VIVE

Elever begynder i 0. klasse uden at kende skolen

Del

Besøg på den kommende skole og andre indslusningsaktiviteter har ikke været mulige for børnehaverne under covid-19-pandemien. For de nye elever i skolen er den mere ukendt land, end den ellers ville være.

Skolen er en ny verden for de elever, der nu begynder i 0. klasse på landets skoler – og mere end den plejer at være. For covid-19-pandemien har betydet, at børnehavernes dagligdag har været ændret på mange områder.

De skoleforberedende aktiviteter med blandt andet skolebesøg har været begrænset meget. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som VIVE har foretaget blandt ledere af dagtilbud. Det lægger også en opgave over på skolerne, som normalt varetages af børnehaverne.

”Det er vigtigt, at lærere og pædagoger for de nye skoleelever er opmærksomme på den begrænsede forberedelse til skolen. De har nu muligheden for at samle op på den og sikre en god overgang til skolen fra børnehaven. Det er i første omgang vigtigere end det rent faglige,” siger chefanalytiker Niels Peter Mortensen, der står bag undersøgelsen.

Han påpeger også, at skolerne nu skal være ekstra opmærksomme på nye elever med en svagere social baggrund, som kan have særlig svært ved overgangen til skolen.

Undersøgelsen viser også, at forældres samarbejdsaktiviteter ikke er afholdt i samme omfang som før covid-19-pandemien. Størstedelen af børnehavelederne angiver, at forældresamarbejdet er påvirket negativt, og der har været færre samarbejdsaktiviteter sammenlignet med perioden januar – februar 2020.

Der har også været mindre dialog mellem pædagoger og forældre grundet coronaretningslinjerne i 2021.

Data til undersøgelsen er samlet ind ved at udsende et spørgeskema til 951 tilfældigt udtrukne børnehaveledere. Svarprocenten er 37 pct. Data er samlet ind i perioden fra 22. marts til 12. maj 2021.

Undersøgelsens resultater er samlet i rapporten
Børnehavedrift i foråret 2021 i lyset af covid-19. Spørgeskemaundersøgelse blandt ledere af børnehaver

Nøgleord

Kontakter

Niels Peter Mortensen
Chefanalytiker, cand.scient.soc.
M: 33 48 08 28
nipm@vive.dk

Links

Information om VIVE

VIVE
VIVE
Herluf Trolles Gade 11
1052 København K

+45 44 45 55 00https://vive.dk/

VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Social- og Indenrigsministeriet.

Følg pressemeddelelser fra VIVE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIVE

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum