Akademikerne

Akademikerne om DØR-rapport: Produktiviteten bør stadig være i højsædet

Del

De Økonomiske Råds rapport: ”Dansk Økonomi, efterår 2024” tegner et særdeles positivt billede af dansk økonomi. Samtidig viser rapporten, at der er store økonomiske fordele – både for den enkelte og for samfundet – ved at unge vælger gymnasiet.

DØR advarer mod at føre en ekspansiv finanspolitik i en økonomi, hvor der allerede er et stort kapacitetspres. Akademikerne deler vurderingen og opfordrer til at prioritere tiltag, der styrker produktiviteten på lang sigt uden at puste til økonomien på kort sigt.

Livstidsindkomsten er 1,2 mio. kr. højere for personer, der går gymnasievejen, sammenlignet med personer, der går erhvervsskolevejen. Gevinsten for statskassen er 250.000 kr., når unge vælger gymnasiet. Det skyldes især, at der er højt frafald på erhvervsuddannelserne.

Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, udtaler:

”Vismændene dokumenterer, at der er en betydelig økonomisk gevinst, når unge vælger gymnasievejen. Det skyldes, at der er højt frafald på erhvervsuddannelserne, men selvfølgelig også, at der er mange fordele ved at gå den almene vej. Dette gør det indlysende for mig, at vi skal løfte kvaliteten af uddannelserne.”

Lisbeth Lintz peger på, at det er oplagt at prioritere tiltag, der øger produktiviteten:

”Uddannelsespolitik er et af de vigtigste redskaber til at øge produktiviteten i en vidensbaseret økonomi som den danske. Den erkendelse mangler nogle gange lidt. Det er vigtigt, at uddannelsespolitikken ikke bliver et nulsumsspil, hvor penge til at løfte en gruppe skal findes ved besparelser på andre uddannelser – det er bedre at prioritere området.”

”Det er af afgørende vigtighed for vores velstand og produktiviteten i samfundet, at uddannelsesniveauet er højt, og at uddannelserne er så gode, som de overhovedet kan være. Jeg mener, at vi skal have en ambitiøs, fornuftig og solidarisk uddannelsespolitik for alle samfundslag,” siger Lisbeth Lintz.

Kontakter

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 26 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2024 ca. 500.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye