Fødevarestyrelsen advarer: Høj risiko for fugleinfluenza
Fortsat stigning af fugleinfluenza i Europa, får Fødevarestyrelsen til at skrue op for trusselsvurderingen. Fra den 23. november 2022 skal høns og andet fjerkræ som hovedregel holdes inde.

For anden gang i denne måned skruer Fødevarestyrelsen op for trusselsvurderingen af fugleinfluenza, og hæver nu vurderingen fra middel til høj. Ændringen kommer fordi myndighederne i EU's medlemslande i første halvdel af november har fundet højpatogen fugleinfluenza i mere end 70 besætninger og mere end 120 vilde i Europa.
Den meget smitsomme fugleinfluenza kan give meget alvorlige symptomer hos fugle, blandt andet, diarré, øjenbetændelse, problemer med vejrtrækning og en høj dødelighed. Kun i sjældne tilfælde kan sygdommen smitte til mennesker, der har tæt kontakt til smittet fjerkræ.
'Alene i år har der været otte tilfælde af fugleinfluenza i besætninger i Danmark, senest i en hobbybesætning i Sønderjylland og på en større kalkunbesætning på Vestsjælland. Når vi dertil lægger, de seneste mange fund i vilde fugle i Europa, vurderer vi, at der er høj risiko for, at smitten hurtigt kan sprede sig til både besætningerne og blandt de vilde fugle. Af hensyn til dyrevelfærden og eksporten, indfører vi derfor nu en række skærpede krav til både hobbyavlere og professionelle fjerkræfolk', forklarer kontorchef i Fødevarestyrelsen Camilla Brasch Andersen.
At risikoen for fugleinfluenza nu er høj betyder at fugle og fjerkræ fra og med den 23. november 2022 skal holdes under tag og bag hegn, og dermed ikke kan være ude i det fri. Kravet gælder de fleste fuglehold både hobbyhøns i baghaven og store professionelle farme, da det afhænger af hvad hensigten med fuglene er. Dyrskuer og udstillinger er også forbudt fra den 23/11- 2022.
Enkelte undtagelser:
Hønsegårde, som er mindre end 40 kvadratmeter og alle mindre farme, hvor kun ejerne selv spiser alle deres æg og alt kød fra deres fjerkræ, og varerne således ikke forlader matriklen, er undtaget fra kravet om indelukning. Det gælder også for mindre farme med prydfugle fx påfugle og papegøjer.
Husk din anmeldepligt ved mistanke om fugleinfluenza
Du har pligt til at kontakte en dyrlæge, hvis dine dyr får symptomer på fugleinfluenza. Det kan f.eks. være øget dødelighed, ophørt æglægning, luftvejslidelser, øjenbetændelse og diarré.
Hvad enten man har hobbyfjerkræ eller er professionel fjerkræavler bør man at skifte fodtøj, inden man går ind i sin hønsegård eller anden fjerkræbesætning. Så undgår man at slæbe klatter fra vilde fugle med ind. Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på app´en 'Fugleinfluenza Tip'.
Yderligere oplysninger
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 24
Læs om reglerne og undtagelserne for kravene om indelukning/overdækning her.
Spørgsmål og svar om fugleinfluenza
Læs seneste trusselsvurdering for fugleinfluenza her
Læs om den aktuelle situation her
Yderligere information kan findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside
Nøgleord
Billeder

Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Madtransportører har styr på hygiejnen1.2.2023 13:05:16 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen fandt ingen problemer med hygiejne og opbevaring under kontrol af knap 200 transportører, som leverer måltidkasser og dagligvarer direkte til forbrugerne
Udbrud af fugleinfluenza i stor hønsebesætning ved Hedensted2.1.2023 13:55:14 CET | Pressemeddelelse
En besætning med 50.000 høns er ramt af smitsom og dødelig fugleinfluenza. For at begrænse både fuglenes lidelser og smitterisikoen bliver hele besætningen aflivet de kommende dage.
Dansk frugt og grønt klarer sig godt i kontrol af sprøjtemiddelrester21.12.2022 14:10:00 CET | Pressemeddelelse
Danske fødevarer indeholder færre sprøjtemiddelrester end tilsvarende udenlandske varer, viser ny pesticidrapport.
Sådan slipper du for maveonde og usund kemi i julemaden14.12.2022 09:45:00 CET | Pressemeddelelse
I december sætter Fødevarestyrelsen ind med en offensiv på sociale medier med gode råd til forbrugerne, så de undgår diarré og skadelige kemiske stoffer på grund af julens måltider.
Kødkvæg skal kunne finde ly for blæst og regn30.11.2022 10:24:00 CET | Pressemeddelelse
Det våde og kolde vintervejr er på vej og stiller særlige krav til ejerne af udegående kvæg. Sidste vinter var usædvanligt mild. Alligevel fik mere end 15 pct. af ejerne sanktioner for deres hold af udegående kødkvæg, da Fødevarestyrelsen var på kontrolkampagne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum