Danske Bank kortlægger bankens samlede CO2-aftryk og offentliggør omfattende klimaplan for at sikre, at banken sammen med sine kunder når Paris-aftalens mål
I udarbejdelsen af Danske Banks nye klimaplan er koncernens direkte og indirekte CO2-udledning nu blevet kortlagt. Tallene understreger Danske Banks indflydelse på den grønne omstilling og mulighed for sammen med sine kunder at gøre en markant forskel i forhold til at reducere CO2-udledningerne frem mod 2030 og 2050.

Danske Bank ønsker at gå forrest i den grønne omstilling. Detkommerbl.a. til udtryk i bankens investeringer og udlån til olie- og gasproducenterne, som banken har reduceret med henholdsvis37 og 50 procent siden 2020.Nu tager Danske Bank detnæste skridt med lanceringen afen ny og ambitiøs klimaplan, der kortlægger bankens samlede CO2-udledningfra alle de aktiviteter, Danske Bank-koncernen direkte og indirekte er en del af. Kortlægningen baserer sig på tal fra 2020, som er de senest tilgængelige data. Tallet lyder på 41,1 millioner ton CO2, hvilket understreger den betydning, Danske Bank spiller i den grønne omstilling. Det er blot nogle få millioner mindre end Danmarks samlede CO2-udledning på 44 millioner ton i 2021.Kortlægningen danner grundlaget for en omfattende ny klimaplan – en plan, som skal sikre at Danske Bank sammen med sine kunder reducerer CO2-udledningerne frem mod 2030 og 2050 i overensstemmelse med målene Paris-aftalen.
“Som Nordens næststørste bank med tæt på 3,3 millioner kunder og 2.800 milliarder kroner i investeret kapital og udlån har vi en unik mulighed for at bidrage til at løse klimaudfordringen. Derfor har vi udarbejdet en ambitiøs plan, der skal hjælpe os og vores kunder med at lykkes med den grønne omstilling. Det gælder lige fra finansieringen af privatkunder, der ønsker at energirenovere boligen, til selskaber med fossil energiproduktion, der ønsker at omstille til mere bæredygtige alternativer,” siger Carsten Egeriis, administrerende direktør i Danske Bank.
Langt hovedparten – 99,9 procent – af Danske Banks klimaftryk kommer fra de såkaldte “financed emissions”. Det er den udledning, der stammer fra de aktiviteter, som banken indirekte er del af gennem sine udlån og investeringer.
Klimaplanen bygger på international best practice
Med den nye klimaplan, ‘Danske Bank’sClimate Action Plan – OurRoadmap to Net Zero’, tager Danske Bank et afgørende skridt i indsatsen for at nå Paris-aftalens mål. Målene i planen er udarbejdet i tråd med de retningslinjer, som det uafhængige og forskningsbaserede ekspertorgan, Science-Based Targets initiative (SBTi) står bag.
”Med klimaplanen sætter vi en klar retning for vores arbejde med bæredygtighed på tværs af vores aktiviteter og kundesegmenter. Klimaudfordringen er utroligt kompleks. Derfor er det helt afgørende, at vi arbejder ud fra et solidt datagrundlag om den samlede udledning, som vores finansiering og investeringer er med til at forårsage. Det giver os grundlaget for at sætte konkrete mål og prioritere vores indsats alt efter, hvor vi kan gøre den største forskel for at holde temperaturstigningen under 1,5 grader,” siger Carsten Egeriis.
Danske Banks nye klimaplan ’OurRoadmap to Net Zero’dækker hele Danske Bank-koncernen herunder Danica Pension og Realkredit Danmark, og sætter konkrete 2030-mål for reduktionen af CO2-udledning på vegne af kunder, investorer, pensionsinvesteringer og for udledningerne fra bankens egen drift– eksempelvis bygninger og flyrejser. Planen bygger videre på bl.a. de reduktionsmål, banken i februar 2022 satte for de mest CO2-intensive sektorer - shipping, olie/gas, ogenergiproduktion.
Vi skal hjælpe vores kunder i deres bæredygtige omstilling
Med klimaplanen sætter Danske Bankmål for, hvordan udledningen inden for en række sektorer skal nedbringes. Den letteløsning ville være at afbryde samarbejdet med de kunder, der har en stor CO2-udledning, og på den måde nedbringe udledningen, men det er ikke bankens tilgang.
“Omstillingen fra fossil til vedvarende energi er en langsigtet opgave, der kræver massive investeringer. Vi er en bank for hele økonomien og ikke udelukkende for de selskaber, som allerede er meget grønne. Med den rolle vi spiller i samfundet, gør vi den største forskel – både for den enkelte kunde og for samfundet - ved at hjælpe vores kunder med rådgivning og finansielle løsninger, som understøtter deres transition. Udgangspunktet vil altid være at samarbejde om at finde frem til den rigtige løsning. Ønsker virksomheden ikke at omstille sig, eller mangler der en realistisk omstillingsplan, kan det i yderste konsekvens blive nødvendigt at opsige kundeforholdet. Vi ønsker ikke at være eksponeret over for virksomheder, hvis forretningsmodel udgør en risiko på grund af manglende omstillingsvilje,” siger Carsten Egeriis.
Klimaplan hviler på omfattende analyse
Klimaplanen hviler på et omfattende analysearbejde. Danske Bank har gennemgået hele koncernens aktiviteter på baggrund af blandt andet SBTi’s retningslinjer for at beregne, hvilke mål banken skal sætte for 2030 for at være i overensstemmelse med de seneste videnskabelige anbefalinger for, hvordan man opnår en reduktion af CO2-udledning i overensstemmelse med Paris-aftalen.Målene i klimaplanen forventes at blive godkendt af SBTi senere på året, men arbejdet med at indfri målene er allerede i fuld gang.
Hele klimaplanen, faktabokse og pressehistorien i sin helhed kan læses her: www.danskebank.com/da/news-og-insights/nyhedsarkiv/press-releases/2023/pm20012023
Kontakter
Christian Sigersted LarsenDanske Bank - Investering og Bæredygtighed
Tlf:+45 60122302chrla@danskebank.dkBilleder
Links
Information om Danske Bank
Følg pressemeddelelser fra Danske Bank
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Bank
Studiestart: Inflation presser studerendes økonomi – flere overser mulighed29.8.2022 05:45:00 CEST | Pressemeddelelse
60.000 unge starter på en videregående uddannelse, og selv om stigende priser vækker bekymring hos de studerende, beder kun hver anden om en højere løn.
Grønne lån fra Danske Bank skånede miljøet for over 1 million ton CO2 i 202130.3.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved udgangen af sidste år havde Danske Bank givet grønne lån for 37,5 milliarder kr. På den baggrund er der sparet en mængde CO2, som svarer til udledningen fra fire millioner flyvninger fra København til Paris.
Danske Bank gør det nu billigere at energiforbedre boligen på grund af stigende energipriser22.3.2022 10:15:00 CET | Pressemeddelelse
Lån til energiforbedringer med en variabel rente på pt. 0,99 procent om året skal gøre det endnu mere attraktivt for boligejere at låne til eksempelvis udskiftning af gas- eller oliefyr samt gennem-førelse af andre energirenoveringer, der kan reducere CO2-udledningen og give besparelser på varmeregningen.
Massiv kapitalindsprøjtning til vækstmarked - men mangel på arbejdskraft truer16.3.2022 10:11:48 CET | Pressemeddelelse
Pengene strømmer til de danske iværksættere, der sidste år fik tilført yderligere 14 milliarder kr. En fremgang på hele 350%, men mangel på arbejdskraft kan bremse væksten.
Bedre kønsbalance på investeringsmarkedet 7.3.2022 14:39:48 CET | Pressemeddelelse
Der er efterhånden lige mange kvinder og mænd mellem debutanterne på investeringsmarkedet. Især nye, kvindelige investorer udviser større risikoappetit, end de har gjort tidligere, forklarer Louise Aggerstrøm Hansen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum