Datacentre er den digitale tids fabrikker
Vores dataforbrug udleder lige så meget CO2 som verdens samlede flytrafik. Den udfordring er alt for stor til, at ansvaret kan ligge hos forbrugerne, men at det i stedet er politikerne, der skal stille krav til tech-giganterne, siger Research & Innovation Specialist Lea Schick.

20 mails om dagen svarer i CO2-udledning til at køre en tur til Bruxelles fra København. Og på verdensplan forbruger datacentre det, der svarer til tre procent af al elektricitet i verden. Det svarer til en udledning på to procent af verdens CO2 – eller det samme som den samlede mængde CO2, som den globale flytrafik udleder.
Tallene taler for sig selv og er et godt udtryk for, at datacentre er blevet det, som Greenpeace kalder for den digitale tidsalders fabrikker. Men mest bemærkelsesværdigt er nok, at klimabelastningen ved vores digitale aktiviteter, når vi er på Facebook eller ser Netflix, nærmest ikke er på dagsordenen politisk eller hos forbrugerne. Det mener Lea Schick, der er Research & Innovation Specialist i People, Technology and Business Lab i Alexandra Instituttet.
“Vi er simpelthen ikke bevidste om det,” forklarer hun til Perspektiv, der udgives af Bibliotekarforbundet.
“Og ét er, når vi går på nettet med et bestemt formål, noget andet er, at alt på nettet hele tiden kommunikerer med hinanden. Så når vi griber telefonen eller tænder computeren, så venter vi ikke på indhold. De nyeste opslag på Facebook, Instagram eller Twitter venter på os, fordi der konstant sker en synkronisering, opdatering og back up. Men rigtig meget af den data, min computer og telefon automatisk henter, ser jeg aldrig, så der er brugt datakraft til ingen verdens nytte,” forklarer hun.
Politikerne skal stille krav
Hun mener, at udfordringen er alt for stor til, at ansvaret kan ligge hos forbrugerne, men at det i stedet er politikerne, der skal stille krav til tech-giganterne om fx at bruge vedvarende energi i deres datacentre. Udover at der kan ligge en økonomisk gevinst i at anvende vedvarende energi, er der også god brandingværdi i at være klimabevidst.
Hun har tidligere undervist i faget Bæredygtige fremtider på IT-Universitetet og mener, at det burde være obligatorisk for fremtidens it-udviklere at lære om miljøeffekterne af den teknologi, de er med til at udvikle.
“Det bør for eksempel være et krav at tænke bæredygtighed ind i alle digitale designs. Det kan være apps, der er designet til at opdatere om natten, hvor det belaster datacentrene mindst. Apps, der ikke laver backup af alt eller som Google, der tilbyder en baggrund med mindre lys og så videre", siger hun.
Læs hele interviewet med Lea Schick fra side 13 i Perspektiv
Nøgleord
Billeder
Information om Alexandra Instituttet

Åbogade 34 · Njalsgade 76, 3. sal
8200 Aarhus N · 2300 København S
+45 70 27 70 12https://alexandra.dk
100 eksperter under ét tag
Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger.
Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter.
Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet
Her er hovedlinjerne for vores forskningsindsats de næste fire år25.1.2021 15:28:45 CET | Pressemeddelelse
De aftaler, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen netop har indgået med GTS-institutterne betyder blandt andet, at Alexandra Instituttet skal etablere digitale test-, demonstration- og udviklingsfaciliteter, kaldet TDU, som kan styrke brugen datadrevne services i virksomheder. Visionen er at bringe danske virksomheder ind i eliten inden for anvendelse af data og digitale teknologier til bæredygtig grøn vækst.
Flere virksomheder skal bruge kunstig intelligens til at styrke forretningen21.1.2021 13:58:25 CET | Pressemeddelelse
Nyt nationalt initiativ skal gøre dansk erhvervsliv bedre til at arbejde med kunstig intelligens. Det skal føre til nye produkter, innovative services og generelt øge konkurrenceevnen hos danske virksomheder.
It-samarbejde har styrket danske CLIMAID’s arbejde med fejlsøgning i deres IoT-løsninger15.1.2021 10:08:24 CET | Pressemeddelelse
En IoT-løsning består typisk af flere forskellige hardware- og softwareløsninger, der er leveret af flere virksomheder. Kombinationen af forskellige kompetencer, der er enten it-tekniske eller domænespecifikke, kan gøre det potentielt svært at spotte fejl og uregelmæssigheder – også kaldet anomalier – i et IoT-setup.
Chatbot bliver snart meget smartere med ny generation af kunstig intelligens17.12.2020 13:25:39 CET | Pressemeddelelse
Forestil dig robotter der bygger robotter. Så går udviklingen rigtig stærkt. Det kræver, at man kan bygge kunstig intelligens, der selv kan bygge kunstig intelligens. Netop dét gør man nu i et dansk AI chatbot-projekt hædret med Innovationsprisen, og det tiltrækker international bevågenhed fra verdensførende forskere.
Algoritme skal forbedre livetrackingen af sportsbegivenheder 4.12.2020 11:02:59 CET | Pressemeddelelse
Virksomheden TracTrac, der har specialiseret sig i at levere tracking af sejlsport, orienteringsløb eller andre sportsgrene, hvor deltagerne bevæger sig over store områder, er klar med ny teknologi, som kan revolutionere livetrackingen af sportsbegivenheder i bymiljøer. Virksomheden har det seneste år i samarbejde med Alexandra Instituttet arbejdet på en algoritme, der skal forbedre positioneringen og dermed oplevelsen af formidlingen af en konkurrence.
FORBLIV KONKURRENCEDYGTIG I FREMTIDEN MED AR/VR3.12.2020 15:45:34 CET | Pressemeddelelse
AR- og VR-teknologierne er nu så modne, at flere virksomheder er i gang med at udnytte fordelene med dem. Og fordelene strækker sig lige fra produktionsprocessen og oplæring af medarbejdere til kundeservice. Ved Virtuelt MADE Open Lab fik deltagerne konkrete eksempler på, hvordan man kan komme i gang – her opsummerer vi hovedbudskaberne.
Nyt partnerskab skal øge brugen af kunstig intelligens i erhvervslivet29.11.2020 22:17:05 CET | Pressemeddelelse
Analyse viser milliardpotentiale i kunstig intelligens - nu får danske SMV’er et skub fremad.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum