AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Forældrekøb vinder frem på det københavnske boligmarked

Del

Hver fjerde mindre lejlighed på Nørrebro, Østerbro og Vesterbro er et forældrekøb, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

BOLIGMARKED

Forældrekøb af ejerlejligheder er blevet langt mere udbredt i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune over de sidste to årtier.

Ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at antallet af forældrekøbslejligheder i København er mere end fordoblet siden årtusindskiftet. Fra 2000 til 2018 er antallet gået fra 4.000 til 8.300 forældrekøbslejligheder i Københavns Kommune og fra 630 til 1.340 i Frederiksberg Kommune.

”Tendensen bekræfter desværre, at København mere og mere bliver en by for de velhavende. Det er langt fra alle forældre, der har mulighed for at købe lejligheder til deres børn i byen," siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Lejligheder på under 75 kvadratmeter er populære

Særligt ejerlejligheder under 75 kvadratmeter er populære som forældrekøb. Hver femte ejerlejlighed på den størrelse i Københavns Kommune er et forældrekøb. I 2000 var det blot hver ottende ejerlejlighed på den størrelse.

I Frederiksberg Kommune er andelen steget fra hver niende lejlighed til hver sjette.

"Der er ingen tvivl om, at de mange forældrekøb er med til at presse boligpriserne op. En afledt konsekvens er, at det bliver sværere for almindelige mennesker at have råd til at bo i København," siger direktør Lars Andersen.

Mange forældrekøb på Nørrebro, Østerbro og Vesterbro

Ikke i én bydel i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune er antallet af forældrekøbslejligheder faldet inden for de seneste 10 eller sågar 20 år. Tværtimod er fænomenet vokset kraftigt i udbredelse.

De mest populære bydele for forældrekøbere er Nørrebro, Østerbro og Vesterbro, hvor hver fjerde mindre ejerlejlighed er et forældrekøb.

Se tallene her: Interaktivt kort over København

Flere konklusioner fra analysen

  • Forældrekøb bliver ofte videresolgt til barnet - især når boligpriserne stiger.

  • Inden for de seneste 10 år har hver anden ejerlejlighed i de populære områder været et forældrekøb.

  • For lejligheder med en størrelse på 75-99 kvadratmeter springer særligt Nørrebro (18,8 procent) og Vesterbro (13,0 procent) i øjnene i forhold til andelen af forældrekøb. Det er de eneste bydele med andele på over 10 procent.

Hent analyse her

Til webredaktører: interaktivt kort til indlejring

Interaktivt kort med angivelse af andel forældrekøb i de enkelte københavnske bydele kan indsættes i webartikler med følgende embedkode:

<iframe title="Forældrekøb i København" aria-label="map" id="datawrapper-chart-K0cla" src="https://datawrapper.dwcdn.net/K0cla/2/" scrolling="no" frameborder="0" style="width: 0; min-width: 100% !important; border: none;" height="549"></iframe><script type="text/javascript">!function(){"use strict";window.addEventListener("message",(function(a){if(void 0!==a.data["datawrapper-height"])for(var e in a.data["datawrapper-height"]){var t=document.getElementById("datawrapper-chart-"+e)||document.querySelector("iframe[src*='"+e+"']");t&&(t.style.height=a.data["datawrapper-height"][e]+"px")}}))}();
</script>

Kontakter

Billeder

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum