Beskæftigelsesministeriet

Effektanalyse: Kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen virker

Del
En effektanalyse fra Beskæftigelsesministeriet viser, at kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen har fået flere kontanthjælpsmodtagere i job eller uddannelse.

En effektanalyse fra Beskæftigelsesministeriet viser, at kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen har fået flere kontanthjælpsmodtagere i job eller uddannelse, end hvis reglerne ikke var blevet indført. Analysen er renset for konjunkturer og øvrige lovændringer, der kan have påvirket kontanthjælpsmodtagerne i perioden for at få den rene effekt. Derfor er det kun en delmængde af de kontanthjælpsmodtagere, som har været omfattet af reglerne, der indgår i analysen.

Regeringen skønnede, at jobreform I ville få 700 flere i job, målt i såkaldte fuldtidspersoner. Knap 600 fuldtidspersoner er nu kommet i job eller uddannelse, hvis man omregner delmængden i analysen til hele gruppen af kontanthjælpsmodtagere.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Jeg er glad for, at reglerne virker og har været med til at få flere i job eller uddannelse. Det er nemlig for regeringen helt afgørende, at det kan betale sig at arbejde. Det er et spørgsmål om rimelighed overfor de mange, som hver dag står op og tager på arbejde, men i ligeså høj grad et spørgsmål om at give den enkelte mulighed for at blive en del af arbejdsmarkedet. Og netop nu er mulighederne rigtig gode. Senest har vi set, at der er 18.700 færre i vores kontanthjælpssystem, end da reglerne blev vedtaget, og med udsigt til en ny beskæftigelsesrekord har vi nu alle tiders chance for at få flere med.

Analysen er den første effektevaluering af kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen, som Beskæftigelsesministeriet har kendskab til. Deskriptive analyser har tidligere vist, at antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet kraftigt, efter at kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, uden det dog kan fastsættes, i hvor høj grad det skyldes de gode konjunkturer.

Samlet set konkluderer analysen:

  • Fra august 2016 til marts 2017 har kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen haft en signifikant positiv virkning på afgangen fra kontanthjælp til beskæftigelse eller uddannelse for kontanthjælpsmodtagerne i analysen.
  • En række robusthedstests af konjunkturforbedringer i perioden understøtter, at de fundne resultater kan tolkes som reformeffekter. Det betyder, at kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen isoleret set har øget sandsynligheden for, at kontanthjælpsmodtagerene i analysen er kommet i arbejde eller gået i gang med en uddannelse.
  • Kontanthjælpsmodtagere er færre dage på kontanthjælp end før reformen. I gennemsnit er kontanthjælpsforløbene i analysen blevet forkortet med 3,4 dage. Det svarer til ca. 190 fuldtidspersoner strukturelt. Før indførslen af kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen varede et gennemsnitligt kontanthjælpsforløb i analysen et år og knap seks dage, mens det efter indførslen varer et år og godt to dage.
  • Beskæftigelsesministeriet har desuden omregnet resultatet af analysens delmængde til hele gruppen af kontanthjælpsmodtagere. Antages det, at de kontanthjælpsmodtagere, som omfattes af andre reformer, og derfor ikke indgår i analysen, oplever samme afkortning af deres kontanthjælpsforløb på 3,4 dage, svarer det til 600 fuldtidspersoner strukturelt.

Yderligere oplysninger: Beskæftigelsesministeriets presseafdeling 5123 2830

Vedhæftede filer

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

EU’s beskæftigelsesministre sætter tydelig retning for mere fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder8.7.2025 15:09:54 CEST | Pressemeddelelse

Konstruktive drøftelser på det netop overståede uformelle ministermøde for EU’s beskæftigelsesministre peger frem mod mere fair og konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU. I Aalborg havde EU-ministrene særligt fokus på at sikre fair arbejdsvilkår og undgå social dumping. Det blev også drøftet, hvordan man kan skabe mere konkurrencedygtige arbejdsmarkeder i EU, og mødedeltagerne blev introduceret til partssamarbejdet i praksis i den danske model.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for april 202520.6.2025 08:08:23 CEST | Pressemeddelelse

I april 2025 var der 3.055.700 lønmodtagere i job. Det er 5.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden april 2024 er der dermed samlet set kommet 35.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 5.200 flere lønmodtagere fra marts til april 2025. I samme periode er der kommet 200 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Der er fortsat stor aktivitet i vores virksomheder, og beskæftigelsen har endnu en gang taget et hop opad. Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at dansk erhvervsliv formår at stå så stærkt i en urolig verdensøkonomi med konstante trusler om international handelskrig". "Virksomhederne har stadig brug for nye medarbejdere og rigtig mange - herunder seniorer - er i job og spiller en vigtig rolle på vores arbejdsmarked. Der er også masser af potentiale i de 43.000 unge, der i dag står uden job og uddannelse. Det glæder mig, hver gang virksomheder giver unge mennesker med udfordringer

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye