Velliv Foreningen

Efter stort fokus på krænkelser: Forskere vil skabe manual for god tone på arbejdspladsen

Del

Nyt forskningsprojekt skal med støtte fra Velliv Foreningen undersøge årsagerne til krænkende handlinger på arbejdspladsen, og hvordan de kan forebygges.

Næstefter coronakrisen var krænkende handlinger på arbejdspladsen det helt store tema for 2020. En række historier om krænkende handlinger som diskrimination, chikane og mobning kom frem og blev flittigt debatteret på tværs af arbejdspladser og brancher.

Hvorfor er den negative kultur så udbredt?
I 2020 har Syddansk Universitet (SDU) og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) fået 2.590.767 kr. af Velliv Foreningen til at undersøge årsagen til krænkende handlinger, og hvordan man kan forebygge og håndtere dem. Et projekt, der blandt andet skal munde ud i en manual for god tone til arbejdspladserne.

Der er god grund til at kigge nærmere på emnet. Tal tyder nemlig på, at krænkende handlinger på arbejdspladsen kan være et relativt udbredt fænomen, især de former som er i den milde ende som drillerier, nedsættende bemærkninger osv.

Udbredelsen af mobning og andre krænkende handlinger er bl.a. taget op i en større gennemgang af forskningen på området fra 2011. Her konkluderer forskerne, at op til 20% af alle erhvervsaktive lejlighedsvist oplever at blive udsat for krænkende handlinger i en eller anden form på arbejdspladsen.

Det tal vil Jesper Kristiansen, seniorforsker fra NFA, og resten af forskerholdet fra NFA og SDU bringe ned:

”Ingen bryder sig om at blive udsat for ondsindet drilleri, mobning, chikane, diskrimination eller lignende på arbejdspladsen. Alligevel sker det mange steder. Det rejser flere spørgsmål, fx: Hvorfor hersker der en negativ kultur så mange steder, og hvad kan man gøre for at ændre dette til en mere positiv kultur med en respektfuld omgangstone?”

Ifølge Jesper Kristiansen er der mange gode grunde til at have fokus på at skabe en god og respektfuld omgangstone på arbejdspladsen. Det behøver ikke kun at være at undgå en mediesag, der pludselig blusser op:

”Krænkende handlinger er forbundet med øget mistrivsel og dårligere mental sundhed hos medarbejdere, det går ud over. Kolleger, der er vidne til krænkende handlinger, kan også kan udvikle stresssymptomer. Og virksomhederne kan få problemer med øget sygefravær og nedsat produktivitet,” siger seniorforskeren.

Projekt med potentiale for flere virksomheder
Hos Velliv Foreningen, der arbejder for at fremme mental sundhed i arbejdslivet, er det potentialet for at udbrede resultaterne af projektet til mange arbejdspladser, der er hovedårsagen til støtten på 2.590.767 kr.

”Der er begrænset viden og forskning i, hvilken betydning arbejdspladsens kultur har for, hvordan krænkende handlinger opstår, og hvordan ledere og medarbejdere kan sætte ind mod dem og forebygge. Og så må man jo sige, at det taler ind i et meget specifikt problem for den mentale sundhed på arbejdspladserne, som der er stor opmærksomhed på for tiden,” siger Lars Bo Pedersen, programchef for almennyttige uddelinger hos Velliv Foreningen.

Om projektet
Helt konkret er projektet todelt:

Først interviewes ledere og medarbejdere på to virksomheder. Deres oplevelser med eller observationer af krænkende handlinger bliver herefter afdækket og analyseret. Derudover laves en spørgeskema­undersøgelse for at se, hvordan arbejdspladsens kultur er med til at hæmme eller fremme krænkende handlinger. På baggrund af det vil virksomhederne indgå i et forløb, hvor forskerholdet forsøger at fremme en kultur med godt kollegaskab på arbejdspladsen.

Efterfølgende udarbejder forskerholdet en manual, som bygger på de erfaringer, som andre virksomheder kan bruge til at ændre en negativ kultur.

Projektet og den færdige manual for god tone forventes færdiggjort i januar 2023.

Kontakter

Kontakt kommunikationskonsulent i Velliv Foreningen

Christina Gro Storm-Andersen
Tlf. 22 21 17 07
christinagro@vellivforeningen.dk

Billeder

Information om Velliv Foreningen

Velliv Foreningen
Velliv Foreningen
Lautrupvang 10
2750 Ballerup

22 60 07 18https://www.vellivforeningen.dk/

Vi skaber overskud i livet

I Velliv Foreningen arbejder vi for, at flere danskere får et godt liv med overskud.

Alle vores 350.000 medlemmer ejer pensionsselskabet Velliv. Som kunde hos Velliv er man automatisk medlem af Velliv Foreningen.

I de år, hvor der er overskud af Velliv Foreningens investeringer, udbetaler vi bonus til medlemmerne og støtter projekter, der fremmer den mentale sundhed i arbejdslivet. Midlerne kan søges af alle virksomheder, foreninger og organisationer.

Som medlem af Velliv Foreningen har man mulighed for at deltage i medlemsaktiviteter, stemme til valgene og stille op til vores repræsentantskab, der vælger bestyrelsen og beslutter fordelingen af overskuddet.

Læs mere om Velliv Foreningen her.

Følg pressemeddelelser fra Velliv Foreningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Velliv Foreningen

Velliv Foreningen donerer 4 mio. kr. til genstart af varmestuer og væresteder for samfundets mest udsatte10.5.2021 09:59:36 CEST | Pressemeddelelse

Den anden coronanedlukning i Danmark betød lukning af flere hundrede genbrugsbutikker, der finansierer aktiviteter målrettet de mest udsatte borgere i Danmark. Det fjernede indtægtsgrundlaget for en række landsdækkende sociale organisationer. Nu giver Velliv Foreningen en økonomisk håndsrækning på 4 mio. kr. til at genstarte organisationernes aktiviteter.

Ny undersøgelse før Danmarks Mentale Sundhedsdag: Hver tredje har haft det psykisk dårligt på arbejdet det seneste år7.10.2020 09:13:52 CEST | Pressemeddelelse

Virksomheder landet over sætter torsdag d. 8. oktober fokus på mental sundhed. En ny undersøgelse viser samtidig, at omkring hver tredje af de adspurgte erhvervsaktive har følt sig stresset eller på anden vis haft det psykisk dårligt i forbindelse med deres arbejde det seneste år. 643 private og offentlige virksomheder har modtaget en bevilling fra Velliv Foreningen til at afholde et arrangement om mental sundhed på arbejdspladsen i anledning af Danmarks Mentale Sundhedsdag, og torsdag den 8. oktober fejrer vi dagen. Formålet med Danmarks Mentale Sundhedsdag er at få startet samtalen om trivsel, arbejdsfællesskab, kommunikation og så videre. Ser man på en ny undersøgelse foretaget af Voxmeter for Velliv Foreningen, der står bag Danmarks Mentale Sundhedsdag, er der da også hårdt brug for et øget fokus på mental sundhed på arbejdspladserne. Voxmeter har spurgt over 2.000 personer i beskæftigelse på tværs af branche, geografi, køn og alder. Flere end hver tredje siger, at de har følt sig

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum