundhed. En ny undersøgelse viser samtidig, at omkring hver tredje af de adspurgte erhvervsaktive har følt sig stresset eller på anden vis haft det psykisk dårligt i forbindelse med deres arbejde det seneste år. 643 private og offentlige virksomheder har modtaget en bevilling fra Velliv Foreningen til at afholde et arrangement om mental sundhed på arbejdspladsen i anledning af Danmarks Mentale Sundhedsdag, og torsdag den 8. oktober fejrer vi dagen. Formålet med Danmarks Mentale Sundhedsdag er at få startet samtalen om trivsel, arbejdsfællesskab, kommunikation og så videre. Ser man på en ny undersøgelse foretaget af Voxmeter for Velliv Foreningen, der står bag Danmarks Mentale Sundhedsdag, er der da også hårdt brug for et øget fokus på mental sundhed på arbejdspladserne. Voxmeter har spurgt over 2.000 personer i beskæftigelse på tværs af branche, geografi, køn og alder. Flere end hver tredje siger, at de har følt sig

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum