Beskæftigelsesministeriet

Ekspertudvalg klar med anbefalinger til en ny arbejdsmiljøindsats

Del

Arbejdsmiljøindsatsen skal i højere grad tage udgangspunkt i arbejdspladsernes behov og målrettes endnu mere mod de arbejdspladser, der har størst risiko for problemer. Det er hovedbudskabet fra Ekspertudvalget om Arbejdsmiljø, der i dag offentliggør sine anbefalinger til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats.

Ekspertudvalget om Arbejdsmiljø har i dag afleveret sin rapport til regeringen med anbefalinger til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats i Danmark. Fælles for anbefalingerne er, at arbejdspladserne skal være omdrejningspunkt, så indsatsen i højere grad tager afsæt i de konkrete udfordringer med arbejdsmiljøet.

Udvalget anbefaler blandt andet, at der fastsættes fælles mål for arbejdsmiljøet mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, så alle aktører på området trækker i samme retning. Samtidig anbefales det, at myndighedsindsatsen i endnu højere grad målrettes de arbejdspladser, der har størst risiko for arbejdsmiljøproblemer, og at arbejdsgiverne får bedre hjælp til at efterleve arbejdsmiljøreglerne.

Derudover peger udvalget på, at der er behov for en klar strategi for forskning og viden – med særligt fokus på at forebygge arbejdsmiljøproblemer.

Pia Gjellerup, formand for udvalget, siger:

- Arbejdsmiljøet i Danmark har afgørende betydning for både medarbejdere, virksomheder og hele vores samfund. Opgaven med at gentænke arbejdsmiljøindsatsen er derfor meget vigtig, og i udvalget har vi været vores ansvar bevidst. Jeg er derfor glad for, at vi i udvalget i dag kan præsentere en række konkrete anbefalinger, som jeg er overbevist om kan gøre en forskel og løfte arbejdsmiljøet ude på de danske arbejdspladser.

- Fælles for alle anbefalingerne er, at arbejdspladserne skal være omdrejningspunkt for arbejdsmiljøindsatsen. For de danske arbejdspladser er vidt forskellige, og derfor skal en fremtidig indsats være mere målrettet og tage udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer med arbejdsmiljøet. Og Arbejdstilsynets værktøjskasse skal udvides, så der ikke kun er fokus på påbud – det skal også være muligt at få dialog og vejledning om arbejdsmiljøet. Der skal i det hele taget være mere fokus på forebyggelse af nedslidning og ulykker, og det skal samtidig være lettere for virksomhederne at efterleve arbejdsmiljøreglerne, slutter Pia Gjellerup.

Ekspertudvalget om arbejdsmiljø blev sidste år nedsat af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Det skete efter en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viste, at den hidtidige indsats ikke førte til de ønskede resultater.

Udvalget er sammensat af en formand, arbejdsmiljøforskere og repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter:

Pia Gjellerup, Centerleder for Center for Offentlig Innovation (formand)

Morten Skov Christiansen, næstformand, LO

Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør, DA

Bente Sorgenfrey, formand, FTF

Kristian Heunicke, vicedirektør, KL

Per Tybjerg Aldrich, markeds- og projektchef, NIRAS Joblife

Kåre Christensen, senior arbejdsmiljøchef, NCC

Lene Falgaard Eplov, forskningsoverlæge, Psykiatrisk Center København, Region Hovedstadens Psykiatri

Henrik Kolsted, professor og overlæge, Institut for Klinisk Medicin, Arbejdsmedicinsk klinik, Aarhus Universitet

Læs mere her

Kontakter

Pia Gjellerup på tlf.nr: 6181 3101
Beskæftigelsesministeriets pressetelefon: 5123 2830

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards kommentar til ledighedstallet for april 202029.5.2020 09:27:04 CESTPressemeddelelse

De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, man så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: - Krisen slår nu som forventet for alvor igennem i de officielle ledighedstal. Stigningen i april på 35.500 overstiger alt, hvad vi tidligere har set. - Det er desværre ikke overraskende, fordi corona-udbruddet har lukket dele af Danmark ned helt på linje med store dele af verden, og det har medført en markant stigning i antallet af fyringer. Endnu flere havde mistet jobbet uden hjælpepakkerne, som regeringen og et bredt Folketing står bag. Samlet beløber de sig til omkring 400 milliarder kroner. Ikke mindst trepartsaftalen om lønkompensa

Trepartsaftale: Over fem mia. kr. skal holde hånden under lærlinge, elever og virksomheder28.5.2020 22:38:01 CESTPressemeddelelse

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om at bruge 5,4 mia. kr. på at holde en hånd under elever, lærlinge og danske virksomheder gennem midler fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB). Det skal ses i lyset af, at den aktuelle økonomiske situation fortsat udgør en stor udfordring for danske arbejdsgivere, hvilket risikerer at gå hårdt ud over elever og lærlinge, der er i lære som en del af deres erhvervsuddannelse. Den samlede trepartsaftale indeholder en række ambitiøse tiltag, der skal gøre det økonomisk overskueligt selv for virksomheder, som er i en vanskelig situation, at oprette nye lærepladser. Derfor er aftaleparterne enige om at indføre en løntilskudsordning for private virksomheder, der har lærlinge eller vil ansætte lærlinge. Helt konkret vil virksomhederne resten af året få dækket 75 procent af deresigangværende lærlinges løn. Derudover gives der løntilskud for så vidt angår nye aftaler på hhv. 45 procent til korte aftaler og 90 procent til ordinære uddannelsesaf

Jobcentre og a-kasser genåbner og skruer op for den aktive beskæftigelsesindsats27.5.2020 08:40:31 CESTPressemeddelelse

Fra onsdag den 27. maj genåbner store dele af beskæftigelsesindsatsen. Ledige i hele Danmark har igen ret til hjælp og vejledning. Digitale samtaler bliver genindført med alle målgrupper, og virksomhedsrettede tilbud bliver igen muligt. Desuden får ledige igen pligt til at søge og tage imod henviste job. Det fremgår af ny bekendtgørelse for beskæftigelsesindsatsen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum