Klimabevægelsen i Danmark

Danske klimamål overskrider målet om 1,5 graders opvarmning

Del
Derfor skal Danmark øge sine nationale klimamål, halvere de forbrugsbaserede udledninger og igangsætte en hurtig reduktion af udledninger i landbruget.
Foto af menneskemængden ved Folkets Klimamarch den 30. oktober 2022. Fotograf: Christina Ihler Madsen / Klimabevægelsen i Danmark.
Foto af menneskemængden ved Folkets Klimamarch den 30. oktober 2022. Fotograf: Christina Ihler Madsen / Klimabevægelsen i Danmark.

I dag udkommer Klimarådet med en rapport, der vurderer om de danske klimamål lever op til Klimaloven og Parisaftalen. Danmarks 2030- og 2050-mål overholder ikke målsætningen om, at begrænse verdens gennemsnitstemperatur til 1,5 grader. Rådet konkluderer derfor, at man ikke entydigt kan sige, at Danmark klimamål lever op til Parisaftalen og Klimaloven.

- Rapporten viser det som vi i Klimabevægelsen har frygtet: Danmarks klimamål er ikke høje nok. Gør alle lande som Danmark, så overskrider vi en opvarmning på over 1,5 grader med alle de konsekvenser, det vil bringe med sig. Klimakrisen har overhalet de danske klimamål, og det er nu nødvendigt at forøge målene, og sætte ind med en klima-akutpakke. Regeringen har i tre år kaldt både sig selv og Danmark for grønt, men Klimarådets rapport fortæller en hel anden sandhed, siger Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

Klimarådet vurderede i 2019, at det danske 70-procentsmål og nettonulmålet i 2050 på daværende tidspunkt var i rimelig overensstemmelse med Parisaftalen. Men det gælder ikke længere konkluderer Klimarådet. Det skyldes at verdens CO2-budget er blevet langt mindre, og at Danmark ikke har reduceret udledningerne med den hastighed, der var forudsat i 2019-analysen. Rådet nævner, at en forøgelse af de nuværende danske klimamål til f.eks. 80 pct. i 2030 og klimaneutralitet i 2040 vil gøre sådan, at Danmarks klimamål kommer tættere på 1,5 grader.

- Det er skræmmende, at vi nu ser de seneste års klimanøl resultere i, at Danmark har klimamål, der vil overskride 1,5 graders opvarmning. Det kan på ingen måde forsvares politisk. Menneskelige lidelser vil være uoverstigelige og skaderne på økosystemerne vil gøres uoprettelige skade. Rapporten er et opråb til de danske lovgivere, der har ageret som om det var nok at sætte målsætninger og ikke skabe tilhørende konkret handling. De skal nu vågne op til en virkelighed, der kræver at de løfter Danmarks klimamål og leverer på dem, siger Caroline Bessermann, Politisk Rådgiver i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

Rådet understreger vigtigheden af at mindske Danmarks klimapåvirkning på den korte bane og lave reduktionsindsatser på Danmarks høje metan- og lattergasudledninger fra især den animalske produktion i landbruget.

- Vi ved nu, at Danmarks klimamål skal dramatisk i vejret, for at holde opvarmningen under 1,5 grader. Vi ved også, at vi bliver nødt til at skabe reduktioner her og nu, da vi ikke kan vente til senere i årtiet. Landbruget spiller ifølge Klimarådet en afgørende rolle på grund af dets udledninger af de kraftige gasser metan og lattergas. Det er nu nødvendigt at træffe en beslutning om, at den animalske produktion skal reduceres betragteligt, hvis vi ønsker en fremtid uden farligere klimakonsekvenser, siger Caroline Bessermann, Politisk rådgiver i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

Kontakter

Billeder

Foto af menneskemængden ved Folkets Klimamarch den 30. oktober 2022. Fotograf: Christina Ihler Madsen / Klimabevægelsen i Danmark.
Foto af menneskemængden ved Folkets Klimamarch den 30. oktober 2022. Fotograf: Christina Ihler Madsen / Klimabevægelsen i Danmark.
Download

Information om Klimabevægelsen i Danmark

Klimabevægelsen i Danmark
Klimabevægelsen i Danmark
Grundtvigs Sidevej 2, kld.
1865 Frederiksberg C

+45 9393 0879https://www.klimabevaegelsen.dk/

Klimabevægelsen arbejder målrettet med at mobilisere befolkningen, og vise den folkelige opbakning til ambitiøs og vidtrækkende klimapolitik.

Vi handler på klimaforskernes utvetydige og alvorlige konklusioner. Vores grundlag er videnskab.

Vi sørger sammen for, at politikerne bidrager til at skabe en sikker fremtid. Vores styrke er fællesskab. 

Vi tager et globalt ansvar, fordi vi ved, at klimakrisen først rammer befolkningsgrupper uden skyld, udenfor Danmarks grænser. Vores overbevisning er retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum