Digitalisering skaber vækst i sønderjysk konditori: Færre ansatte præsterer 50 pct. mere
I konditoriet Kageriget, der leverer individuelt designede bryllups- og festkager til hele landet, har indehaver Anita Nielsen fået hjælp fra EU-projektet Compress til at bygge nye, digitale arbejdsgange.
Anita og hendes medarbejdere gik i gang i slutningen af 2021, og allerede i 2022 har effekten indfundet sig: Kagerigets toenhalv fuldtidsstillinger i produktionen kan i dag levere en omsætning, der ligger 50 pct. højere end i 2021, da der var fire fuldtidsansatte i produktionen. Og Anita Nielsen har som ejer fået muligheden for at trække sig ud af produktionen og i stedet fokusere på administration, markedsføring og salg.
En stor del af forklaringen er digital: Alle opskrifter, ordrer og kunder er nu digitaliserede. Systemet beregner fx ingredienser til opskrifterne, hvilket tidligere blev gjort manuelt. Og med kunder og ordrer digitaliseret er det slut med at løbe rundt og lede efter opskrifter og tegninger af kager.
”Den digitaliserede produktion gør, at vi arbejder langt mere effektivt og kan tage flere ordrer ind. Vi valgte også at lukke caféen og opfordrede i stedet vores kunder til at bestille online i vores sortiment, som vi med hjælp fra Compress også har fået opgraderet. Det har givet færre telefonopkald og flere onlineordrer, og digitaliseringen har gjort det lettere at håndtere de mange kunder, der kommer efter kager, mere effektivt,” siger Anita Nielsen.
Chefkonditor Mette Markmann-Eriksen, som har været den drivende kraft i digitaliseringen, supplerer:
”Vi har fået mere tid til markedsføring, mere overskud og mindre spildtid i hverdag. Det er også nemmere at instruere elever, og det er blevet nemmere at rekruttere medarbejdere, fordi det er langt nemmere at komme ind i arbejdet.”
I bager- og konditorbranchen fylder manuelle arbejdsgange og opskrifter på papir stadig meget, og sådan var det også for et par år siden hos Kageriget.
”Vi havde alt nedskrevet i hånden – ordrer, kunder, opskrifter, tegning af kagen. Mistede vi tegningen, var vi på den,” fortæller Mette Markmann-Eriksen, som blev udlært i Kageriget og i 2021 blev ansat som chefkonditor i Anita Nielsens virksomhed. Tidligere brugte Mette Markmann-Eriksen og kollegerne ofte to-tre timer hver lørdag på at sortere næste uges bestillinger efter smag og pynt: ”Vi skrev det ned på papir, og forsvandt det, var det forfra. Nu tager det 10 sekunder at lave en bestillingsliste.”
Chefkonditor Mette Markmann-Eriksen, som er udlært hos Kageriget, tog i sin elevtid - under COVID-19 – det første digitale skridt, da hun på eget initiativ begyndte at skrive konditoriets opskrifter ind i Excel. Det var dog først, da konsulent Niels Otten fra EU-projektet Compress i slutningen af 2021 trådte ind ad døren, at digitaliseringen blev sat i system og begyndte at slå igennem.
Implementerede 5-10 pct. ad gangen
På intet tidspunkt gik digitaliseringen hurtigere end virksomheden kunne ”tage det ind”, fortæller Mette Markmann-Eriksen:
”Vi implementerede 5-10 pct. ad gangen, og jeg tog nogle aftener i brug for at blive klogere på det digitale. På den måde havde jeg hele tiden overblik over, hvad vi kunne bruge digitaliseringen til.”
Kageriget er en af mange virksomheder, som det socialfondsstøttede Compress-projekt har hjulpet med viden- og kompetenceudvikling, der kan styrke konkurrenceevnen. Projektet blev afsluttet ved årsskiftet, og 231 virksomheder har deltaget i projektets forskellige indsatser.
Projektleder Charlotte Birkshøj, Compress:
”Vi har haft stor succes med vores model: Når vi havde afklaret virksomhedernes behov, blev vi hos virksomhederne og samarbejdede med dem. Ofte holdt vi pause, mens de arbejdede med læringen og dermed deres tilegnede kompetencer, og startede så igen. Og vi forlod ikke virksomheden, før vi kunne se, at kompetenceløftet var forankret i virksomheden.”
FAKTA Om Compress
Nationalt program, der fra 2015 til udgangen af 2022 arbejdede for at styrke konkurrenceevnen i små og mellemstore produktionsvirksomheder. Programmets sigte var at give ledelse og medarbejdere et kompetenceløft, der skulle gøre virksomhedernes produktion mere bæredygtig og ressourceeffektiv. Programmet rummede også en særlig indsats på Sjælland, en COVID-19-indsats samt en Brexit-indsats.
EU’s Socialfond støttede Compress med 31 mio. kr. fra EU’s Socialfond, mens Compress Sjælland var støttet med ca. 2,2 mio. kr. fra EU’s Socialfond. Bag Compress stod TietgenSkolen i Odense (operatør), Køge Handelsskole, Mercantec og Learnmark.
Læs mere om Compress i projektdatabasen
FAKTA Om EU’s Socialfond
I perioden 2014-2020 investerede EU's Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skulle skabe vækst og beskæftigelse i hele landet.
Socialfondsprogrammet for 2014-2020 var målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion. Målet var flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke, som er afgørende forudsætninger for øget produktivitet, konkurrenceevne og vækst.
Derfor medfinansierede EU's Socialfond projekter, der skulle:
- Øge iværksætteraktiviteten og sørge for vækstrettet kompetenceudvikling i små og mellemstore virksomheder
- Fremme social inklusion – via særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, indslusningsforløb til arbejdsmarkedet og socialøkonomiske virksomheder
- Styrke erhvervsuddannelserne, erhvervsfaglige uddannelser og videregående uddannelser
Nøgleord
Kontakter
Hvis du vil vide mere om Kageriget og Compress-projektet, kan du kontakte:
Rikke T. Angel, DE Kommunikation, 3529 1789 og RikAng@erst.dk
Billeder
Information om Erhvervsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsstyrelsen
”Vi har fået ryddet op i vores fejl, selv i de små børnefejl”23.4.2024 12:43:53 CEST | Pressemeddelelse
Sportstøjsvirksomheden liiteGuard ApS oplevede, at de famlede i blinde på vejen mod grøn omstilling. Deltagelsen i SMV:Grønne Kompetencer har fået dem til at se fejlene som en styrke, rette op på dem og sætte kurs for måden, de kommunikerer deres mål på.
100 mio. kr. skal udvikle værdikæder inden for Power-to-X i Syd- og Nordjylland23.4.2024 10:56:02 CEST | Pressemeddelelse
Nu åbner Fonden for Retfærdig Omstilling op for puljen Udvikling af værdikæder inden for Power-to-X. Her skal 100 mio. kr. hjælpe syd- og nordjyske virksomheder til at udvikle, demonstrere og skalere vigtige teknologier til den grønne omstilling i Danmark.
”Målet er at være nummer et i verden på bæredygtighed i vores branche”19.4.2024 07:48:00 CEST | Pressemeddelelse
Indtil for nylig havde virksomheden Real Safety i Esbjerg ikke haft en struktureret tilgang til den grønne omstilling, da det ikke for alvor havde været et tema for kunderne. Forventningen er dog, at stigende fokus på bæredygtighed vil give virksomheder med en tydelig grøn profil konkurrencefordele, og det har gjort det interessant for Real Safety at sætte konkrete bæredygtighedsinitiativer i gang.
”Jeg er bare en glad fiskemand, der har forstand på fisk”18.4.2024 12:49:10 CEST | Pressemeddelelse
Steffen Tvilling har fået ind med modermælken, hvordan Fiskehallen skulle drives, hvad kunderne efterspørger og generel viden om fisk og bæredygtighed. Men dokumentation om nye, grønne krav og klimaet vidste han ikke, hvordan han skulle gribe an.
”Kunderne vælger os til på grund af vores grønne kompetenceløft”18.4.2024 09:17:05 CEST | Pressemeddelelse
Hos handels- og produktionsvirksomheden STEFFCA har direktør Martin Steffensen og hans kolleger fundet ud af, at ESG-rapportering er mere end bare en døgnflue. Og at arbejdet med virksomhedens klimaaftryk gør en masse godt for både økonomien, samvittigheden og omdømmet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum