Beskæftigelsesministeriet

Ekspertudvalg klar med anbefalinger til en ny arbejdsmiljøindsats

Del

Arbejdsmiljøindsatsen skal i højere grad tage udgangspunkt i arbejdspladsernes behov og målrettes endnu mere mod de arbejdspladser, der har størst risiko for problemer. Det er hovedbudskabet fra Ekspertudvalget om Arbejdsmiljø, der i dag offentliggør sine anbefalinger til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats.

Ekspertudvalget om Arbejdsmiljø har i dag afleveret sin rapport til regeringen med anbefalinger til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats i Danmark. Fælles for anbefalingerne er, at arbejdspladserne skal være omdrejningspunkt, så indsatsen i højere grad tager afsæt i de konkrete udfordringer med arbejdsmiljøet.

Udvalget anbefaler blandt andet, at der fastsættes fælles mål for arbejdsmiljøet mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, så alle aktører på området trækker i samme retning. Samtidig anbefales det, at myndighedsindsatsen i endnu højere grad målrettes de arbejdspladser, der har størst risiko for arbejdsmiljøproblemer, og at arbejdsgiverne får bedre hjælp til at efterleve arbejdsmiljøreglerne.

Derudover peger udvalget på, at der er behov for en klar strategi for forskning og viden – med særligt fokus på at forebygge arbejdsmiljøproblemer.

Pia Gjellerup, formand for udvalget, siger:

- Arbejdsmiljøet i Danmark har afgørende betydning for både medarbejdere, virksomheder og hele vores samfund. Opgaven med at gentænke arbejdsmiljøindsatsen er derfor meget vigtig, og i udvalget har vi været vores ansvar bevidst. Jeg er derfor glad for, at vi i udvalget i dag kan præsentere en række konkrete anbefalinger, som jeg er overbevist om kan gøre en forskel og løfte arbejdsmiljøet ude på de danske arbejdspladser.

- Fælles for alle anbefalingerne er, at arbejdspladserne skal være omdrejningspunkt for arbejdsmiljøindsatsen. For de danske arbejdspladser er vidt forskellige, og derfor skal en fremtidig indsats være mere målrettet og tage udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer med arbejdsmiljøet. Og Arbejdstilsynets værktøjskasse skal udvides, så der ikke kun er fokus på påbud – det skal også være muligt at få dialog og vejledning om arbejdsmiljøet. Der skal i det hele taget være mere fokus på forebyggelse af nedslidning og ulykker, og det skal samtidig være lettere for virksomhederne at efterleve arbejdsmiljøreglerne, slutter Pia Gjellerup.

Ekspertudvalget om arbejdsmiljø blev sidste år nedsat af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Det skete efter en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viste, at den hidtidige indsats ikke førte til de ønskede resultater.

Udvalget er sammensat af en formand, arbejdsmiljøforskere og repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter:

Pia Gjellerup, Centerleder for Center for Offentlig Innovation (formand)

Morten Skov Christiansen, næstformand, LO

Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør, DA

Bente Sorgenfrey, formand, FTF

Kristian Heunicke, vicedirektør, KL

Per Tybjerg Aldrich, markeds- og projektchef, NIRAS Joblife

Kåre Christensen, senior arbejdsmiljøchef, NCC

Lene Falgaard Eplov, forskningsoverlæge, Psykiatrisk Center København, Region Hovedstadens Psykiatri

Henrik Kolsted, professor og overlæge, Institut for Klinisk Medicin, Arbejdsmedicinsk klinik, Aarhus Universitet

Læs mere her

Kontakter

Pia Gjellerup på tlf.nr: 6181 3101
Beskæftigelsesministeriets pressetelefon: 5123 2830

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards kommentar til ledighedstallet for maj 201928.6.2019 09:26:27 CESTPressemeddelelse

Ledigheden faldt i maj 2019 med 500 personer. Det svarer til en ledighed på 102.500 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er uændret på 3,7 procent. Det viser den månedlige opgørelse fra Danmarks Statistik. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger: "Det er rigtig glædeligt, at ledigheden fortsætter med at falde. Det skyldes ikke mindst, at vi er i en højkonjunktur, og her er det regeringens hovedopgave at sikre, at flere får glæde af opsvinget. Jeg vil arbejde hårdt for et velfungerende arbejdsmarked, som flest muligt kan blive en del af." "Det handler blandt andet om, at dem med mindst uddannelse får løftet deres kvalifikationer. Det vil vi gøre via en målrettet beskæftigelses- og opkvalificeringsindsats, herunder for de mange unge, som hverken er i job eller i uddannelse. Det er dem, som har det sværest, hvis konjunkturerne vender, og det er samtidig en god investering for virksomhederne, der mangler kvalificeret arbejdskraft." "Endelig vil vi også sikre, at flygtninge og indvan

Beskæftigelsesministerens kommentar til ledighedstallet for marts 20193.5.2019 10:12:40 CESTPressemeddelelse

Ledigheden i marts steg med 500 personer. Det svarer til en ledighed på 103.900 fuldtidspersoner. Dermed er ledighedsprocenten uændret 3,7 procent. Det viser den månedlige opgørelse fra Danmarks Statistik. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: - Ledigheden er fortsat på et lavt niveau og har trods lille stigning været faldende i en lang periode. Siden juni 2015 er der kommet 21.100 færre fuldtidsledige. - Selv om vi fortsat har lav ledighed og høj beskæftigelse, skal vi ikke bare læne os tilbage og tro, at den hellige grav er vel forvaret. Tværtimod skal vi bruge de gode tider til at få alle med. Derfor er jeg meget glad for, at Folketinget netop har vedtaget at rydde ud i de mange stive regler og proceskrav på beskæftigelsesområdet til gavn for ledige og samfundet. - Samtidig har vi tidligere på ugen igen offentliggjort en ny rangliste over kommunernes indsats, så alle kan se, hvor gode de hver især er til at få folk væk fra offentlig forsørgelse. Jeg vil gerne opfordre ko

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum