FFL23: En stram finanslov bør ikke spænde ben for beskæftigelsesindsatsen for nyuddannede
Lisbeth Lintz, Akademikernes formand, udtaler:
Vi har som samfund en fælles opgave om at ruste dansk økonomi bedst muligt til fremtiden. Det kræver investeringer i uddannelse og kompetencer samt reformer, der motiverer til at gøre en ekstra indsats på arbejdsmarkedet. Det er forståeligt, at man fremlægger en stram finanslov for 2023, men jeg frygter, at f.eks. regeringens reformplaner på uddannelsesområdet kommer til at skabe langt større problemer for dansk økonomi i fremtiden, end de vil løse.
Akademikerne hæfter sig samtidig ved, at takstløftet for de humanistiske og samfundsvidenskabelige universitetsuddannelser optræder på forslaget til finansloven for 2023. Det giver stabilitet i universiteternes økonomi, hvilket er centralt.
Omvendt er det bekymrende, at regeringen har valgt ikke at foreslå, at der skal tilføres midler i 2023 til at genoptage trainee-indsatsen. Indsatsen har igennem en årrække hjulpet mange virksomheder til at finde og rekruttere dygtige nyuddannede akademikere, som har fået en lettere overgang fra studie til arbejdsliv. Den manglende finansiering af trainee-ordningen sker, samtidig med at nyuddannede fra 1. maj kun har en etårig dagpengeperiode og en lavere sats.
Lisbeth Lintz udtaler:
I en tid med mangel på arbejdskraft, stigende kompetencekrav i ikke mindst SMV’erne og skrappere krav til ledige nyuddannede er det et skridt i den helt forkerte retning, at regeringen ser bort fra trainee-indsatsen. Jeg vil derfor kraftigt appellere til, at de politiske partier tager ønsket om nye midler med til forhandlingerne.
Endelig noterer Akademikerne sig, at regeringen med sit finanslovsforslag vil afsætte 1,3 mia. kr. til en ny arbejdsmiljøaftale for 2023-2026. Langt hovedparten af midlerne står dog til at blive anvendt til videreførelse af de eksisterende bevillinger til Arbejdstilsynet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, så der er reelt tale om at fortsætte på det nuværende niveau. Der er behov for mere stabilitet i bevillingerne, så finansieringen af den grundlæggende arbejdsmiljøindsats ikke bliver et tilbagevendende spørgsmål.
Lisbeth Lintz udtaler:
I de igangværende forhandlinger om en ny arbejdsmiljøaftale, bør politikerne prioritere langt flere midler til det psykiske arbejdsmiljø. Det handler både om arbejdstagernes sundhed og om arbejdsudbuddet, herunder ikke mindst for fastholdelse af medarbejdere og nedbringelse af sygefravær.
Yderligere information
Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne
T +45 2488 8442
E ll@ac.dk
Nøgleord
Information om Akademikerne
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Voldsom stigning i 1-årige kandidater: ”Kan aftalepartierne genkende deres aftale?”20.11.2024 10:41:50 CET | Pressemeddelelse
Der kommer langt flere 1-årige kandidatuddannelser i Danmark, end aftalepartierne bag kandidatreformen aftalte sidste år. Det står klart i den endelige afrapportering, som det såkaldte Kandidatudvalg, der skal føre aftalen ud i livet, i dag har offentliggjort.
Ny kvalitetsreform giver ambitiøst svar på de største udfordringer, men har også en høj pris8.10.2024 18:48:48 CEST | Pressemeddelelse
2,1 mia. kr. er ifølge regeringen den samlede uddannelsesprioritering i reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Blandt nøgleelementerne er flere timer, mindre hold, mere vejledning, bedre praktik og nye efteruddannelsesmuligheder.
Akademikerne om DØR-rapport: Produktiviteten bør stadig være i højsædet8.10.2024 12:01:00 CEST | Pressemeddelelse
De Økonomiske Råds rapport: ”Dansk Økonomi, efterår 2024” tegner et særdeles positivt billede af dansk økonomi. Samtidig viser rapporten, at der er store økonomiske fordele – både for den enkelte og for samfundet – ved at unge vælger gymnasiet.
Ny udvikling i kandidatreform: Regningen vokser med tocifret milliardbeløb4.10.2024 06:20:09 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver betydeligt dyrere at gennemføre universitetsreformen, end det hidtil har været fremme.
Fælles appel om at bremse universitetsreform fra Dansk Industri, Dansk Erhverv, Akademikerne og de studerende13.9.2024 06:34:12 CEST | Pressemeddelelse
Universitetsreformen er løbet løbsk. Erhvervsliv, studerende og fremtidige arbejdstagere sender derfor et åbent brev til regeringen og aftalepartierne med en samlet appel om at hive i bremsen og rette op på reformen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum