Dansk frugt og grønt klarer sig godt i kontrol af sprøjtemiddelrester
Danske fødevarer indeholder færre sprøjtemiddelrester end tilsvarende udenlandske varer, viser ny pesticidrapport.
Når du køber dansk frugt og grønt, får du færre pesticidrester med i købet, end når du køber udenlandsk.
Det viser den årlige pesticidrapport 2021 fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.
- I sammenligning med både andre EU-lande og lande uden for EU klarer dansk frugt og grønt sig som sædvanligt godt. Når det så er sagt, kan vi faktisk glæde os over, at langt de fleste varer fra ind- og udland, som vi køber i supermarkederne, overholder grænseværdier for pesticidrester i fødevarer – og hovedparten har intet indhold eller lave niveauer af pesticidrester, siger enhedschef Henrik Dammand Nielsen, Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsens stikprøver omfatter 1.699 prøver af både konventionelt og økologisk dyrkede afgrøder fra ind- og udland, som bliver solgt på det danske marked. I 34 af prøverne, svarende til 2 pct. af det samlede antal prøver, blev der fundet pesticidrester, som er vurderet til at kunne udgøre en sundhedsmæssig risiko, eller at en sundhedsmæssig risiko ikke kunne udelukkes.
I konventionelt dyrket frugt fra hele verden blev der fundet pesticidrester i 84 pct. af frugtprøverne. Til sammenligning var der restindhold i 60 pct. af de danske prøver af konventionelt dyrket frugt.
I konventionelt dyrkede grøntsager fra hele verden var der pesticidrester i 42 pct. af prøverne, mens 24 pct. af prøverne fra danske grøntsager indeholdt pesticidrester.
Pesticidindholdene var under maksimalgrænseværdien i 96 pct. af samtlige undersøgte stikprøver af konventionelt dyrket frugt og grøntsager.
Indholdet af pesticidrester er generelt så lavt, at det ikke udgør en sundhedsmæssig risiko. Og selv hvis du en gang imellem spiser et stykke frugt eller grønt, som marginalt overskrider grænseværdierne, er din sundhed heller ikke truet, understreger kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand:
- Men pesticidrester i fødevarerne skal holdes under grænseværdien. Derfor har vi løbende kontrol med pesticidrester i både danske og udenlandske fødevarer, og vi reagerer konsekvent med påbud til virksomhederne om at trække varer tilbage, hvis de overskrider grænseværdierne.
Læs hele Pesticidrapporten 2021
Yderligere oplysninger
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens presseteam på 22 84 48 34.
Nøgleord
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Udbrud af fugleinfluenza i stor hønsebesætning ved Hedensted2.1.2023 13:55:14 CET | Pressemeddelelse
En besætning med 50.000 høns er ramt af smitsom og dødelig fugleinfluenza. For at begrænse både fuglenes lidelser og smitterisikoen bliver hele besætningen aflivet de kommende dage.
Sådan slipper du for maveonde og usund kemi i julemaden14.12.2022 09:45:00 CET | Pressemeddelelse
I december sætter Fødevarestyrelsen ind med en offensiv på sociale medier med gode råd til forbrugerne, så de undgår diarré og skadelige kemiske stoffer på grund af julens måltider.
Kødkvæg skal kunne finde ly for blæst og regn30.11.2022 10:24:00 CET | Pressemeddelelse
Det våde og kolde vintervejr er på vej og stiller særlige krav til ejerne af udegående kvæg. Sidste vinter var usædvanligt mild. Alligevel fik mere end 15 pct. af ejerne sanktioner for deres hold af udegående kødkvæg, da Fødevarestyrelsen var på kontrolkampagne.
Fødevarestyrelsen advarer: Høj risiko for fugleinfluenza22.11.2022 14:37:12 CET | Pressemeddelelse
Fortsat stigning af fugleinfluenza i Europa, får Fødevarestyrelsen til at skrue op for trusselsvurderingen. Fra den 23. november 2022 skal høns og andet fjerkræ som hovedregel holdes inde.
Nu får De officielle Kostråd en ny form18.11.2022 07:05:00 CET | Pressemeddelelse
Kostrådene skal helt ind i forbrugernes køkkener. Derfor lancerer Fødevarestyrelsen nu Kostrådscirklen – en visuel guide til De officielle Kostråd, som gør det nemmere at se, hvor meget f.eks. bælgfrugter skal fylde i forhold til kød, hvis man vil spise sundt og klimavenligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum