Danske forskere laver model for solenergi i hele verden

Solenergi er for alvor på vej frem i hele verden. Over de sidste tre år er der på global plan installeret flere solcelleanlæg end nogen anden energikilde, og den årlige vækstrate mellem 2010 og 2017 var hele 24 pct.
Globalt set spås solenergi derfor at spille en lige så stor rolle i fremtidens bæredygtige energisystemer som vindenergi, men det kræver præcise modeller for, hvor meget energi solcelleanlæggene producerer.
De modeller har danske forskere nu sørget for i et stort forskningsprojekt fra Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. Resultaterne er blevet publiceret i tidsskriftet ”Progress in Photovoltaics”.
”Vi har indsamlet 38 års globale solindstrålings-, vejr- og temperaturdata med en rumlig opløsning på 40km x 40km for hele kloden og sammenholdt dem med historiske data for europæiske solcelleanlæg. Ud fra dette har vi lavet en ganske præcis model, der på global, regional og lokal plan kan fortælle, hvor godt solcelleanlæg yder på den givne geografi, afhængig af hvilken type anlæg man bruger. På den måde kan vi modellere ikke kun en enkelt installation, men hele lande eller kontinenters energiproduktion fra solcelleanlæg. Det har stor betydning for, hvordan fremtidens energisystemer skal sættes sammen for at fungere optimalt,” siger adjunkt Marta Victoria, som har stået for projektet.
Hun fortsætter:
”Det er ikke længere en udfordring at skabe billig, grøn energi. Prisen på solcelleanlæg er raslet ned de sidste 10-20 år, og derfor ser vi også nu en enorm investering i netop denne energikilde. Udfordringen bliver at koble energiproduktionen fra myriader af små installationer spredt ud over landskabet med et lands samlede energibehov og energiproduktion fra andre kilder – som samtidig er sammenkoblet på tværs af landegrænser.”
Problemet er samtidig, at fremtidens grønne energisystem afhænger af vedvarende energikilder, som afhænger af vejret. Derfor er man ifølge Marta Victoria nødt til at kende detaljerne i energiproduktionen meget nøjagtigt.
”Solcelleanlæg for en kæmpe betydning for fremtidens energisystemer, og det duer ikke, hvis vi planlægger systemer ud fra modeller, der ikke tager højde for udfald i forhold til normen. Derfor har vi i dette projekt samlet fintmasket timedata fra de sidste 38 år for hele kloden, således at man kan benytte modellen overalt,” siger hun.
Alle data i modellen er stillet frit til rådighed for alle via Open License.
Projektet er en del af projekt RE-Invest, som er støttet af Innovationsfonden, og som samler en lang række danske og internationale universiteter og virksomheder om at skabe fremtidens energisystem.
Nøgleord
Kontakter
Adjunkt Marta Victoria
Mail: mvp@eng.au.dk
Tlf.: 22631595
Lektor Gorm Bruun Andresen
Mail: gba@eng.au.dk
Tlf.: 29426179
Billeder


Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Klimabekymringer ser ikke ud til at påvirke vores mentale helbred11.7.2025 10:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Helt modsat hvad tidligere studier har fundet frem til, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at unge voksnes klimabekymringer ikke ser ud til at føre til et dårligere mentalt helbred.
Han kæmper for at bringe forskning ud i virkeligheden: Aarhus-professor modtager international hæder11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Peter Gorm Larsen har bygget broer mellem forskning og industri i fire årtier. Nu bliver han hædret som æresdoktor for sit banebrydende arbejde med digitale tvillinger og internationalt forskningssamarbejde.
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum