Energistyrelsen udgiver ny analyse om danske elforbrugeres omkostninger ved strømafbrud
I Danmark er der i dag et højt niveau af elforsyningssikkerhed, hvor vi i gennemsnit har strøm i kontakten 99,996 % af tiden. Det betyder, at danske elforbrugere i dag i gennemsnit kun oplever cirka 20 minutters afbrud om året. Men hvordan værdisætter danske hussholdninger og virksomheder et strømafbrud?
Det har energistyrelsen undersøgt i den nye rapport Et dansk estimat for Value of Lost Load.
Undersøgelsen, som er foretaget blandt husholdninger og virksomheder fordelt på 5 forskellige sektorer, viser, at de danske elforbrugere i gennemsnit har omkostninger for 174 kr. pr. kWh. Resultatet tager udgangspunkt i et strømafbrudsscenarie, hvor afbruddet:
- er uvarslet
- sker på en hverdag i vinterhalvåret
- varer 1 time.
Scenariet er valgt ud fra, at Energistyrelsens beregninger for forventet effektmangel i fremtiden viser, at det er i det tilfælde, det er mest sandsynligt at miste strømmen. Det er samtidigt det scenarie, hvor analysen viser, at det er dyrest at miste strømmen.
Cost-benefit analyser for elsystemet
Value of Lost Load (VoLL) kan overordnet set beskrives som et estimat af omkostningerne for samfundet ved strømafbrud i kr./kWh. Det kan eksempelvis være omkostninger ved tabt produktion af varer og ydelser for virksomheder, eller gener for husstande ved tabte muligheder for at foretage fritidsaktiviteter.
Det betyder, at VoLL kan sige noget om, hvor meget det er værd at forbedre elforsyningssikkerheden, eller omvendt hvor meget det koster at forringe den.
Om end der er stor usikkerhed forbundet med beregningen af estimatet, kan det bruges til at regne på den samfundsøkonomiske værdi af investeringer i elsystemet til gavn for elforsyningssikkerheden og dermed bidrage til at skabe bedre beslutningsgrundlag for tiltag, der ændrer på niveauet af elforsyningssikkerhed.
Om undersøgelsen
Estimatet er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, hvor forbrugerne blev spurgt til, hvor meget de vil betale for at undgå strømafbrud af forskellig længde og på forskellige tidspunkter af året, ugen og døgnet. Det høje niveau af elforsyningssikkerhed i Danmark bevirker, at analysen kan være behæftet med stor usikkerhed, idet forbrugerne sjældent oplever strømafbrud og derfor kan have svært ved at værdisætte et afbrud.
Når det er sagt, så indikerer estimatet, at de danske elforbrugere værdisætter et højt niveau af elforsyningssikkerhed højt, da estimater for andre europæiske lande i mange tilfælde er lidt lavere. Den høje elforsyningssikkerhed i Danmark kan være noget af forklaringen på de høje rapporterede omkostninger, eftersom elforbrugerne ikke nødvendigvis har foretaget egne foranstaltninger mod afbrud, selvom de kan opleve tab ved pludseligt svigt af elforsyningen. Derudover kan nogle virksomheder bevidst have valgt placeret sig i Danmark på grund af den høje elforsyningssikkerhed.
Læs den fulde rapport Et dansk estimat for Value of Lost Load
Kontakt om Energistyrelsens rapport
Mette Uhre Nielsen på mail: meun@ens.dk
Kontakter
Frederikke Rørvang MikkelsenPresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:+45 33 95 50 32frdrm@ens.dkLinks
Information om Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Danskernes forbrugsbaserede klimaaftryk er faldet30.4.2025 15:07:09 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsens rapport ”Danmarks globale klimapåvirkning – Global afrapportering 2025” viser, at Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk er faldet med 3,3 mio. ton CO2e i 2023 sammenlignet med 2022.
Energistyrelsen offentliggør ny analyse om potentialet for Danmarks havvindudbygning frem mod 205028.4.2025 11:08:25 CEST | Pressemeddelelse
Ny analyse udarbejdet af Energistyrelsen og Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet giver vurdering af, hvordan Danmarks havarealer og havvindressourcer kan nyttiggøres i fremtiden.
Erhvervsskoler løfter opgaven: Afskaffelse af VE-godkendelsesordningen11.4.2025 14:09:27 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling er nået langt, og varmepumper, biomassekedler og solcelleanlæg er efterhånden blevet hvermandseje. Erhvervsuddannelserne er fulgt med og giver de nødvendige kompetencer til montører og installatører. Det foreslås derfor at nedlægge VE-godkendelsesordningen, da der ikke længere vurderes at være behov for ordningen.
Selskab får tilladelse til at undersøge muligheden for CO2-lagring ved Thorning11.4.2025 10:40:10 CEST | Pressemeddelelse
Selskabet Norne Thorning Storage ApS har fået tilladelse til at efterforske, om undergrunden i et område omkring Thorning i Midtjylland kan bruges til at lagre CO2. Hvis området er egnet, kan selskabet senere søge om tilladelse til at påbegynde lagringen.
Stor interesse for milliardpulje til CO₂-fangst og -lagring: 16 selskaber ønsker at søge26.3.2025 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Der er 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO₂ i den nye CCS-pulje. For at kunne søge støtte skal ansøgerne først prækvalificeres. 16 selskaber har søgt, og Energistyrelsen går nu i gang med at vurdere ansøgningerne med henblik på at udvælge de 10, som får mulighed for at deltage i udbuddet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum