Der er brug for et opgør med den kortsigtede danske forskningspolitik
Danmark sakker internationalt set bagud, når det kommer til ambitionerne for de offentlige forskningsinvesteringer. Forskning har ikke haft høj prioritet hos de foregående regeringer, og senest har vi fået et nyt regeringsgrundlag, hvor vigtigheden af en stærk forskningsindsats igen overses. Derfor er Danmark fortsat uden en langsigtet forsknings- og innovationspolitik.
Formand for Akademikerne, Lisbeth Lintz, udtaler:
”Fremragende forskning kommer ikke af sig selv, og Danmarks internationale position som stærkt forskningsland er ikke en selvfølge. Desværre rummer regeringsgrundlaget meget lidt om forskning, men nu er det på tide, at forskning og innovation kommer højere op på den politiske dagsorden”, siger Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne.
Med Akademikernes nye politik bliver der sat fokus på, at ambitiøse investeringer i forskning er en investering i samfundet.
”Jeg mener, at Danmark skal øge de offentlige forskningsinvesteringer markant fra de nuværende 1 pct. af BNP til 1,5 pct. i 2030. Sverige og Finland har for længst sat mere ambitiøse mål på området, og vi bør som minimum følge med landene omkring os, når det kommer til investeringer i forskning og udvikling”, siger Lisbeth Lintz.
Regeringen skal have en ambitiøs politik for at styrke offentlig og privat forskning og sætte sig i spidsen for en visionær og langsigtet forsknings- og innovationsstrategi.
”Resultaterne af forskningen ser vi overalt i vores dagligdag. Når virksomheder vokser og skaber nye arbejdspladser, og når offentlige institutioner forbedrer behandlingsformer og service for borgerne, så skyldes det ofte den nye viden og de nye ideer, som udspringer af forskningen. Derfor er det vigtigt, at forskningen bliver omsat til praksis, så der bliver skabt ny værdi og nye løsninger til gavn for samfundet”, siger Lisbeth Lintz.
”Akademikernes Forsknings- og Innovationspolitik 2023” er udarbejdet i samarbejde med Akademikernes medlemsorganisationer. Læs mere her: https://www.akademikerne.dk/akademikernes-forsknings-og-innovationspolitik-2023/
For yderligere kommentarer
Kontakt Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne, på 24888442 eller på ll@ac.dk
Akademikerne repræsenterer 465.000 privat og offentligt ansatte med en videregående uddannelse.
Kontakter
Jens AlkjærChefkonsulent
Presse, kommunikation
Information om Akademikerne
Om Akademikerne
Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2022 ca. 465.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.
Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Akademikerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Akademikerne
Voldsom stigning i 1-årige kandidater: ”Kan aftalepartierne genkende deres aftale?”20.11.2024 10:41:50 CET | Pressemeddelelse
Der kommer langt flere 1-årige kandidatuddannelser i Danmark, end aftalepartierne bag kandidatreformen aftalte sidste år. Det står klart i den endelige afrapportering, som det såkaldte Kandidatudvalg, der skal føre aftalen ud i livet, i dag har offentliggjort.
Ny kvalitetsreform giver ambitiøst svar på de største udfordringer, men har også en høj pris8.10.2024 18:48:48 CEST | Pressemeddelelse
2,1 mia. kr. er ifølge regeringen den samlede uddannelsesprioritering i reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser. Blandt nøgleelementerne er flere timer, mindre hold, mere vejledning, bedre praktik og nye efteruddannelsesmuligheder.
Akademikerne om DØR-rapport: Produktiviteten bør stadig være i højsædet8.10.2024 12:01:00 CEST | Pressemeddelelse
De Økonomiske Råds rapport: ”Dansk Økonomi, efterår 2024” tegner et særdeles positivt billede af dansk økonomi. Samtidig viser rapporten, at der er store økonomiske fordele – både for den enkelte og for samfundet – ved at unge vælger gymnasiet.
Ny udvikling i kandidatreform: Regningen vokser med tocifret milliardbeløb4.10.2024 06:20:09 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver betydeligt dyrere at gennemføre universitetsreformen, end det hidtil har været fremme.
Fælles appel om at bremse universitetsreform fra Dansk Industri, Dansk Erhverv, Akademikerne og de studerende13.9.2024 06:34:12 CEST | Pressemeddelelse
Universitetsreformen er løbet løbsk. Erhvervsliv, studerende og fremtidige arbejdstagere sender derfor et åbent brev til regeringen og aftalepartierne med en samlet appel om at hive i bremsen og rette op på reformen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum