”Det er samarbejdet mellem industrien og universiteterne, der bringer os fremad”
Ligesom internettet har ændret verden og måden, vi lever på, vil avancerede trådløse netværkssystemer med tiden kunne få samme omvæltende betydning for det moderne samfund.
Smarte, nøgleløse og energieffektive hjem er eksempler på det, vi kalder Internet of Things, som flytter grænserne for vores taktile interaktion med omverden. Frem for at tænde lyset på en kontakt, kan vi konfigurere systemet til at tænde lyset i stuen i det øjeblik, vi sætter fingeren på den fingerprintaflæser, vi har i hoveddøren.
Sådanne netværk kræver pålidelig datatransmission, lav tidsforsinkelse og ikke mindst beskyttelse af privatlivet med avancerede krypteringsmetoder.
Når avancerede trådløse systemer så også skal fungere i områder med lav netværksdækning, f.eks. langt ude på landet eller i rummet, og de enkelte elementer i netværket er i konstant bevægelse, er der efterhånden store krav til de kontrolsystemer og protokoller, der skal sikre dataflow mellem enkelte enheder.
Det er denne type netværk, Rune Hylsberg Jacobsen forsker i. Han er nyudnævnt professor på Aarhus Universitets Institut for Elektro- og Computerteknologi.
”Vores forskning går primært på at sikre redundant kommunikation og at sikre, at vi med statistisk garanti kan kommunikere datasikkert og med lav tidsforsinkelse. Det dur eksempelvis ikke, hvis en selvkørende bil modtager data fra omgivelserne med for høj latenstid, og derfor er kontrol, mobilitet og sikkerhed afgørende for disse nye typer netværk, der konstant udvikler sig,” siger han.
Han kommer med et andet eksempel fra et af sine egne forskningsprojekter, Drones4Safety, der går ud på at udvikle sværme af autonome droner, der kan samarbejde om at inspicere vigtig infrastruktur som jernbaner, højspændingskabler og broer og samtidig selv sørge for at lade op, undgå kollisioner og forhindringer mv.
”Denne slags udfordringer stiller yderligere krav til netværket, fordi vi kan have med infrastruktur at gøre, der ligger uden for normal dækning. Det kræver alternativ trådløs kommunikation at sikre pålidelig dataoverførsel uden forsinkelse i sådanne situationer,” siger han.
Rune Hylsberg Jacobsen er født i København og opvokset i Odense. Efter gymnasiet startede han på naturvidenskab på Syddansk Universitet (SDU), hvor han blev særligt interesseret i det eksperimentelle aspekt ved fysik. Efter sin kandidat i fysik og kemi ved SDU flyttede han til Aarhus og startede på sin ph.d. på Aarhus Universitet. Han forsvarede sin ph.d. i laserfysik og optoelektronik i 1997.
Efter sin ph.d. arbejdede Rune 13 år inden for telekommunikation i blandt andet TDC, Ericsson og TietoEvry, hvor han har haft roller som chef for research and development, inden for business development og konsulentvirksomhed.
I slutningen af 2010 fik han en stilling som lektor på daværende Ingeniørhøjskolen i Aarhus, som officielt fusionerede med Aarhus Universitet i januar 2012.
Rune understreger vigtigheden af sine mange år i telekommunikations og IT-branchen:
”Hvis vi skal booste udviklingen inden for trådløs kommunikation, er det i tværdisciplinære samarbejder på kryds og tværs af industri, virksomheder og videnscentre. Jeg er meget glad for mine mange år i branchen – det har givet mig en dyb forståelse for branchens udfordringer – og derfor gør jeg alt, hvad jeg kan, for at bygge bro mellem relevante forskningsmiljøer og virksomheder, så vi kan få de rette kompetencer i spil, matche virksomhedernes behov med aktiviteter på universiteterne, og på den måde virkelig gøre en forskel i udviklingen af de her teknologier. Det samarbejde mellem industri og videnscentre er yderst vigtigt, for det er det arbejde, der får os fremad,” siger han.
Nøgleord
Kontakter
Professor Rune Hylsberg Jacobsen
Institut for Elektro- og Computerteknologi
Mail: rhj@ece.au.dk
Tlf.: 41893252
Billeder
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet er international partner i nyt britisk center til 337 millioner kroner14.11.2024 14:52:01 CET | Pressemeddelelse
Et britisk ’virtuelt’ center til 337 millioner kroner skal undersøge, om kultiveret kød, insektbaserede proteiner og proteiner fremstillet ved fermentering snart kan blive en bæredygtig og nærende del af vores kost.
Talentfulde unge fra Midtjylland skal lære om fremtidens bæredygtige fødevarer på AU Viborg13.11.2024 14:45:57 CET | Presseinvitation
Er køer bange for høje mennesker, og hvor tæt kan man komme på en ko, før den flytter sig? Og hvorfor er antibiotikaresistens en trussel mod dyrs og menneskers sundhed? Det er noget af det, som en række talentfulde unge fra Midtjylland har mulighed for at lære om og undersøge, når de besøger AU Viborg lørdag den 16. november. Pressen er inviteret.
Iltsvind fortsat på rekordniveau8.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
De danske farvande er under sjældent hårdt pres for årstiden med iltsvind på et areal svarende til Lolland-Falster og Bornholm tilsammen.
Rasmus bygger bro mellem landmænd og forskere8.11.2024 08:30:31 CET | Pressemeddelelse
Egentlig er han uddannet landmand, men da muligheden bød sig, skiftede han stalden ud med laboratoriet og blev forsker. Nu håber Rasmus Bak Stephansen, at han kan skabe større tillid mellem landbruget og forskningen.
Foreløbige NOVANA-resultater fremsendt5.11.2024 13:52:18 CET | Pressemeddelelse
Udkast til resultater af Det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur (NOVANA) for 2023 er den 5. november 2024 sendt til kommentering i Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø og Miljøstyrelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum