DI: Hårdt brug for genstart af dansk eksport

Danske eksportvirksomheder regner med en nedgang i omsætning i 2020 på 13 pct. Mere end en tredjedel venter først at være tilbage ved normal eksportomsætning i 2022 eller senere. Den dystre prognose kalder på nye tiltag, der skal iværksættes hurtigst muligt, hvis Danmark skal undgå for store tab. Hvis dansk erhvervsliv skal lykkes, er der ikke bare brug for at finde løsninger på eksisterende eksportudfordringer, men samtidig afsøge nye eksportmuligheder.
- Tusindvis af danske eksportvirksomheder er alvorligt ramt af coronakrisen. Der er brug for en decideret genstart af dansk eksport, hvis vi skal sikre et konkurrencedygtigt erhvervsliv de kommende år. Det er en akut og kritisk opgave, som vi bliver nødt til at løfte i fællesskab på tværs af sektorer. De otte genstartsteams kan levere nogle af svarene, og vi ser frem til det vigtige arbejde, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.
DI spiller en aktiv rolle i arbejdet sammen med en lang række danske virksomheder, der repræsenterer otte forskellige sektorer og brancher, om at finde løsninger, der kan sætte gang i eksporten hurtigst muligt. Det gælder inden for produktion og grøn teknologi, det maritime område, life science, fødevarer, luftfart, mode og tekstil, turisme og oplevelsesøkonomi samt en helt særlig indsats for danske små- og mellemstore virksomheder.
En rundspørge blandt DI’s medlemmer viser, at eksportvirksomhederne er mest fokuseret på tre ting efter coronakrisen: at genskabe eksporten til eksisterende markeder, introducere nye varer og tjenester samt styrke deres konkurrenceevne.
- Regeringen har samlet nogle af de stærkeste kræfter inden for flere centrale erhverv, hvor Danmark har unikke styrkepositioner. Hvis vi også efter coronakrisen f.eks. skal eksportere grøn teknologi, der kan hjælpe klimaet, og life science-produkter, som hjælper mennesker i hele verden, kræver det fuldt fokus på at fremtidssikre eksporten nu, så de danske løsninger står så stærkt som muligt i den globale konkurrence. Det gælder både om at løse eksportudfordringer, men så sandelig også om at finde og gribe nye eksportmuligheder, siger Lars Sandahl Sørensen.
Danmark er en lille og åben økonomi, som er dybt afhængig af eksport. I 2019 eksporterede danske virksomheder for ca. 1.350 mia. kr., hvilket er et beløb, der svarer til 55 pct. af Danmarks BNP. Godt 850.000 danske job er direkte afhængig af eksport.
- Når dansk eksport falder så markant, så rammer det ikke bare virksomhederne men hele Danmark og det grundlag, der sikrer vores fælles velfærd. Det er arbejdspladser, vækst og hele vores økonomi og samfund, der bliver ramt. Det er en udvikling, vi skal tage alvorligt og være på forkant med ved at finde løsninger, der virker her og nu, siger Lars Sandahl Sørensen.
De nye genstartsteams er et vigtigt skridt på vejen, men der skal tages yderligere og større skridt, hvis vi skal genoprette dansk eksport. DI forventer således, at der snarest går reelle forhandlinger i gang om den samlede genopretning af Danmark. Før sommer lancerede DI i tæt dialog med medlemsvirksomhederne en plan med 20 målrettede forslag til, hvordan der kan gøres en ekstraordinær indsats for at sikre dansk eksport. Denne plan vil være et solidt udgangspunkt for arbejdet på tværs af de otte genstartsteams.
De otte genstartteams:
- Produktion og grøn teknologi: formand Mads Nipper, adm. direktør i Grundfos.
- Det maritime Danmark: formand Henriette Hallberg Thygesen, Executive Vice President i Maersk.
- Mode og tekstil: formand Frederikke Schmidt, adm. direktør i Roccamore.
- Turisme og oplevelsesøkonomi: formand Lars Liebst, fhv. adm. direktør i Tivoli.
- Life Science: formand Lars Fruergaard, adm. direktør i Novo Nordisk.
- Fødevarer: formand Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown.
- SMV-indsats: formand Carsten Jensen, adm. direktør i CKJ Steel.
- Luftfarten: formand Simon Pauck Hansen, koncerndirektør i SAS
Følg os på:
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos vicedirektør og pressechef Per Geckler Møller på PGM@di.dk eller tlf. 2949 4434
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum