Beskæftigelsesministeriet

Ekspertudvalg klar med anbefalinger til en ny arbejdsmiljøindsats

Del
Arbejdsmiljøindsatsen skal i højere grad tage udgangspunkt i arbejdspladsernes behov og målrettes endnu mere mod de arbejdspladser, der har størst risiko for problemer. Det er hovedbudskabet fra Ekspertudvalget om Arbejdsmiljø, der i dag offentliggør sine anbefalinger til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats.

Ekspertudvalget om Arbejdsmiljø har i dag afleveret sin rapport til regeringen med anbefalinger til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats i Danmark. Fælles for anbefalingerne er, at arbejdspladserne skal være omdrejningspunkt, så indsatsen i højere grad tager afsæt i de konkrete udfordringer med arbejdsmiljøet.

Udvalget anbefaler blandt andet, at der fastsættes fælles mål for arbejdsmiljøet mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, så alle aktører på området trækker i samme retning. Samtidig anbefales det, at myndighedsindsatsen i endnu højere grad målrettes de arbejdspladser, der har størst risiko for arbejdsmiljøproblemer, og at arbejdsgiverne får bedre hjælp til at efterleve arbejdsmiljøreglerne.

Derudover peger udvalget på, at der er behov for en klar strategi for forskning og viden – med særligt fokus på at forebygge arbejdsmiljøproblemer.

Pia Gjellerup, formand for udvalget, siger:

- Arbejdsmiljøet i Danmark har afgørende betydning for både medarbejdere, virksomheder og hele vores samfund. Opgaven med at gentænke arbejdsmiljøindsatsen er derfor meget vigtig, og i udvalget har vi været vores ansvar bevidst. Jeg er derfor glad for, at vi i udvalget i dag kan præsentere en række konkrete anbefalinger, som jeg er overbevist om kan gøre en forskel og løfte arbejdsmiljøet ude på de danske arbejdspladser.

- Fælles for alle anbefalingerne er, at arbejdspladserne skal være omdrejningspunkt for arbejdsmiljøindsatsen. For de danske arbejdspladser er vidt forskellige, og derfor skal en fremtidig indsats være mere målrettet og tage udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer med arbejdsmiljøet. Og Arbejdstilsynets værktøjskasse skal udvides, så der ikke kun er fokus på påbud – det skal også være muligt at få dialog og vejledning om arbejdsmiljøet. Der skal i det hele taget være mere fokus på forebyggelse af nedslidning og ulykker, og det skal samtidig være lettere for virksomhederne at efterleve arbejdsmiljøreglerne, slutter Pia Gjellerup.

Ekspertudvalget om arbejdsmiljø blev sidste år nedsat af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Det skete efter en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viste, at den hidtidige indsats ikke førte til de ønskede resultater.

Udvalget er sammensat af en formand, arbejdsmiljøforskere og repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter:

Pia Gjellerup, Centerleder for Center for Offentlig Innovation (formand)

Morten Skov Christiansen, næstformand, LO

Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør, DA

Bente Sorgenfrey, formand, FTF

Kristian Heunicke, vicedirektør, KL

Per Tybjerg Aldrich, markeds- og projektchef, NIRAS Joblife

Kåre Christensen, senior arbejdsmiljøchef, NCC

Lene Falgaard Eplov, forskningsoverlæge, Psykiatrisk Center København, Region Hovedstadens Psykiatri

Henrik Kolsted, professor og overlæge, Institut for Klinisk Medicin, Arbejdsmedicinsk klinik, Aarhus Universitet

Læs mere her

Kontakter

Pia Gjellerup på tlf.nr: 6181 3101
Beskæftigelsesministeriets pressetelefon: 5123 2830

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

EU’s beskæftigelsesministre sætter tydelig retning for mere fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder8.7.2025 15:09:54 CEST | Pressemeddelelse

Konstruktive drøftelser på det netop overståede uformelle ministermøde for EU’s beskæftigelsesministre peger frem mod mere fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU. I Aalborg havde EU-ministrene særligt fokus på at sikre fair arbejdsvilkår og undgå social dumping. Det blev også drøftet, hvordan man kan skabe mere konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU, og mødedeltagerne blev introduceret til partssamarbejdet i praksis i den danske model.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for april 202520.6.2025 08:08:23 CEST | Pressemeddelelse

I april 2025 var der 3.055.700 lønmodtagere i job. Det er 5.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden april 2024 er der dermed samlet set kommet 35.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 5.200 flere lønmodtagere fra marts til april 2025. I samme periode er der kommet 200 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Der er fortsat stor aktivitet i vores virksomheder, og beskæftigelsen har endnu en gang taget et hop opad. Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at dansk erhvervsliv formår at stå så stærkt i en urolig verdensøkonomi med konstante trusler om international handelskrig". "Virksomhederne har stadig brug for nye medarbejdere og rigtig mange - herunder seniorer - er i job og spiller en vigtig rolle på vores arbejdsmarked. Der er også masser af potentiale i de 43.000 unge, der i dag står uden job og uddannelse. Det glæder mig, hver gang virksomheder giver unge mennesker med udfordringer

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye