Energistyrelsen

Stor interesse for milliardpulje til CO₂-fangst og -lagring: 16 selskaber ønsker at søge

Del

Der er 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO₂ i den nye CCS-pulje. For at kunne søge støtte skal ansøgerne først prækvalificeres. 16 selskaber har søgt, og Energistyrelsen går nu i gang med at vurdere ansøgningerne med henblik på at udvælge de 10, som får mulighed for at deltage i udbuddet.

Tirsdag udløb fristen for at søge om at blive prækvalificeret til den nye CCS-pulje, og interessen er stor. Energistyrelsen har modtaget 16 ansøgninger fra selskaber, der ønsker at søge støtte fra puljen, hvor der er afsat i alt 28,7 milliarder kroner.

CCS står for Carbon Capture and Storage - CO₂-fangst og -lagring. Via CCS-teknologier er det muligt at fange, transportere og lagre CO₂, så den ikke udledes til atmosfæren. Fangst og lagring af CO₂ regnes for et vigtigt redskab til at nå de danske klimamål, og CCS-puljen skal bidrage til at få realiseret de danske ambitioner på området.

”Vi er meget tilfredse med den store interesse, og at der er så mange aktører, der kan se muligheder i at bidrage til den grønne omstilling via fangst og lagring af CO₂. Det viser, at vi er godt på vej til at få etableret et marked for CCS i Danmark. Det er en vigtig brik i arbejdet for at nå de danske klimamål. Nu er det vores opgave i Energistyrelsen at drive arbejdet videre, så pengene i CCS-puljen kan blive omsat til konkrete CO₂-reduktioner,” siger Peter Christian Baggesgaard Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen.

Energistyrelsen vil nu gennemgå ansøgningerne for at afgøre, om de enkelte ansøgere lever op til betingelserne i udbudsmaterialet. Herefter skal det vurderes, hvilke ansøgere, der skal prækvalificeres og dermed få mulighed for at afgive bud.

Energistyrelsen regner med inden sommer at kunne offentliggøre, hvilke virksomheder der er blevet prækvalificeret. Udvælgelsen vil ske på baggrund af en faglig vurdering af ansøgers beskrevne erfaringer med planlægning og/eller drift af CCS-aktiviteter eller større anlægsprojekter. Hvis flere end 10 ansøgninger om prækvalifikation lever op til betingelserne, vil Energistyrelsen skulle udvælge de 10 mest egnede, da udbudsbetingelserne sætter loft over antallet af prækvalificerede.

Deadline for indlevering af indledende bud (INDO) er 26. august 2025, hvorefter Energistyrelsen kan gå i forhandling med budgiverne frem mod et endeligt bud. Deadline for indlevering af endelige og bindende bud (BAFO) forventes at være 17. december 2025. Energistyrelsen forventer at tildele kontrakter i april 2026. Udmøntningen af CCS-puljen forudsætter statsstøttegodkendelse fra EU-Kommissionen.

Vigtigt bidrag til at nå klimamål
Fangst og lagring af CO₂ regnes for et vigtigt redskab til indfrielse af de danske klimamål. CCS-puljen skønnes at kunne bidrage til at reducere Danmarks årlige CO₂-udledninger med 2,3 millioner ton fra 2030. Det svarer til omkring fem procent af Danmarks samlede nuværende udledninger i løbet af et år.

Puljen er designet med henblik på at sikre konkurrence om midlerne for at få størst mulig CO₂-reduktion til lavest mulig pris. Støtten udbetales per lagret ton CO₂. Udbuddet bliver gennemført med forhandling, hvor markedsaktørerne byder ind med en fast mængde pr. år og pris pr. ton CO₂, de skal fange og lagre. Der vil kunne tildeles midler fra puljen til flere tilbudsgivere.

Alt udbudsmateriale er på engelsk, og al kommunikation mellem potentielle tilbudsgivere og Energistyrelsen om udbuddet skal foregå via udbudssystemet “Digitale Udbud (EU Supply)”. Det sker af hensyn til de udbudsretlige principper om ligebehandling og gennemsigtighed. De samme hensyn gør, at Energistyrelsen ikke kan oplyse i detaljer om udbuddet, før al information er gjort tilgængelig på portalen.

---

FAKTA
28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO

  • CCS-puljen er den tredje pulje administreret af Energistyrelsen med støttemidler til fangst og lagring af CO₂. Til CCS-puljen er der afsat 28,7 milliarder kroner inkl. moms (2025-priser) i årene 2029-2044. I alt er der afsat cirka 38 milliarder kroner.
  • Den første pulje, CCUS-puljen, som var på ca. 8 mia. kroner, blev vundet af Ørsted, som vil fange og lagre 430.000 ton CO₂ årligt fra 2026 og 20 år frem. Ørsted forventer at fange og lagre den første CO₂ fra 2025. 
  • Den anden pulje, NECCS-puljen, blev afsluttet i maj 2024, hvor Energistyrelsen indgik kontrakt med tre selskaber om at sikre fangst og lagring af 160.350 ton biogen CO₂ årligt i perioden fra 2026 til og med 2032.

Kontakter

Energistyrelsen

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Ny innovation på vej – projekter søger om 881 millioner kroner ved EUDP5.3.2025 10:05:29 CET | Pressemeddelelse

Der er igen rift om midlerne til udvikling og demonstration af ny energiteknologi i Danmark. Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) har netop lukket for årets første ansøgningsrunde – og endnu engang er interessen overvældende. EUDP har modtaget hele 104 ansøgninger, der samlet søger om 881 millioner kroner i støtte til fremtidens energiløsninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye