TEKNIQ Arbejdsgiverne

Er din bolig klar til fremtidens elforbrug?

Del

Rekordmange el- og hybridbiler ruller ud på vejen i øjeblikket. Det stiller større krav til husstandens installationer.

Mads Risgaard, el-konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Mads Risgaard, el-konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Aldrig før er så mange el- og hybridbiler trillet ud på de danske veje, som i december måned. Over halvdelen af nybilssalget var elektrisk, hvilket giver et øget behov for ladepunkter.

Problemet er bare, at de færreste boliger er dimensioneret til at kunne klare den slags belastninger af installationerne, hvilket i sidste ende kan føre til risiko for overophedning og brand. Af samme grund opfordrer TEKNIQ Arbejdsgiverne til, at man som boligejer udviser forsigtighed og i det hele taget får tjekket sine installationer af en autoriseret installatør.

”De fleste huse har kun 25 ampere i leveringsomfang fra elnettet, der måske er nok til en enkelt ladestander på 11 kW. Men sammen med det øvrige eldrevne udstyr i huset – eksempelvis en varmepumpe – kan det blive svært at sætte et ekstra ladepunkt op, og man får behov for større sikringer, en ny stikledning og en kraftigere elinstallation i boligen,” siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal.

Investering i fremtiden

Det er investeringer, som kan løbe op i 50-60.000 kroner, men man skal ifølge Mads Risgaard Knudsen se det som en investering i en fremtid, hvor de eldrevne biler kommer til at fylde stadig mere i gadebilledet. Af samme grund vil man også oftere kunne løbe ind i behovet for at lade flere elbiler op ad gangen, forklarer den tekniske konsulent.

Det gælder blandt andet til højtiderne, hvor familier mødes på kryds og tværs af landet. Man har måske kørt langt, og der melder sig et behov for at få ladet op til flere elbiler op samtidig.

”Så er det, man kan finde på at hive forlængerledningerne frem og bruge stikkontakten i redskabsskuret i stedet for. Men gør man det, kommer der ikke alene familiefest men også ”fest” i installationerne, og brug af forlængerledning er samtidig en ulovlig løsning,” siger Mads Risgaard Knudsen.

I december 2021 stod de opladelige biler for 56 procent af de solgte nye biler i Danmark. I januar var det syv procent, viser tal fra De Danske Bilimportører. Samlet set er salget af elbiler steget med 80 procent i forhold til hele sidste år.  

Centrale spørgsmål til fremtidssikring af husstandens installationer:

  1. Hvilket behov har du og din familie for opladning elbiler i fremtiden? Er der plads til bil nummer 2 og 3?
  2. Kan din installation udvides på en nem og billig måde, når behovet ændrer sig?
  3. Hvor stor en effekt, vil du gerne kunne oplade med?
  4. Skal leveringsomfanget af strøm til huset øges?

Læs mere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside om opsætning af ladestandere:

https://www.sik.dk/erhverv/elinstallationer-og-elanlaeg/vejledninger/elinstallationer/elbiler/opladning-el-biler

Nøgleord

Kontakter

Yderligere information:
Mads Risgaard, el-konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne – tlf.: 77 42 42 26

Billeder

Mads Risgaard, el-konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Mads Risgaard, el-konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum