Den moderne landsby skaber nye erhverv – men hvordan?

De fleste landsbyer er gode til at lave projekter og har et blomstrende foreningsliv. Til gengæld tyder alt på, at landsbyerne skal i arbejdstøjet, hvad angår spørgsmål om, hvad man skal leve af fremover, og at kunne tiltrække og samarbejde med nye entreprenører. Kort sagt skal landsbyerne selv stå for mere af den lokale udvikling end hidtil.
Udviklingsprojektet handler om, hvordan man bliver i stand til det, og kurset skal sammen med jer afprøve det. Vi skal lære af gode eksempler fra andre landsbyer, lære af nye entreprenører, lære af hinanden, og der skal udarbejdes en slags lærebog på baggrund af erfaringerne, så andre kan få udbytte af vores projekt. Jeres udbytte af at deltage i kurset vil være en konkret, velforberedt oprustning til de nye tider: Hvilke erhverv og funktioner, hvem og hvordan, herunder landsbyens organisering.
Jeres deltagelse vil indebære deltagelse i få fællesmøder, et kursus afviklet hos jer selv samt et fælleskursus, foruden ’hjemmearbejde’ under vejledning. Jeres aktive deltagelse vil strække sig henover ca. et år, startende med et seminar d. 31. august (i Roberthus, Egtved).
Projektet dækker udgifter ved fælles arrangementer o.l. herunder indkøb af ekspertbistand, mens nogle udgifter ved lokale arrangementer og egen transport må forventes dækket af jer selv.
I skal altså være indstillet på en vedholdende indsats, hvor det er formålstjenligt, at kredsen i kurset er gennemgående og sammensat, så landsbyen kan gå aktivt ind i erhvervsudvikling og etablering/drift af nye funktioner.
En ansøgning fra jer skal indeholde:
- Hvem er I som landsby, hvordan er I organiseret, og hvorfor er I interesseret i at deltage?
- En kort omtale af tidligere, større projekter og tiltag hos jer, og hvad I har på programmet lige nu.
- Hvem, forestiller I jer, skal være deltagere i kurset og hvor mange? (kan evt. justeres senere)
- En erklæring om, at jeres deltagelse, proces, resultater og erfaringer stilles til rådighed for projektet, der jo skal føre frem til en ’lærebog’.
Ansøgningen skal sendes til hwt@ign.ku.dk inden d. 15. juni, og udvælgelsen vil finde sted inden d. 30. juni.
Bag udviklingsprojektet står Københavns Universitet (ved Hanne Tanvig) og Landdistrikternes Fællesråd, der har indgået et fælles projektsamarbejde. Projektet har fået midler fra Landdistriktspuljen. Hovedadressen for projektet er Roberthus, Egtved, hvor fællesarrangementer også vil finde sted.
Nøgleord
Kontakter
Hanne Tanvig, tlf. 30589820 eller hwt@ign.ku.dk.
Billeder

Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd åbner ny ansøgningsrunde til Grøn Boligrotation i landdistrikterne8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd har netop åbnet en ny ansøgningsrunde til projekt Grøn Boligration i Landdistrikterne, som henvender sig til landsbyer landet over. Ambitionen med Grøn Boligrotation er at støtte landsbyer og kommuner i at skabe flere attraktive seniorvenlige boliger og sætte skub i energirenoveringen af landsbyernes eksisterende parcelhuse af ældre dato
Landdistrikter: Fremtidens kollektive transport og mobilitet kalder på flere løsninger28.4.2025 06:13:35 CEST | Pressemeddelelse
Busser og tog er rygraden i den kollektive transport, men det skal suppleres med flere transportformer, såsom flextrafik, taxi, samkørsel og delebiler. Sådan lyder nogle af hovedbudskaberne i nyt udspil fra Landdistrikternes Fællesråd, der viser vejen til bedre mobilitet i hele landet.
Hvem skal være Årets Landsby 2025?15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
I år uddeles prisen til en landsby, hvor der er ’Fællesskab for Fremtiden’ og hvor borgerne står sammen om at håndtere nogle af de udfordringer, der kendetegner verden af i dag. Send en ansøgning før din nabolandsby, og senest den 13. juni 2025 kl. 12.00.
Landdistrikterne: Ros til regionernes fokus på flere læger i land- og yderområder10.4.2025 08:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Der er flere gode takter i regionernes 25 forslag til at sikre bedre lægedækning i hele landet, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer såsom flere uddannelsespladser uden for de største universitetsbyer, stærke faglige studiemiljøer decentralt og flere uddannelsesforløb uden for de større byer.
Landdistrikterne: Statsgaranti på boliglån skal indfri boligdrømmene på landet8.4.2025 10:09:14 CEST | Pressemeddelelse
Uden for centerbyerne i de fleste landdistriktskommuner oplever flere danskere at få afslag i banken til boligkøb, hvor postnummer, beliggenhed, samt lav boligværdi tilsyneladende er begrundelsen. Nyt lovforslag vil permanentgøre og udvide ordningen for statsgaranti på boliglån, så flere kan realisere ønskerne om boligkøb på landet. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum