Ny kvalitetsreform giver ambitiøst svar på de største udfordringer, men har også en høj pris
2,1 mia. kr. er ifølge regeringen den samlede uddannelsesprioritering i reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Blandt nøgleelementerne er flere timer, mindre hold, mere vejledning, bedre praktik og nye efteruddannelsesmuligheder.
Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, siger:
”Regeringen skal have ros for at tage så grundigt fat på problemerne på de store uddannelser på velfærdsområdet. Det er helt sikkert tiltag, der kan bidrage til at gøre de her uddannelser mere attraktive og udvikle professionshøjskolerne og erhvervsakademierne.”
Under overfladen gemmer sig dog en række bekymringer om konsekvenserne ved den nye tilrettelæggelse af uddannelserne, som reformen lægger op til.
Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, siger:
”Reformen har gode visioner for livslang læring, som bliver vigtigere og vigtigere. Det er vigtigt at investere i, men i min verden rimer kvalitetsløft ikke på afkortning. Her synes jeg, at reformen trækker i en helt forkert retning.”
Som hovedorganisation repræsenterer Akademikerne både fysioterapeuter, ergoterapeuter, jordemødre, bygningskonstruktører og diplomingeniører. Faggrupper, der i dag er stærkt efterspurgt blandt både offentlige og private arbejdsgivere, og hvor faglighed også hænger sammen med uddannelsens længde.
Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, siger:
”Afkortningen rammer den afsluttende bacheloropgave, og det kan få konsekvenser for de studerendes faglige forudsætninger på arbejdsmarkedet. Det er ikke en eller anden ligegyldig akademisk øvelse, så ved at lave den her omfordeling risikerer regeringen at ramme på kvaliteten og dermed fagenes attraktivitet.”
I den kommende tid vil Akademikerne arbejde for at sikre, at reformen ikke fører til søjleopbygning mellem universiteterne og professionshøjskolerne, og at tilrettelæggelsen af uddannelserne ikke går på kompromis med de studerendes faglige forudsætninger og muligheder for at videreuddanne sig til kandidat og ph.d.
Kontakt:
Lisbeth Lintz
Formand for Akademikerne
+45 24 88 84 42
Kontakter
Jens AlkjærChefkonsulent
Presse, kommunikation
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 26 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2024 ca. 500.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
500.000 akademikere får ny formand26.3.2025 13:00:03 CET | Pressemeddelelse
GL’s formand Tomas Kepler bliver ny formand for Akademikerne. Han bliver dermed den akademiske fagbevægelses nye topfigur, der side om side med FH’s Morten Skov skal varetage lønmodtagernes interesser.
Akademikernes formand Lisbeth Lintz stopper5.3.2025 12:05:05 CET | Pressemeddelelse
Akademikernes formand Lisbeth Lintz har i dag meddelt bestyrelsen, at hun har valgt at stoppe som formand. Det sker af familiære årsager. Næstformand Sara Vergo (Djøf) træder til som konstitueret formand, indtil en ny formand er fundet.
Ny aftale om Kandidatreform: ”Kræver samarbejde og sammenhold”19.12.2024 16:41:53 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har netop lavet en tillægsaftale med forligspartierne bag kandidatreformen. Akademikerne bakker op om justeringerne og vil arbejde for mere konstruktiv inddragelse.
Danske Bioanalytikere har besluttet at melde sig ind i Akademikerne26.11.2024 16:44:28 CET | Pressemeddelelse
Kongressen i Danske Bioanalytikere (dbio) har netop besluttet at træde ud af FH for at melde sig ind i Akademikerne. Derved kommer Akademikerne fremover til at repræsentere tæt på 30 medlemsorganisationer, som hoved og forhandlingsorganisation – og et fællesskab, som allerede er over en halv million medlemmer, der nu vokser yderligere.
Voldsom stigning i 1-årige kandidater: ”Kan aftalepartierne genkende deres aftale?”20.11.2024 10:41:50 CET | Pressemeddelelse
Der kommer langt flere 1-årige kandidatuddannelser i Danmark, end aftalepartierne bag kandidatreformen aftalte sidste år. Det står klart i den endelige afrapportering, som det såkaldte Kandidatudvalg, der skal føre aftalen ud i livet, i dag har offentliggjort.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum