Akademikerne

Ny udvikling i kandidatreform: Regningen vokser med tocifret milliardbeløb

Del

Det bliver betydeligt dyrere at gennemføre universitetsreformen, end det hidtil har været fremme.

Regningen for den universitetsreform, som et politisk flertal snart skal stemme igennem i Folketinget, kan ende med at blive mere end dobbelt så høj som hidtil antaget.

Det viser beregninger fra Akademikerne baseret på tal fra Finansministeriet og De Økonomiske Råd.

Finansministeriet har hidtil vurderet, at det vil koste samfundet 13 milliarder kroner om året at skære otte procent af det generelle antal studiepladser på landets universiteter, som den politiske aftale lægger op til.

I tillæg viser Akademikernes beregninger, at det kan koste yderligere 18 milliarder kroner om året i tabt fortjeneste at skære et år af længden på hver fjerde kandidatuddannelse.

Dobbelt så mange afkortede kandidater

Antallet af afkortede kandidater er, siden den politiske aftale blev indgået sidste år, vokset fra 10-23 procent.

Årsagen er, at en såkaldt erhvervskandidat, hvor man arbejder og studerer sideløbende, ikke kan lade sig gøre inden for de nuværende rammer af reformen.

Det får antallet af 1-årige kandidater til at vokse for at nå op på i alt 30 procent omlægninger, som der står i aftalen.

Baggrunden for beregningerne kan ses  her.

Fælles appel om at trykke ”pause”

Reformens samlede negative konsekvenser har fået de administrerende direktører i Dansk Industri og Dansk Erhverv samt forperson i Danske Studerendes Fællesråd og formanden for Akademikerne til at sende en fælles appel til regeringen og aftalepartierne med budskabet om at sætte reformen på pause:

”Lige nu er et lovarbejde i gang, hvor de erhvervskandidatuddannelser, som skulle binde reformen sammen, med reformøkonomiens rammer ikke kan blive til noget. Det betyder, at antallet af forkortede uddannelser vil stige til mere end det dobbelte. Fra hver tiende til hver fjerde. Samtidig kan vi se, at sektordimensioneringen vil medføre lukkede pladser på uddannelser, hvor der er massiv mangel på arbejdskraft”.

Brevet kan læses her.

Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, siger:

  • Jeg er så utrolig ærgerlig. Den ambition, der oprindeligt bandt reformen sammen ved at tænke erhvervsliv og uddannelse tættere sammen, smuldrer mere og mere.
  • Når reformen ser ud til at koste samfundet i milliardklassen, ikke bare i første omgang, men nu med dobbelt effekt, har jeg svært ved at forstå, hvis man ikke politisk stopper op og får rettet op.
  • Der er alt for mange løse ender, som reformen i alt for høj fart snubler over. Det vil få store konsekvenser både for erhvervslivet, de studerende og Danmarks økonomi. Sammen med erhvervslivet og de studerende appellerer jeg derfor virkelig til, at lovarbejdet bliver sat på pause. Der er brug for, at de politiske partier får set aftalens rammer efter i sømmene, så det her ikke ender i et forhastet eksperiment, som vi kun kan ærgre os over i fremtiden.

Kontakt

Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, 24888442

Kontakter

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 26 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2024 ca. 500.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Kandidatreformen løber løbsk: Dobbelt så mange afkortede uddannelser27.8.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Der kommer langt flere afkortede kandidatuddannelser på universiteterne, end partierne bag kandidatreformen aftalte i juni 2023. Et nyt lovudkast fra Uddannelses- og Forskningsministeriet gør det klart, at politikernes aftale om at omlægge 10 procent af kandidatuddannelserne til de såkaldt 1-årige kandidatuddannelser nu de facto stiger til mere end det dobbelte. Derfor kræver Akademikerne, at lovforslaget bliver taget af bordet, og at partierne genbesøger aftalen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye