DI: Restriktioner skal give kompensation

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde i forbindelse med tirsdagens spørgetime i Folketinget, at man arbejder på et pressemøde onsdag, hvor ”vi kan give klar besked” om nye coronatiltag. Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm gav efterfølgende udtryk for, at der skal gøres mere for at begrænse smitten, og man fx bør kigge på nattelivet, da der er en væsentlig risiko ved alkoholindtag og mange mennesker indendørs. En udsigt til restriktioner vækker bekymring i Dansk Industri (DI).
- Vi håber bestemt ikke, der kommer nye restriktioner til erhvervslivet. Vi lytter selvfølgelig til, hvilken vurdering myndighederne kommer med, men vi har troet og håbet, at vi med vaccineindsatsen og coronapasset kunne holde Danmark helt åbent igennem vinteren - eller i hvert fald til vi har set effekten af de tiltag, der allerede er gjort, siger Emil Fannikke Kiær, der er politisk direktør i DI.
- Vi har nikket til mundbind og presset på for øget brug af coronapas, men der er ingen tvivl om, at hvis man begrænser antallet af kunder eller skærer i åbningstiden, så er det altså svært at tjene penge. Derfor skal restriktioner også give kompensation. Det er soleklart.
- Og det er vigtigt at holde eventuelle restriktioner på et minimum, og så skal de være til at forstå. De skal være entydige, så virksomhederne ikke skal gætte sig til, hvad de må og ikke må, siger Emil Fannikke Kiær.
Han frygter særligt, hvis nye restriktioner rammer restauranter, natteliv og underholdnings- og forlystelsesindustrien, som var meget hårdt ramt under sidste nedlukning. Hvis de bliver ramt igen, bliver rejser, oplevelser og transport også hårdere ramt.
- Det er brancher, hvor virksomhederne endnu ikke er kommet sig over sidste nedlukning, og de har brug for smør på brødet. De er helt uforskyldt voldsomt presset i forvejen, siger Emil Fannikke Kiær.
Hurtig og fair kompensation
Hvis det kommer til restriktioner, håber man i DI, at myndigheder og politikere har lært af sidste nedlukning og indretter kompensationerne rigtigt med det samme.
- Så skal vi have kompensationerne hurtigt op at køre, og de skal gælde for både direkte berørte virksomheder og underleverandører. Det er vigtigt ikke at begå de samme fejl igen, så virksomheder kommer til at sidde og vente på kompensation denne gang, siger Emil Fannikke Kiær.
- Og virksomhederne skal kompenseres ordentligt og fair. Derfor er det vigtigt at få sat grænsen, så virksomheder højst skal have en nedgang i omsætningen på 30 pct. for at være berettiget til kompensation.
Det er Epidemikommissionen, der kommer med sin indstilling til, hvorvidt den anbefaler nye restriktioner, og det er Folketingets Epidemiudvalg, der skal beslutte, om der skal indføres nye restriktioner. Epidemiudvalget mødes onsdag eftermiddag.
Følg os på:
Kontakter
For yderligere oplysninger ring til DIs politiske direktør Emil Fannikke Kiær på 2476 7713
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum