Endnu en besætning med hobbyhøns er ramt af fugleinfluenza
En hobbybesætning ved Skaverup nordvest for Vordingborg er ramt af fugleinfluenza og bliver lørdag aflivet af dyrlæger fra Fødevarestyrelsen. Udbruddet er det femte på bare to måneder.
Statens Seruminstitut har fundet fugleinfluenza i prøver fra en hobbybesætning i Skaverup ved Vordingborg med 30 høns, ti ænder og to gæs. Fødevarestyrelsen blev tilkaldt af ejeren, da flere af dyrene døde, og besætningen er nu konstateret smittet med den smitsomme og meget dødelige fugleinfluenza H5N1. Lørdag den 1. januar afliver Fødevarestyrelsen de resterende dyr for at stoppe yderligere spredning af sygdommen.
Det er femte gang på bare to måneder, at hønse- og andefuglebesætninger er ramt af fugleinfluenza – heraf har tre udbrud ramt private hobbyhold.
’Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde dyrene inde eller overdækket, fordi der er fugleinfluenza blandt de vilde fugle. Det er ærgerligt, at en besætning med hobbydyr nu igen er ramt af sygdomen. Det viser desværre, hvor vigtigt det er, at fugleejere skærmer deres dyr fra de vilde fugle’, siger dyrlæge og kontorchef Charlotte Vilstrup, Fødevarestyrelsen.
Mindre hønsegårde og fuglehold er dog undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre. Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken foder eller drikkevand.
Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården.
I forbindelse med fundet af fugleinfluenza i Skaverup har Fødevarestyrelsen oprettet en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede besætning, hvor det bl.a. er forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I en 3-kilometers beskyttelseszone skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.
Hvis du får mistanke om fugleinfluenza i dine dyr, det kan fx. være høj dødelighed og luftvejssymptomer, skal du kontakte en dyrlæge.
Se bekendtgørelse og kort med restriktionszoner
Se reglerne, der gælder i zonerne
Hvad skal du gøre med dit fjerkræ under en fugleinfluenzaepidemi
Nøgleord
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Udbrud af fugleinfluenza ved Flensborg fører til restriktioner for fjerkræejere i det sønderjyske22.7.2022 12:58:07 CEST | Pressemeddelelse
I den kommende tid må fjerkræejere i et lille område ved Flensborg Fjord ikke flytte æg og fjerkræ efter udbrud af fugleinfluenza ved Flensborg. Udbruddet kan ramme lokale virksomheders eksport af æg og fjerkræ ud af EU.
Rullepølse med listeria var årsag til sygdomsudbrud20.7.2022 10:02:57 CEST | Pressemeddelelse
Rullepølse har været årsag til et sygdomsudbrud med listeria. Det viser et stort opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet bistået af Danish Crown. Rullepølsen er kaldt tilbage og er ikke længere i butikkerne.
Det danske Fuldkornspartnerskab udnævnt som Best Practice af OECD13.7.2022 09:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne er verdensmestre i at spise fuldkorn, og nu skal andre lande lære af vores succes. I et netop offentliggjort casestudie udnævner OECD Fuldkornspartnerskabet som et eksempel på Best Practice.
Fødevarestyrelsens stækker frygtet fuglesygdom i Næstved6.7.2022 14:24:07 CEST | Pressemeddelelse
Fra 6. juli må der igen sælges æg og flyttes fjerkræ på Næstvedegnen.
Nu kan professionelle køkkener søge penge til økologi-omstilling4.7.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professionelle køkkener har igen i år mulighed for at søge økonomisk støtte til kompetenceudvikling af køkkenpersonale og medarbejdere i arbejdet med at omstille til økologi i køkkenet - og både private og offentlige køkkener kan søge. Frist for at ansøgning om midler hos Fonden for Økologisk Landbrug er 26. september 2022.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum